Τι συμβαίνει στη ΔΕΑΔΟ;

Και τις πταίει; (video που πρέπει να δείτε)

Μαζί με το 2015 τελειώνει και η περίοδος ισχύος των περιβαλλοντικών όρων του αμμορυχείου

 

 

 

 

 

Μαζί με το 2015 τελειώνει και η περίοδος ισχύος των περιβαλλοντικών όρων του αμμορυχείου. Η απόφαση της διοίκησης του Δήμου να παραχωρήσει 580 επιπλέον στρέμματα στο «παιδί του», έφερε στην επιφάνεια παλιά και νέα προβλήματα. Σύμβουλοι της μειοψηφίας καταγγέλλουν μεθοδεύσεις και αδιαλλαξία, παρατυπίες και ύποπτα λάθη. Κι όλα αυτά για να εξασφαλιστεί γη για να γίνει στο «και 5» ό,τι ήταν να γίνει με τη δημιουργία της ΔΕΑΔΟ: η αποκατάσταση του αμμορυχείου. Κι όλα αυτά ενώ εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για τίποτα πια…

Η συνεδρίαση της 13ης Νοέμβρη 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δίου-Ολύμπου ήταν ιστορικής σημασίας για την πολύπαθη ΔΕΑΔΟ ΑΕ. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης υπήρχαν δυο καίρια θέματα για τη μοναδική δημοτική μας επιχείρηση: «η έγκριση του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2014» και η «λήψη απόφασης για την παραχώρηση για χρήση δημοτικού ακινήτου 1.384 στρεμμάτων στη ΔΕΑΔΟ Α.Ε.».

Τα όσα καταγράφηκαν στη συζήτηση των δυο θεμάτων, δεν περιγράφουν απλώς τι συμβαίνει στη ΔΕΑΔΟ, αλλά πολλά απ’ αυτά αποτελούν καταγγελίες που χρήζουν πολλαπλής και πολυεπίπεδης διερεύνησης. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να τα γνωρίζουν οι δημότες, αφού η ΔΕΑΔΟ είναι μεν μια Ανώνυμη Εταιρεία, αλλά με μοναδικό μέτοχο το Δήμο μας, δηλαδή όλους εμάς. Η ΕτΟ ανέμενε να υπάρξει πληροφόρηση για το θέμα και από το παραγωγικότατο γραφείο Τύπου του Δήμου που μας ενημερώνει για διανομές φρούτων, ασφαλτοστρώσεις, προγράμματα γυμναστικής και εορταστικές επετείους. Δεν υπήρξε…

Για την ενημέρωση του σώματος σε ότι αφορά το θέμα του ισολογισμού του 2014, προσήλθε στο Συμβούλιο ο νέος λογιστής της επιχείρησης και όχι ο για δεκαετίες λογιστής της και συντάκτης του ισολογισμού, ούτε ο ορκωτός λογιστής γιατί «είχε πολλές υποχρεώσεις και δεν μπορούσε να παραβρεθεί». Ο λογιστής (που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα μετά τη λήξη της συνεργασίας της ΔΕΑΔΟ με τον για δεκαετίες προκάτοχό του) δέχτηκε ουκ ολίγες ερωτήσεις και μετέφερε την άποψη του ορκωτού λογιστή, αναλύοντας και τον όρο «πόρισμα με επιφύλαξη». Η αντιπολίτευση σημείωσε αμέσως τα κενά και τις ασάφειες και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Φαρμάκης, επεσήμανε ότι –μετά ένα περίπου χρόνο- αποδεικνύεται η λάθος επιλογή της διοίκησης του Δήμου, να μην συμπεριλάβει στο ΔΣ του ΔΕΑΔΟ και εκπρόσωπο της παράταξής του. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και επικεφαλής παρατάξεων, Κωνσταντίνος Δημητριάδης και Κατερίνα Κουρίτα, μέλη και του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, κατήγγειλαν –ούτε λίγο, ούτε πολύ- αποσιώπηση των θέσεων που εκφράζουν στο ΔΣ της επιχείρησης, επαναλαμβανόμενα λάθη σε σημαντικότατα έγγραφα που μονίμως αποδίδονται στη λάθος καταγραφή των πρακτικών των συνεδριάσεων, ερωτήματα για τον ισολογισμό που δεν απαντήθηκαν από τον ορκωτό λογιστή και πολλά άλλα. Αποκάλυψαν επίσης ότι, στην προτελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας, κατέθεσαν επιστολή αποποίησης ευθύνης.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος διαβεβαίωσε ότι το λάθος στο πρακτικό δεν περιέχει κανέναν δόλο και ζήτησε από τον διευθυντή της ΔΕΑΔΟ να βεβαιώσει για το «ΚΑΤΑ» του κου Δημητριάδη, ενώ η πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, Λέλα Βλαχοπούλου-Γιάννακα, ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν τον ισολογισμό με την επιφύλαξη του πορίσματος του εσωτερικού ελέγχου. Ο ισολογισμός εγκρίθηκε τελικά με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης.
Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση για τον ισολογισμό της ΔΕΑΔΟ

Το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, για την παραχώρηση ακόμη 1.384 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης στη ΔΕΑΔΟ, έδωσε επίσης την ευκαιρία για αποκαλύψεις ακόμη σημαντικότερες. Το θέμα εισηγήθηκαν ο διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης και επιστημονικός της συνεργάτης, οι οποίοι παρουσίασαν τα επιχειρήματα υπέρ της επέκτασης της έκτασης που εκμεταλλεύεται η ΔΕΑΔΟ. Όχι απλώς δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, αλλά οι απαντήσεις τους δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά.

Η κα Κουρίτα κατήγγειλε ότι με άλλη εισήγηση συζητήθηκε το θέμα στο ΔΣ της ΔΕΑΔΟ και άλλη στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι στα πρακτικά από τη συνεδρίαση του ΔΣ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στις θέσεις των δύο συμβούλων της μειοψηφίας και το σκεπτικό με το οποίο συνόδευσαν την ψήφο τους, αλλά και ούτε σκεπτικό για το «παρών» που ψήφισε τελικά η πρόεδρος του ΔΣ, κα Βλαχοπούλου- Γιάννακα. Στη διάρκεια της συζήτησης η πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ αποχώρησε. Η αντιπολίτευση ζήτησε επανειλημμένα να επιστρέψει και να εξηγήσει την ψήφο της. Επισημαίνοντας τα συνεχόμενα λάθη εκ παραδρομής και την έλλειψη ενημέρωσης, ο κος Δημητριάδης δήλωσε ότι πρέπει να εκλείψει το φαινόμενο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να ψηφίζουν θετικά μόνο για να υπακούσουν ως πλειοψηφία, ενώ η κα Κουρίτα προειδοποίησε για ευθύνες που πιθανώς δεν γνωρίζουν όσοι συντηρούν αυτό το φαινόμενο. Το βίντεο με τη συζήτηση του θέματος είναι πράγματι αποκαλυπτικό για τα ουκ ολίγα συμβαίνουν στη ΔΕΑΔΟ και το αίτημα της αντιπολίτευσης για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο για τη ΔΕΑΔΟ.

Πριν την συζήτηση των δύο θεμάτων, η κα Κουρίτα πρότεινε να αναβληθούν τα δύο θέματα και να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που είχαν ήδη εντοπιστεί και να επανέλθουν για συζήτηση αργότερα και με την παρουσία του ορκωτού λογιστή. Το αίτημα δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία. Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία το θέμα ειδικά της παραχώρησης δημοτικής γης στη ΔΕΑΔΟ εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι και το γεγονός ότι ο επιστημονικός συνεργάτης διαβεβαίωσε πολλές φορές ότι η παραχώρηση δεν προτείνεται για να επεκταθεί στα νέα εδάφη η εξορυκτική δραστηριότητα, ενώ… ακριβώς αυτό περιγραφόταν στην έγγραφη εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Μεταξύ των ερωτημάτων που έθεσαν οι Δημητριάδης και Κουρίτα, αλλά και η κα Νούλα ήταν και αυτά που αφορούσαν παλιές παράνομες εξορύξεις και σκουπιδότοπους, στο χώρο που προτείνονταν για παραχώρηση στη ΔΕΑΔΟ. Το θέμα «πέρασε» τελικά με τις διορθώσεις που πρότεινε ο αναπληρωτής δήμαρχος, Νίκος Λάππας, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που εισήγαγε το θέμα και αντιδήμαρχος Λιτοχώρου, ενώ και ο επιστημονικός σύμβουλος πρότεινε κατόπιν να προστεθεί όρος που να αποκλείει την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας. Αργότερα, και ο κος δήμαρχος πρότεινε τον όρο αυτό. Στην τοποθέτησή του ο εντεταλμένος σύμβουλος της επιχείρησης και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γουλάρας, ξεκαθάρισε ότι η έκταση δεν παραχωρείται σε κάποιον ιδιώτη, αλλά στο «παιδί του Δήμου», ενώ όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο γνωρίζουν τα της ΔΕΑΔΟ. Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του «Συνδυασμού Ευθύνης», Γιώργος Φαρμάκης, επισημαίνοντας την απουσία της κας Βλαχοπούλου-Γιάννακα, αναρωτήθηκε ποιος εισάγει θέματα προς συζήτηση στο ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, για τα οποία η πρόεδρος ψηφίζει «παρών». Ο κος Δημητριάδης αναρωτήθηκε γιατί ο «πατέρας» θέλει να φορτώσει με ένα βάρος το «παιδί» του.
Δείτε το βίντεο για την παραχώρηση 580 επιπλέον στρεμμάτων στη ΔΕΑΔΟ Α.Ε.

ΥΓ: το λινκ με το «Αυτό» και τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες και οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ από το χώρο γύρω από τη ΔΕΑΔΟ, αφιερώνονται στον επιστημονικό σύμβουλο/τεχνικό ασφαλείας και τον διευθυντή της ΔΕΑΔΟ, κους Κουγιουρούκη και Κόκκινο, που επέλεξαν να σηκώσουν το βάρος των αναπάντητων ερωτημάτων και να δώσουν την ευκαιρία στον κο Γουλάρα να «το ρίξει στο συναίσθημα»…