“ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ;” ή “ενα τεράστιο μπράβο και μονο σεβασμός”;;;

Χιόνισε. “Το ‘στρωσε”. Ξημερώνει η τρίτη μέρα μετά τη χιονόπτωση, η 2η του νέου χρόνου. Σήμερα ένας επισκέπτης, με ολοκαίνουριο τζιπ και GPS γύριζε μια ώρα γύρω απ’ την πλατεία και τους γύρω της δρόμους, ψάχνοντας το κατάλυμα που είχε “κλείσει”. Δεν είχε που ν’ αφήσει το τζιπ, δεν είχε τρόπο να πάει στο κατάλυμα, με δυο παιδιά, σύζυγο και δυο βαλίτσες. Τι να κάνω; Τι να κάνεις; Κυρίως, ο επισκέπτης ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;;;;

 

 

Το πρώτο είναι του τοπικού συμβούλου ΔΚ Λιτοχώρου, Νίκου Κολωνιάρη. Το δεύτερο, του γενικού γραμματέα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, Νίκου Λακασά. Αναφέρονται και τα δύο στο πρωτοχρονιάτικο -και χιονισμένο- σκηνικό της πρωτεύουσας του Δήμου. Για την Ιστορία, η χιονόπτωση άρχισε νωρίς το βράδυ της 30ης.12.2015 και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι 2α.1.2016, 19.45. Ήταν μια συνηθισμένη χιονόπτωση των 10-20 εκατοστών, με τις ανάλογες θερμοκρασίες, πλήρως αναμενόμενη και σε όλα τα χαρακτηριστικά της γνωστή, όπως αποδείχτηκε τώρα που το φαινόμενο ολοκληρώθηκε. Δεν ήταν θεομηνία ή Η θεομηνία. Ορεινές κωμοπόλεις σαν το Λιτόχωρο υπάρχουν πάμπολλες στην Ελλάδα, πολλές -δυστυχώς- σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα και με -παραδοσιακά- “καλύτερο” όνομα, φήμη γνωστή δεκαετίες τώρα, πόλοι τουριστικής έλξης δεδομένοι και ανταγωνιστικοί.

Ας δούμε όμως τα δυο κείμενα:

 

ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ;
Νίκος Κολωνιάρης, τοπικός σύμβουλος Δ.Κ Λιτοχώρου

Το Λιτόχωρο εδώ και τέσσερις μέρες, μετά την επέλαση του χιονιά, παρουσιάζει μια εικόνα αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Οι δρόμοι είναι ακαθάριστοι στα περισσότερα σημεία του χωριού, αλάτι εχουν ρίξει ελάχιστο, ενώ συγχρόνως ο παγετός επιτείνει το πρόβλημα κατά τις βραδινές ώρες. Οι συνδημότες μας παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ελπίζοντας και περιμένοντας μια βροχή ή μια αλλαγή του καιρού να λύσει το πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, η εικόνα αυτή αποτελεί ντροπή για τους ξένους επισκέπτες και τουρίστες της κωμόπολής μας, αλλά και για τους επαγγελματίες που περιμένουν αυτές τις ημέρες των εορτών κίνηση στα καταστήματά τους.
Η Δημοτική Αρχή «προσπαθεί» τώρα με σπασμωδικές κινήσεις να λύσει το πρόβλημα. Ενώ έπρεπε να είχε κινητοποιηθεί με καθαρισμό των δρόμων τις πρώτες ώρες μετά τη χιονόπτωση- αντίθετα περίμενε να κλείσουν οι δρόμοι από το χιόνι, να επέλθει παγετός και μετά να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Με τέτοιες απρογραμμάτιστες και βεβιασμένες κινήσεις δεν λύνεις κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα το επιτείνεις. Με εκπλήσσει μάλιστα η διαβεβαίωση του Προέδρου της Δ.Κ. Λιτοχώρου κ. Μήλιου, μετά από συνάντηση που είχα μαζί του, πριν την εμφάνιση της κακοκαιρίας, πως ο Δήμος είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πολυήμερης χιονόπτωσης.
Κύριοι υπεύθυνοι ακούστε λίγο και τη φωνή των ανθρώπων που συναντάτε καθημερινά στο δρόμο σας, άλλωστε αυτοί είναι η υποχρέωση των αιρετών και ιδιαίτερα της τοπικής αρχής να ακούει τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας και να δίνει λύσεις ή έστω να προλαμβάνει τις άσχημες εξελίξεις.

 

parko

 

parking

 

Το δεύτερο κείμενο είναι από ανάρτηση -σημερινή, 2.1.2016- στο facebook του γγ του Δήμου. Ελλείψει άλλου διοικητικού απολογισμού, μετά τη χιονόπτωση, αντιγράφουμε:

Κάποιοι άνθρωποι αφήνουν τις οικογένειες τους γιορτινές μερες για να ειναι οι δρόμοι ανοιχτοί.. Αυτούς τους ανθρώπους τους αξίζει ενα τεράστιο μπράβο και μονο σεβασμός.. Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε ολους για τη συνεργασία τους και την αφοσίωσή τους στο καθηκον!

trakteri1

trakteri2

trakteri3

trakteri4

 

 

 

Ας ρίξουμε και μια ματιά στην πρόγνωση του καιρού από το freemeteo.gr για να ξέρουμε τη λύση των προβλημάτων μας και αν αυτή επετεύχθη ή αναβάλλεται:

  fore

 

‘Οπως βλέπουμε, αύριο δεν θα υπάρξει δραματική αλλαγή σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια. Υπάρχει -πράγματι- μεγάλη πιθανότητα βροχής και χιονόνερου, αλλά στη συνέχεια η θερμοκρασία θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του μηδενός.

 

Πριν λίγο, ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική σύμβουλος, Ευαγγελία Μόχλα-Φαρμάκη, επισυνάπτοντας και φωτογραφίες:

 

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ..ΔΗΜΑΡΧΟΣ!

Ευαγγελία Μόχλα-Φαρμάκη,
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Δίου-Ολύμπου

 

Ο κ. Δημόπουλος, ως Δήμαρχος, για πρώτη φορά φέτος είδε χιόνι στο Λιτόχωρο (αν είναι εδώ για να το δει) και απέτυχε παταγωδώς να το αντιμετωπίσει στο ελάχιστο. Ανύπαρκτη προετοιμασία παρ’ όλες τις συνεχείς προειδοποιήσεις των “δελτίων καιρού”. Ανύπαρκτοι οι Αντιδήμαρχοι, ανύπαρκτοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός αντιμετώπισης μιας συνηθισμένης και απλής χιονόπτωσης, μόλις 10-20cm. Εξαφανισμένος ο τοπικός αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του Δήμαρχου, κ. Λάππας!
Από την αρχή δεν έθεσαν σε λειτουργιά ούτε την αλατιέρα του Δήμου, δεν κινητοποίησαν ούτε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα του Δήμου ή των ιδιωτών με αποτέλεσμα και οι κεντρικοί μάλιστα δρόμοι του Λιτόχωρου να παραμείνουν κλειστοί, δύσκολα προσπελάσιμοι ακόμη και με αλυσίδες αυτοκίνητων αλλά και επικίνδυνοι!
Επί τέσσερις ημέρες το Λιτόχωρο είναι ένα απέραντο παγοδρόμιο και ιδιαίτερα όλο το πάνω χωριό με τους Λιτοχωρίτες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής είναι η αιτία της ακύρωσης πολλών κρατήσεων με αποτέλεσμα να πληγούν οι τουριστικές επιχειρήσεις!
“Συγχαρητήρια” λοιπόν στην Δημοτική Αρχή που αντί να προβάλει το χιονισμένο Λιτόχωρο την εορταστική περίοδο, κατάφερε να το μετατρέψει σε επικίνδυνο, προς αποφυγήν προορισμό.

 

pano1

 

 

pano2

 

 

pano3