Οι μάσκες έπεσαν

τα "πέρασαν" όλα

Αναζητούνται όσοι χρόνια “αντιστέκονται” για …τσάι και συμπάθεια. Τσάι Ολύμπου που προστατεύει και απ’ το Αλτζχάϊμερ…

Οκτώ ώρες διήρκησε τελικά η συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και ολοκληρώθηκε στις 7.15μμ, ενώ πριν ολοκληρωθεί αποχώρησε η εκπρόσωπος του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

 
Από την συνεδρίαση απουσίασαν η πρόεδρος του ΕΟΣ Λιτοχώρου (λόγω ασθενείας) και ο αναπληρωτής της στο ΔΣ του Φορέα, πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου Λιτόχωρου «Όλυμπος», αλλά και ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ο αναπληρωτής του. Η σχεδόν παντελής έλλειψη προετοιμασίας από πλευράς Δήμου Δίου-Ολύμπου να καταθέσει απόψεις που να αφορούν διορθώσεις και προσθήκες στη δημιουργία της προτεινόμενης από την Θεσσαλία Ζώνης Δ’, οδήγησε γρήγορα σε μια ειδική συζήτηση που επιμήκυνε τη διαδικασία ως ένα πλήρες οκτάωρο. Πολύ νωρίτερα, ο Δήμος μας αποχώρησε, διαλέγοντας να μην ψηφίσει και να στείλει τις προτάσεις του στο υπουργείο. Τελικά , το ΔΣ υιοθέτησε όλες τις προτάσεις, προσαρμόζοντας τες στην υπάρχουσα νομοθεσία. Ταυτόχρονα, το ΔΣ απάντησε στην επιστολή της ΚΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας ότι δεν επιβάλλεται να «παγώσει» η συζήτηση στο ΔΣ του Φορέα μέχρι να ενημερωθεί η Εφορεία για τα χαρακτηριστικά της Ζώνης Δ’ (ή Ζώνη Γ’+Δ’), ώστε να ελέγξει αν οι ζώνες προστασίας του Ολύμπου έχουν κάποια ασυμβατότητα με τις ζώνες αρχαιολογικής προστασίας. Η απόφαση αυτή του ΔΣ στηρίζεται στην άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία εμπλοκή, αφού ο Φορέας γνωμοδοτεί και δεν αποφασίζει και το αρμόδιο υπουργείο και ο υπουργός κος Τσιρώνης μπορεί να πληροφορηθεί τα σχετικά με την αρχαιολογία αργότερα.

 
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και παρέμβη συνεργάτης του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, ενώ οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόντες και στη χθεσινή συνεδρίαση και σε όλο το διάστημα από τον Ιούλιο ως σήμερα, αποφεύγοντας να πάρουν θέση για το θέμα, με οποιονδήποτε τρόπο.

 
Έτσι, οι προτάσεις για δημιουργία τελεφερίκ, χιονοδρομικών κέντρων, δασικών χωριών, δημιουργίας τεσσάρων νέων καταφυγίων, δόμησης εκτός σχεδίου πόλης, εμπορικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος του Ολύμπου, θεματικών πάρκων, πάρκων παραγωγής ενέργειας και πολλών άλλων, πήραν την άγουσα για την τελική κρίση με τις ευλογίες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Ενός Φορέα που πριν αλλάξει διοίκηση και μορφή και μετά χρόνια προσήλωσης στους αυστηρούς κανόνες, διάλεξε να γίνει εντελώς ελαστικός και σύμβουλος «αναπτυξιακών» έργων.