Ραντεβού το Γενάρη

στα μπλόκα

Όταν ο υπουργός Γεωργίας είναι αμετάπειστος, τα προβλήματα πολλά και ζωτικά κι ο Γενάρης πλησιάζει… δεν χρειάζεται να ‘ναι κανείς μάντης για να ξέρει που και πότε “θα σπάσει ο τσαμπουκάς”…

Ο αγροτικός κόσμος όλης της χώρας θα ‘ναι στα μπλόκα στα μέσα Γενάρη, εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βροντούς, Χρήστος Βάγιας, μεταφέροντας στην ΕτΟ τα συμπεράσματά του από την συνάντηση των αγροτοσυνδικαλιστών στον Παλαμά Καρδίτσας.

 

 

Ισχυρή ήταν η παρουσία των αγροτών της Πιερίας στο πανελλαδικό κάλεσμα και μόνο το Λιτόχωρο «έλαμψε» δια της απουσίας του. Συγκεκριμένα, ένας μόνο αγρότης από το Λιτόχωρο βρέθηκε στον Παλαμά, μαζί με τους συναδέλφους του και τις διοικήσεις των αγροτικών συλλόγων του νομού που γέμισαν περισσότερα από δέκα λεωφορεία. Ο προβληματισμός των αγροτών όλης της χώρας για το ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τις κινητοποιήσεις που φαίνεται να είναι αναπόφευκτες, κατέληξε σε πρωτοφανή ομοφωνία και το κλίμα μεταξύ των αγροτών ήταν πραγματικά ενθουσιώδες.

 
Στο διάστημα μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ο αρμόδιος υπουργός να μεταβάλλει άποψη προς τις προτάσεις του αγροτικού κόσμου και αν αυτό δεν συμβεί «τα μπλόκα θα “ζήσουν” μεγαλεία του παρελθόντος», όπως ακούστηκε πολλές φορές χθες, 6.12.2015, στον Παλαμά.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής, ούτε είναι θέμα επιλογής επεσήμανε στην ΕτΟ ο κος Βάγιας, είναι πλέον θέμα επιβίωσης. ‘Όλα είναι πια πρόβλημα. Είναι ταυτόχρονα απλά πράγματα, απλές λύσεις. Γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα οι αγρότες να διατηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για τον οποίο να ισχύει το ακατάσχετο, σε ποσοστό του εισοδήματος; Για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις του τον θέλουν. Στον Παλαμά δεν υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ μας, θα ‘μαστε όλοι στα μπλόκα. Αλλά διαφοροποιήσεις υπήρξαν χωρίς αυτό να διασπά την ενότητα. Η ΠΑΣΥ πχ προτείνει αφορολόγητο ως 40.000 +1 και 30.000 συν 5.000 για κάθε παιδί. Λογικό είναι αλλά λέμε ότι θα μπορούσε να ‘ναι χαμηλότερα τα ποσά για να μην προκαλούνται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, γιατί ζούμε σε κρίση. Επίσης, οι αγρότες της Πιερίας προτείναμε στον υπουργό τη δημιουργία του –ας το πούμε- “λευκού αγροτοένσημου”. Είδα ότι ο υπουργός το κατέγραψε με ενδιαφέρον. Μακάρι να καταλάβει πόσο χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί και πόσες διαδικασίες μπορεί να απλουστεύσει… Δεν πιστεύω ότι θα μας λύσουν τα προβλήματα. Να μαζέψουν λεφτά είναι η πρόθεση. Κι αν εξαφανιστεί η πρωτογενής παραγωγή; Είμαι σίγουρος ότι στα μπλόκα θα έρθουν ακόμη κι όσοι θα ‘χουν δουλειές το Γενάρη. Πρωί-δουλειά, μετά όμως με το τρακτέρ στο μπλόκο…»