Διήμερη κατάληψη στο Λύκειο Λιτοχώρου

συνηθισμένα παράπονα αλλά και σημαντικές καταγγελίες

Ανήλικοι μαθητές παραπονιούνται για τη θέρμανση, αλλά και για την κατάσταση που βιώνουν στο σχολείο, την παραπαιδεία και τις άνισες συμπεριφορές. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον μπορούν να έχουν μόνο οι απαντήσεις των –ενήλικων- δασκάλων τους.

Υπό κατάληψη βρίσκεται από χθες, 18.11.2015, το Γυμνάσιο-Λύκειο Λιτοχώρου με τους μαθητές του να διαμαρτύρονται για σοβαρά πρακτικά προβλήματα του σχολείου, αλλά και ακόμη σοβαρότερα που αφορούν την Παιδεία γενικά και την κατάσταση στο σχολείο τους ειδικότερα.

 
Τα προβλήματα για τα οποία οι μαθητές αποφάσισαν να απαιτήσουν τη λύση τους καταλαμβάνοντας το σχολείο τους είναι (όπως τα περιγράφουν οι ίδιοι οι μαθητές):

 
1. Να ολοκληρωθεί το έργο με το ασανσέρ, γιατί υπάρχουν τρύπες στους τοίχους, ώστε να μην φεύγει η θερμότητα και να μην βρέχεται, να μην γλυστραει το πάτωμα όταν βρέχει

 
2. Δεν λειτουργεί η βιβλιοθήκη

 
3. Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια όπως πρέπει και δεν γίνεται βιωματικό το μάθημα

 
4. Δεν υπάρχει θέρμανση όταν την χρειαζόμαστε, πολλά παιδιά κρυώνουν μέσα στην τάξη

 
5. Να διορθωθούν τα χαλασμένα σύρματα στο τένις.

 
Υπήρχαν ως πρόσφατα και επτά ακόμη προβλήματα, αλλά κάποια απ’ αυτά αντιμετωπίστηκαν ήδη ή δόθηκαν εγγυήσεις ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο (τους οποίους οι μαθητές ευχαρίστησαν για την ανταπόκριση). Πέραν των πρακτικών/λειτουργικών προβλημάτων, οι καταληψίες θέτουν και προβλήματα που αφορούν την ποιότητα της παιδείας που λαμβάνουν, όπως:

 

1. Το εκπαιδευτικό σύστημα προωθεί την παραπαιδεία και την βαθμοθηρία

 
2. Δεν υπάρχει καθολική εκπαίδευση και κυριαρχεί η στείρα γνώση, με αποτέλεσμα οι νέοι πολίτες να έχουν έλλειψη κριτικής ικανότητας

 
3. Άνιση συμπεριφορά μερικών καθηγητών σε ορισμένους μαθητές

 
Η κατάληψη θα ολοκληρωθεί σήμερα, προκειμένου να μην δημιουργήσει προβλήματα σε προγραμματισμένη για αύριο δραστηριότητα της Β’ Λυκείου.