Πρόσκληση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

στο Λιτόχωρο

Σας ανακοινώνουμε ότι στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί μια μικρή συμβολική εκδήλωση στο Λιτόχωρο για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ                                                                             Λιτόχωρο, 13/11/2015
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Σας ανακοινώνουμε ότι στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί μια μικρή συμβολική εκδήλωση στο Λιτόχωρο για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Το πρόγραμμα για την εκδήλωση είναι το εξής:

• 11:45 π.μ. Συνάντηση έξω από το Δημαρχείο και πραγματοποίηση πορείας μέσω της οδού του Πάρκου μέχρι το Ηρώον.
• 12:00 μ.μ. Κατάθεση στεφανιών.
• 12:15 μ.μ. Ομιλία από εκπρόσωπο μαθητικής κοινότητας.

Η παρουσία και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων μας θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για την εκδήλωση μας.

Καλούνται επίσης να λάβουν μέρος στην εκδήλωση, όλοι οι σύλλογοι και τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Λιτόχωρο, καθώς και όλοι οι κάτοικοι, εφ’ όσον το επιθυμούν.
Σε περίπτωση που κάποιος φορέας επιθυμεί να καταθέσει στεφάνι θα πρέπει να αναλάβει τα έξοδα της δαπάνης και να το δηλώσει μέχρι την Δευτέρα 16/11/2015 στον Δήμο (τηλ: 2352350105).
Η Ανακοίνωση αυτή επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λιτοχώρου
Νικόλαος Αθ. Λάππας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr                                                                              Κατερίνη, 16 Νοεμβρίου 2015
Ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr
Τηλ. επικοινωνίας: 2351351208

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει πάντα ένα επίκαιρο μήνυμα, το οποίο όσα χρόνια κι αν περάσουν θα επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνουμε ως λαός. Τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στη σύγχρονη ιστορία έρχονται στην επιφάνεια και πάλι λόγω της πρωτοφανούς πολιτικο – οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με το τρίπτυχο “ψωμί-παιδεία-ελευθερία” να γίνεται πια ένα σύγχρονο σύνθημα.
Τη 17η Νοεμβρίου του 1974 για ακόμα μία φορά αποδείξαμε, ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν τη στέρηση της ελευθερίας τους και πάντα έστω και την ύστατη στιγμή ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό κίνδυνο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την έμπρακτη απόδειξη, ότι στην Ελλάδα η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι ύψιστα αγαθά και όλοι μας οφείλουμε να τα προστατεύουμε με κάθε τίμημα, γιατί το οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αρχές και τις αξίες μας και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.
Το παράδειγμα των ηρώων του Πολυτεχνείου αποτελεί υπόμνηση της δικής μας ευθύνης να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου και διασφάλιση συνθηκών ειρήνης και ευνομίας για όλους.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών είναι η πάλη για τη βελτίωση της ζωής των επερχόμενων γενιών
Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Σαράντα δύο χρόνια μετά το Νοέμβρη του 1973, η μεγάλη εξέγερση της νεολαίας ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτική δικτατορία παραμένει το πιο φωτεινό παράδειγμα για κάθε δημοκρατικό αγώνα.
Το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα ζωντανό, αρνείται να χωρέσει σε μια μουσειακή προθήκη, να γίνει απλά μια ανάμνηση. Είναι η επικαιρότητα των αιτημάτων του, ο αγώνας για δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, αξιοπρέπεια, για μια ζωή που αξίζει κανείς να τη ζει, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη επέτειο να μην μοιάζει με τις άλλες.

Οφείλουμε να θυμόμαστε το Πολυτεχνείο, αλλά και τη Νομική, τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τη Μπουμπουλίνας, τον κάθε τόπο μαρτυρίου αγωνιστών, την κάθε στιγμή της αντίστασης. Οφείλουμε να θυμόμαστε, επίσης, την προδοσία της Κύπρου, από το αυτοαποκαλούμενο «εθνοσωτήριο» στρατιωτικό καθεστώς της Χούντας και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Σήμερα, μάλιστα, όπου μέσα από την πολύπλευρη οικονομική και αξιακή κρίση, νοσταλγοί αυταρχικών καθεστώτων, κήρυκες του αυταρχισμού, αλλά και της ιστορικής λήθης, της αναθεώρησης του παρελθόντος κάνουν δυναμικά, και πάλι, την εμφάνισή τους, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να θυμόμαστε τον αντιδικτατορικό αγώνα, με προεξάρχουσα την εξέγερση του Πολυτεχνείου και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε τον αγώνα στο δρόμο που χαράχθηκε ανεξίτηλα τον Νοέμβρη. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών είναι η πάλη για τη βελτίωση της ζωής των επερχόμενων γενιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

με το σύνθημα

«Η μνήμη μένει ζωντανή όταν ο αγώνας συνεχίζεται»

Πατριώτες και πατριώτισσες

Στις 17 του Νοεμβρη 2015 θα γιορτάσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Θα γιορτάσουμε τη μέρα που οι φοιτητές, οι μαθητές ο λαός ξεσηκώθηκαν ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών.
Τι ήταν όμως η Χούντα;
Την 21η Απριλίου του 1967 αξιωματικοί του Στρατού κατέλαβαν την κυβέρνηση με τη βία, με τα όπλα. Φυλάκισαν, εξόρισαν χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Απαγόρευσαν με νόμο τα Συνδικάτα των Εργαζομένων και τις Απεργίες, κυνήγησαν και βασάνισαν όσους πάλευαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας.
Ποιος στήριξε το πραξικόπημα της Χούντας;
Το πραξικόπημα δεν ήταν έργο κάποιων “τρελών”. Οι Χουντικοί είχαν “πλάτες”, δεν ήρθαν από μόνοι τους.Τούς στήριξαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτοί που και σήμερα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, τους γονείς σου για ένα κομμάτι ψωμί. Τούς στήριξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτό οι φοιτητές στην είσοδο του Πολυτεχνείου έγραψαν με μεγάλα γράμματα “ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ”.
Τα συνθήματα είναι και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ. Δες μόνο τι συμβαίνει σήμερα με τους πρόσφυγες. Οι ίδιοι που στήριξαν τότε τη Χούντα, βομβαρδίζουν σήμερα τη Συρία, τη Λιβύη, σκορπάνε το θάνατο και τη δυστυχία για τα κέρδη, ξεσπιτώνουν και πνίγουν στο Αιγαίο μικρά παιδιά.
Κι όμως και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που στηρίζουν τη Χούντα. Είναι οι χρυσαυγίτες, οι φασίστες. Λένε χωρίς ντροπή ψέματα, όπως: “δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο” ή ότι “Με τη Χούντα ο λαός πέρναγε καλά”. Η αλήθεια είναι άλλη: Έξω από το Πολυτεχνείο, οι Χουντικοί δεν δίστασαν να δολοφονήσουν ακόμα και μαθητές όπως τους Διομήδη Κομνηνό 17 ετών και τον Αλέξανδρο Σπαρτίδη , 16 ετών.
Πώς έπεσε η Χούντα;
Την έριξε ο λαός με τους αγώνες του, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή. Φάνταζε ανίκητη, αλλά τελικά αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως ανίκητος είναι ένας λαός που παλεύει για το δίκιο του.
Αυτό πρέπει να κάνουμε και σήμερα. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Μπορεί να μην υπάρχει σήμερα η Χούντα, με τη μορφή που υπήρχε τότε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα πιο έντονα, η αδικία, η εκμετάλλευση, η φτώχεια.
Και πάνω απ’ όλα εξακολουθούν να υπάρχουν αυτοί που επέβαλλαν τότε τη Χούντα στο σβέρκο του Λαού μας, που έβγαλαν κέρδη και που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται και σήμερα το λαό: οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές.
Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος π.χ. σε ομιλία τους προς τους εφοπλιστές (19 Μάρτη 1968) είπε: «Ελθέτε προς ημάς και πέστε μας τι θέλετε. Εκ προοιμίου σας βεβαιώ, ότι η κυβέρνησις θα σας το δώση». «Θα σας παράσχω το παν»!
Αποδεικνύεται ότι τελικά η Χούντα ήταν ανάγκη του συστήματος για να προστατέψει τα συμφέροντα αυτών που είχαν τον πλούτο. Όσο υπάρχει το Σύστημα αυτό, θα γεννά και νέες Χούντες, πολέμους, εκμετάλλευση, αδικία.
ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
Τρίτη 17 του Νοέμβρη 2015 από το Πλατάνι —Σιντριβάνι , ώρα 6 μ. μ.
Τ.Ε. Πιερίας του Κ.Κ.Ε.
Τ.Σ. Πιερίας της Κ.Ν.Ε.

Ανακοίνωση Λαϊκής Ενότητας Πιερίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Διαχρονική και άφθαρτη παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα και μαζί με αυτήν διαχρονικά και άφθαρτα παραμένουν και τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της.

Ιδιαίτερα φέτος τόσο η Παρισινή τραγωδία όσο και τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου, καθιστούν ακόμα πιο ζωντανό και πολύ πιο επίκαιρο το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου και πολύ πιο
επίκαιρα τα μεγάλα αιτήματα του για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και ”ψωμί – παιδεία – ελευθερία”.

Η πολύνεκρη τραγωδία του Παρισιού μπορεί να γίνει όχημα μιας μεγάλης αντιδραστικής οπισθοδρόμησης, αν δεν βγουν στο προσκήνιο οι ευρωπαϊκοί λαοί για βαθιές δημοκρατικές ανατροπές στην Ευρώπη και πρώτα απ’ όλα ο ελληνικός λαός για προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα που η καταρρέουσα νεοφιλελεύθερη Ε.Ε. κινδυνεύει να γίνει χώρος ακροδεξιών και νεοφασιστικών εκτροπών, την ίδια ώρα τα κυβερνητικά μνημονιακά μέτρα πνίγουν την ελληνική οικονομία, φτωχοποιούν τα μεσαία στρώματα, εξαθλιώνουν τα κατώτερα και μετατρέπουν σε άνεργους και μετανάστες τους νέους και τις νέες μας.

Η πάλη ενάντια στα μνημόνια και στην συνολική πολιτική που εκπορεύεται από αυτά όχι μόνο είναι επίκαιρη αλλά παίρνει και πιο βαθιά χαρακτηριστικά. Ο αντιμνημονιακός αγώνας, ιδιαίτερα σε αυτήν την χρονική στιγμή, είναι ο πιο αποτελεσματικός και πραγματικός αντικαπιταλιστικός αγώνας, καθώς τα μνημόνια είναι η μορφή με την οποία ο καπιταλισμός αναπαράγεται και αναζητεί διέξοδο από την βαθειά κρίση του στη χώρα μας και στον φτωχό
Ευρωπαϊκό Νότο.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε στις πιο δύσκολες και σκληρές συνθήκες μιας δικτατορίας, που φαινόταν παντοδύναμη και ανίκητη. Έτσι και τώρα, σε δύσκολες πολιτικές συνθήκες, μετά από εκλογές, που οι
μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και παρότι φαίνεται ότι το μνημονιακό πολιτικό σύστημα σταθεροποιήθηκε και ότι είναι ανίκητο, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Ο αντίπαλος όσο και να φαίνεται δυνατός, δεν μπορεί να μείνει αλύγιστος στην αποφασιστικότητα και την ενότητα ενός λαού που διεκδικεί «ψωμί» κι «ελευθερία» κι έχει βροντοφωνάξει ΟΧΙ στην λιτότητα – ΟΧΙ στα μνημόνια – ΟΧΙ στην υποτέλεια – ΟΧΙ στην υποταγή.

Η αφετηρία ενός νέου, νικηφόρου κύκλου εργατικών και λαϊκών αγώνων, που θα ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό, τα μνημόνια, την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που τα ψήφισαν, τα υπηρετούν και τα εφαρμόζουν και θα
ανοίξουν νέους, ελπιδοφόρους, δημοκρατικούς, αντιμνημονιακούς, προοδευτικούς δρόμους είναι εδώ.
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους εργάτες, τους αγρότες, τον λαό να πάρουν στα χέρια τους αυτόν τον αντιφασιστικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό,
αντιμνημονιακό δημοκρατικό αγώνα.

Εμπρός για τα δικά μας τα Πολυτεχνεία!

Εμπρός για τους αγώνες και τις εξεγέρσεις της εποχής μας!

neoilaepolut