Ο υπουργός που ανέβηκε ένα βουνό

και κατέβηκε ένα λόφο

Αν δεν ήταν υπουργός θα έφευγε -πολλές φορές- απο πόλεις και χωριά, πάνω σε ράγα, βουτηγμένος στην πίσσα και τα πούπουλα. Αλλά… είναι υπουργός. Τριάντα χρόνια μας κατέστρεφε με το ΠΑΣΟΚ και τώρα θα μας σώσει με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν ήταν υπουργός θα έφευγε -πολλές φορές- απο πόλεις και χωριά, πάνω σε ράγα, βουτηγμένος στην πίσσα και τα πούπουλα. Αλλά… είναι υπουργός. Τριάντα χρόνια μας κατέστρεφε με το ΠΑΣΟΚ και τώρα θα μας σώσει με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το Σάββατο 19.12.2015, στο Επιμελητήριο Πιερίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, Δημήτρης Μάρδας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα “Η Ελλάδα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις σήμερα και η επιχειρηματικότητα στο Ελληνικό και διεθνές περιβάλλον”.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε και στα σχέδιά του που είδαν το φως της δημοσιότητας, το διάστημα που εξελισσόταν μια άτυπη και παράξενη διαδικασία-διαβούλευση για κατάρτιση Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο. Πριν αναφερθεί στο σχέδιο για την Αιγιλεία της Εύβοιας και τον Όλυμπο, μιλώντας σε όσους βρέθηκαν στο Επιμελητήριο, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τις δυο ιδέες του σε δημοσιογράφους της Πιερίας. Η ΕτΟ δεν κλήθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση, οπότε και δεν είχε τη χαρά της ανετότερης επαφής με τον κο Μάρδα. Άκουσε όμως με μεγάλη προσοχή τις ερωτήσεις μας –ή έτσι φαίνεται στην εικόνα, τουλάχιστον- και με μεγάλη προσοχή –σίγουρα- απάντησε στις τρεις ερωτήσεις που του απευθύναμε. Με μεγάλη προσοχή, αλλά στην ουσία δεν απάντησε σε καμία ερώτηση… Εκτός απ’ το «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε αρχαιολογικό, ούτε με το περιβάλλον» και το «το Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπει τη δημιουργία καταφυγίων, χαμηλών, όχι πολυκατοικίες» (που απαντούσαν και σε άλλες ερωτήσεις, πχ του Αστ. Φαρμάκη), ο κος Μάρδας δεν έδωσε καμία απάντηση, αν και δεινός ομιλητής.
Νωρίτερα, μόνος του είχε δηλώσει ότι στην περίπτωση του «Θερινού Νταβός» θα εντοπιστεί νησί άγνωστο κι ανώνυμο, που να μην είναι βιότοπος ζώου η φυτού, να μην υπάρχει κίνδυνος …περιβαλλοντικών επιπλοκών (έχει ήδη επιλέξει την Αιγιλεία). Στην περίπτωση όμως του Ολύμπου, τέτοια ευαισθησία δεν θα υπάρξει. Θα αλλάξει το καθεστώς προστασίας και όλα θα ‘ναι επιτρεπτά: «εμείς τους κάνουμε τους νόμους». Και τέλος.
Ο οραματιστής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, υποσχέθηκε επίσης να επιστρέψει στην Πιερία στα τέλη Γενάρη για να συμμετάσχει σε συζήτηση με τους φορείς για την ανάπτυξη του Ολύμπου. Η ΕτΟ έθεσε το ερώτημα αν η συζήτηση αυτή θα γίνει ΠΡΙΝ την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Απάντηση δεν πήρε, ενώ ο υπουργός και κρατούσε σημειώσεις και άκουσε την ερώτηση που τέθηκε …με χαρακτηριστικό τρόπο και ενώ η απάντηση θα μπορούσε να είναι ακόμα και μονολεκτική. Αλλά.. καμία απάντηση.
Ο κος Μάρδας δεν ήρθε τυχαία στην Πιερία. Ούτε τυχαία ο «Βηματοδότης» θυμήθηκε ένα παλιό άρθρο-παλιά ιδέα που είχε ο καθηγητής –τότε- Δημήτρης Μαδάς, όταν –επίσης στο παρελθόν- δεχόταν ερωτήσεις από φοιτητές του για την ανάπτυξη του Ολύμπου. Η χρονική σύμπτωση να έρθουν όλα αυτά στην επιφάνεια, ενώ καταρτιζόταν το προσχέδιο του ΠΔ για τον Όλυμπο, μόνο αθώα και τυχαία δεν είναι. Ο κος Μάρδας εξυπηρετεί διπλό –τουλάχιστον- σκοπό με την κίνησή του αυτή: α. και να «κλείσει το μάτι» σ’ αυτούς που διαμόρφωναν τις προτάσεις του ΠΔ και να επιβεβαιώσει ότι, ακόμα και να παραβλέψουν νόμους και καθήκοντα, η κυβέρνηση θα είναι ευτυχής και ικανοποιημένη και β. να δώσει υλικό στην Πιερία να συζητά, καθυστερημένα και αέναα, προτάσεις ανεδαφικές, ενώ την ίδια στιγμή η Θεσσαλία «περνάει» όλα όσα επιδιώκει (μετά σοβαρή και επιστημονική δουλειά και μοναδικής αποτελεσματικότητας για τα ελληνικά δεδομένα lobbying).

Σε επόμενο ρεπορτάζ θα παρουσιάσουμε τις ερωτήσεις των ακροατών του κου Μάρδα, μετά την ομιλία του, μεταξύ των οποίων η Αντιπεριφερειάρχης, ο διοικητής του ΓΝ Κατερίνης, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου και άλλοι. Την ομιλία παρακολούθησαν και οι βουλευτές Πιερίας, Τζαμακλής και Σκούφα. Ερωτήσεις δεν υπέβαλαν. Ή δεν είχαν κάποια απορία ή είχε λυθεί στην μίνι σύσκεψη με φορείς πριν την ομιλία. Στην οποία συμμετείχαν όμως και η κα Μαυρίδου και ο κος Φαρμάκης και ο κος Δημόπουλος.

Στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι γνωρίζει τον Όλυμπο, ο κος Μάρδας έκανε πάλι λόγο για δυο καταφύγια. Και προτείνει την δημιουργία τεσσάρων, με την μορφή του ‘καταφυγιακού χωριού”. Και ξέρει τον Όλυμπο γιατί τον επισκέπτεται συχνά και έχει ασχοληθεί προσωπικά να εντοπίσει χώρους κτλ. Κι επιμένει ότι ο Όλυμπος διαθέτει δυο -2- καταφύγια. Σύμφωνα με την σχετική ιστοσελίδα του Φορέα ΔΕΔΟ, ο Όλυμπος έχει εννιά -9- καταφύγια και έξι -6- ανάγκης, μεταξύ των οποίων κι αυτό στη θέση Χριστάκη, στο οποίο φτάνει κάποιος χωρίς να κουραστεί. Και το οποίο ως τις 2.11.2015 ήταν αυθαίρετο και παράνομο και έπρεπε να κατεδαφιστεί. Τώρα, με τις προτάσεις για το ΠΔ, θα αποκτήσει κι ακόμη μεγαλύτερο δρόμο. Για να γίνει ο Όλυμπος, από παγκόσμιας φήμης βουνό και μοναδικής αξίας βιότοπος, ένα ανώνυμο τίποτα, σαν την Αιγιλεία προ Μάρδα.

Οι δύο σωτήριες ιδέες του κου υπουργού

 

Οι ερωτήσεις της ΕτΟ

 

 

Οι απαντήσεις του κου υπουργού

 

 

Και οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους, πριν την ομιλία του

 

“Η αλήθεια είναι οτι δεν είμαστε ειδικευμένοι στα όσα λέει ο Μάρδας…”