Καμία συζήτηση, ούτε για τον Όλυμπο

λόγω...ενστίκτου

Η πλειοψηφία στο ΔΣ του ΦΔΕΔΟ ανήκει στη Θεσσαλία, η οποία Θεσσαλία υποστηρίζεται -στις προτάσεις- και απο την Περιφέρεια Πιερίας και απο το Δήμο Δίου-Ολύμπου. Με τόσο δεδομένους συσχετισμούς…γιατί να συνεδριάζουμε ως την τελευταία στιγμή, όπως ο Δήμος Ελασσόνας;

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δίου-Ολύμπου της 30ης Οκτώβρη 2015.
Προ ημερησίας διατάξεως ερωτήματα προς τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Δημόπουλο.

Και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κα Κουρίτα, (άρχισε πρώτη τις ερωτήσεις γιατί εκείνη την στιγμή απουσίαζαν και ο κος Φαρμάκης και ο κος Δημητριάδης) και ο επικεφαλής του συνδυασμού ««Αλλαγή Πορείας», Άρης Ρεμπατσιός, και η δημοτική σύμβουλος της «Ολύμπιας Συμμαχίας», Ευαγγελία Μόχλα-Φαρμάκη, επανέφεραν το θέμα του υπό κατάρτιση Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο και την πρόταση πολλών στο παρελθόν, για ειδική συνεδρίαση. Ειδική συνεδρίαση με θέμα την κατάρτιση του προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο.
Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες πριν, ενημέρωση από το δήμαρχο στο γραφείο του, κλιμακίου του ΚΚΕ που ζητήθηκε για αυτό το θέμα ακριβώς. Το κλιμάκιο αποτελούσαν οι Γ. Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γ. Ζιώγας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, η Κατερίνα Κουρίτα και η δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», Άννα Ανανιάδου. Την ενημέρωση αυτή ακολούθησε η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τις ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η πρόταση για ειδική συνεδρίαση κατατίθεται όλο το διάστημα που σοβεί το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, αλλά ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια συζήτηση. Μια συνεδρίαση δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τα όσα συμβαίνουν.
Στην ενημέρωσή του πάντως έκανε λόγο για «γαϊτανάκι» γύρω από τον Όλυμπο, σημείωσε την παρέμβαση του «αναρμόδιου υπουργού» κου Μάρδα για την «ανάπτυξη» του Ολύμπου, άλλες «εκτός τόπου και χρόνου προτάσεις», ο ίδιος προτιμά ν’ ανεβαίνει στον Όλυμπο με τα πόδια κι όχι με τελεφερίκ και κατέληξε ότι «από ένστικτο, εμπιστεύεται τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, κο Τσιρώνη και δεν συντρέχει κανείς λόγος για ειδική συνεδρίαση. Αναφερόμενος στη προσπάθεια δημιουργίας Ζώνης Δ’, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει.
Παρ’ όλα αυτά, είναι ήδη δεδομένο –η ΕτΟ το έχει αποτυπώσει σε ουκ ολίγα ρεπορτάζ- ότι η Ζώνη Δ’ προτείνεται να ενσωματωθεί στη Ζώνη Γ’ (και με πρόταση του Δήμου Δίου-Ολύμπου που ζητάει να περιοριστεί στα 1200μ υψόμετρο, αντί των 2000 ή των 2350) και ότι ο ομόλογός του της Ελασσόνας εντελώς διαφορετικά εκτιμά το θέμα Μάρδα-αναρμόδιων και εκτός τόπου προτάσεων. Πάντως για όσα προτείνει η διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου, τα νεώτερα των προτάσεων της 9ης Νοέμβρη 2011, δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση και πιθανή κριτική στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και η συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είναι καθορισμένη για αύριο, 2.11.2015.

 

Οι συμπληρωματικές προτάσεις του Δήμου Δίου-Ολύμπου προς τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, για την κατάρτιση του προσχέδιου Προεδρικού Διατάγματος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ                                                                     Προς: Φορέα Διαχείριση Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ                                                                                  Αριθμ. Πρωτ.: 21117
ΑΓ . ΝΙΚΟΛΑΟΥ 15
60200 ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Πληροφορίες:
Αντιδήμαρχος κος Νικόλαος Λάππας
Τηλ. Επικοινωνίας: 2352350105 Λιτόχωρο 09/10/2015
Φαράγγι Ενιππέα
Τ.Θ. 37, 60200 Λιτόχωρο
Θέμα: «ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΟΡΙΩΝ Γ’ ΖΩΝΗΣ Ή ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Δ’ ΖΩΝΗΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»
Σας ενημερώνουμε ότι σε σχέση με την τελική συζήτηση σχετικά με το ΠΔ για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, η πρόταση του Δήμου Δίου – Ολύμπου σχετικά με τα όρια των ζωνών διαμορφώνεται με τις εξής δύο εναλλακτικές:
Α) Είτε να ανέβουν τα όρια της Γ’ Ζώνης με βάση με τα σημεία που θα υποδειχθούν παρακάτω.
Β) Είτε να δημιουργηθεί και από την Ανατολική πλευρά του Ολύμπου και Δ’ Ζώνη με βάση τα ίδια σημεία που υποδεικνύονται.
Τα σημεία ορίων είναι τα εξής:
Νότια ακολουθώντας τα ισοϋψή των 500 μέτρων (Δυτικά του οικισμού Παλιάς Λεπτοκαρυάς) με ελιγμό του δρόμου Τοπόλιανης – Βόρεια με όριο προτεινόμενης Γ’ ζώνης προς Ντελή – διασταύρωση δρόμων στα ισοϋψή 600 μέτρων με νοητή ευθεία προς Προφήτη Ηλία – Παππού Καλύβι – νοητή ευθεία προς φυλάκιο ΦΔΕΔΟ – νοητή ευθεία μέχρι το 1ο κιόσκι Δασικής Υπηρεσίας στον δρόμο προς Σταυρό – το όριο κλείνει στο Ρέμα Γκαλντριμός (Γκαλντριμά).
Ακολουθεί και συνημμένος χάρτης με την προτεινόμενη οριογραμμή.
Κατά άλλα ισχύουν οι προτάσεις της Δημοτικής Επιτροπής που ασχολήθηκε με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπως εγκρίθηκαν με την απόφαση του ΔΣ Δίου – Ολύμπου της 9ης Νοεμβρίου 2011.

Συμπληρωματικά στοιχεία ως προς την πρόταση του Δήμου Δίου – Ολύμπου σχετικά με το ΠΔ για το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου

Σε συμπλήρωση των όσων προτείναμε με το υπ’ αρίθμ. 21117/2015 έγγραφό μας , προσθέτουμε ως επιπλέον εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τις ζώνες στον Όλυμπο την εξής:

Να παραμείνουν 3 οι ζώνες με επέκταση της Γ’ Ζώνης δυτικά στα όρια της προτεινόμενης Δ’ Ζώνης. Παράλληλα να επιτραπούν στην Γ’ Ζώνη οι χρήσεις που προτείνονται για την Δ’ Ζώνη.
Ειδικά για το θέμα της δόμησης, προτείνουμε να επιτρέπεται με βάση τα προτεινόμενα, αλλά να τεθεί υψομετρικό όριο (π.χ. ενδεικτικά 1200 μ.).