“Έφυγε” ο Κλέαρχος Γώττας

ιδρυτής του Φεστιβάλ Ολύμπου και δημοτικός σύμβουλος

Πολιτικός και πνευματικός άνδρας με σημαντική συνεισφορά στη δημόσια ζωή της Κατερίνης και της Πιερίας, ο Κλέαρχος Γώττας «έφυγε» χθες, 3.1.2015, πλήρης ημερών και με καταγεγραμμένη την προσφορά του στα κοινά.

Πολιτικός και πνευματικός άνδρας με σημαντική συνεισφορά στη δημόσια ζωή της Κατερίνης και της Πιερίας, ο Κλέαρχος Γώττας «έφυγε» χθες, 3.1.2015, πλήρης ημερών και με καταγεγραμμένη την προσφορά του στα κοινά. Η κηδεία του έγινε πριν λίγο, ενώ η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως, στις 3μμ.

Πρωτεργάτης και ιδρυτής του «Φεστιβάλ Ολύμπου», τιμήθηκε το 2012, στα 40χρονα του Φεστιβάλ, από την διοίκησή του, αλλά και σήμερα το ΔΣ  ΟΡ.ΦΕ.Ο. εξέδωσε ανακοίνωση για το θάνατό του και αποφάσισε –μεταξύ άλλων- να αφιερώσει σειρά εκδηλώσεων στο όνομά του.

Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης για δύο θητείες, ο Κλέαρχος Γώττας θήτευσε και στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης. Και ο Δήμος Κατερίνης τον κατευόδωσε σήμερα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που υπηρέτησε ο εκλιπών.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΓΩΤΤΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ε.Π.Μ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΙΤΣΟΚΑΠΑ

 

Η Εταιρεία Πιερικών Μελετών- Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης αποχαιρετά με ιδιαίτερη θλίψη έναν από κορυφαία μέλη της. Τον άνθρωπο της δημιουργίας και της προσφοράς. Τον άοκνο εργάτη του πολιτισμού και όχι μόνο. Τον Κλέαρχο Γώττα, τον Κλέαρχό μας, τον πρόεδρό μας.
Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοπόρος, δημιουργικός και αεικίνητος σε όλους τους τομείς της ζωής του. Ιδιαίτερα στα θέματα της τέχνης και του πνεύματος, αφήνοντας μοναδική παρακαταθήκη σε εμάς τους συνεχιστές της πολυποίκιλης διαδρομής της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.
Διατέλεσε γεν. γραμματέας και για πολλά χρόνια πρόεδρος της Εστίας, την οποία ανέβασε ψηλότερα στα σκαλιά του πολιτισμού με τη δημιουργία τμημάτων χορωδίας, χορευτικού, πιερικού θεάτρου, καταξιώνοντας παράλληλα όλα τα τμήματα του συλλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γνωρίζουμε όλοι ότι το έτος 1971 ο Κλέαρχος Γώττας κάτω από δύσκολες συνθήκες εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Φεστιβάλ Ολύμπου, μια επιλογή που συνέβαλε στην ανάδειξη του ιστορικού Δίου και της Πιερίας γενικότερα στο διεθνές πολιτισμικό περιβάλλον.
Ήταν μπροστάρης και πρωτοπόρος. Άνοιξε πολιτιστικούς και πνευματικούς δρόμους για την κοινωνία μας. Το έργο του, το έργο της Εστίας Πιερίδων Μουσών, αναγνωρίσθηκε από το μεγαλύτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών.
Ο Κλέαρχος ετύγχανε και απολάμβανε του σεβασμού και της αποδοχής από όλους. Μας ανέθρεψε με τις βαθυστόχαστες γνώσεις, τις αστείρευτες εμπειρίες και τον πλούτο της διορατικότητα του. Η διαρκής στήριξη στο έργο της Εταιρείας Πιερικών Μελετών, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ, αποτέλεσαν την κατευθυντήρια αναφορά όσων από εμάς συνέχισαν τα οράματα και τα έργα του.
Του οφείλουμε πολλά. Πρόσφερε το ξόδι του, το είναι του, για να καυχάται και να καμαρώνει ο τόπος μας για την άριστη πνευματική του ταυτότητα που αντιγράφει το χτες, βαδίζει στο σήμερα και αναζητεί τον μελλοντικό του ορίζοντα.
Ο κόσμος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης σύσσωμος αποχαιρετά τον μεγάλο Κλέαρχο Γώττα δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει του απαράμιλλο έργο του. Θα μείνει ζωντανός στη μνήμη μας, γιατί όπως ορθά αναφέρει ο στοχαστής «οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνον όταν λησμονούνται».
Καλό ταξίδι πρόεδρέ μας στις αιώνιες μονές.

logodhmkat

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για το θάνατο του Κλέαρχου Γώττα

Σήμερα Δευτέρα 04 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ύστερα από την έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου.
Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και είπε πως έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω του θλιβερού γεγονότος του θανάτου του πρώην Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της μειοψηφίας για δύο δημοτικές περιόδους στο Δήμο Κατερίνης Γώττα Κλέαρχου.
H κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει σήμερα στην Κατερίνη και η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 15:00 στον Ι.Ν. της Θείας Αναλήψεως.
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα το κατεπείγον της συνεδρίασης και ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο ο οποίος εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος σχετικού με το παραπάνω θλιβερό γεγονός.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. να αποφασίσει σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη τα παραπάνω και τις διατάξεις των άρθρων 65, 94 και 95 του Ν.3852/2010,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Να εκφράσει τα συλλυπητήρια των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου μας στους συγγενείς του εκλιπόντος πρώην Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της μειοψηφίας για δύο δημοτικές περιόδους στο Δήμο Κατερίνης Γώττα Κλέαρχου.

Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στη νεκρώσιμη ακολουθία.

Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος από το Δημοτικό Συμβούλιο και από το Δήμαρχο Κατερίνης.

Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.

Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για τα περαιτέρω.

 

 

orfeo ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ με την αναγγελία της απώλειας του πρωτεργάτη και ιδρυτή του Φεστιβάλ Ολύμπου, ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΓΩΤΤΑ, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού, αποφάσισε ομόφωνα.
Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Να παραστεί σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία.
Να αφιερώσει σειρά εκδηλώσεων στην μνήμη του αποβιώσαντα πνευματικού άνδρα.
Να εκφωνήσει επικήδειο ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο.
Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα Μ.Μ.Ε.

Κατερίνη 4-1-2016

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ                                                                            ΜΑΡΙΚΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

orfeoΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΩΝΤΑΣ Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. ΤΟΝ ΚΛΕΑΡΧΟ ΓΩΤΤΑ

Στις 5 Δεκεμβρίου 2012 ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ τίμησε με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων συνεχούς προσφοράς του Φεστιβάλ Ολύμπου στον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό, τον αείμνηστο πρωτεργάτη και ιδρυτή του θεσμού ΚΛΕΑΡΧΟ ΓΩΤΤΑ.
Την τιμητική διάκριση απένειμε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Ο εκλιπών ως πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, πρωτοξεκίνησε το έτος 1971 στο υπό ανάδειξη θέατρο του Δίου, το Φεστιβάλ Ολύμπου, με πρώτη ονομασία Γιορτές Μουσών.
Με τη δυναμική που χαρακτήριζε τον Κλέαρχο Γώττα, το θέατρο ανακαινίσθηκε και καταξιώθηκε, όπως βέβαια και το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. έγινε ανεξάρτητος οργανισμός το 1992, όταν ομόφωνα άλλαξε σελίδα και αυτονομήθηκε από εφορεία της Εστίας.
Τούτη την ώρα της απώλειας του Κλέαρχου Γώττα, μια σύντομη αναφορά στο τεράστιο έργο του εκλιπόντα πνευματικού άνδρα, αποτελεί την ελάχιστη τιμή του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ.

 

 

ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας

Κατερίνη 5-01-2016

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ
για τον Κλέαρχο Γώττα

Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή (ΝΟ.Δ.Ε. ) της Νέας Δημοκρατίας Νομού Πιερίας , με την αναγγελία του θανάτου του Κλέαρχου Γώττα, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Χαρούλα και σε όλους τους συγγενείς και φίλους του.
Ο Κλέαρχος κατά κανόνα είχε μόνο φίλους , όχι μονο στην Κατερίνη και την Πιερία , αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ήταν κοινωνικός , αγαπητός, σεβαστός ,ποικίλα παραγωγικός, ήρεμος και φιλάνθρωπος. Έβαλε τα θεμέλια του πολιτισμού της Πιερίας και τον έκανε διεθνή μέσα από την Εταιρεία Πιερικών Μελετών, την “Εστία Πιερίδων Μουσών” και τις πολλές εφορείες της, που καλύπτουν ποικίλες πολιτιστικές , πνευματικές, μουσικές, χορευτικές, εικαστικές,θεατρικές δραστηριότητες με συνεχή παραγωγική καλλιέργεια και ανάπτυξη όλων των εννοιών στοιχείων που έχει ανάγκη το έθνος μας. Είχε την ιδέα και ίδρυσε τον κορυφαίο θεσμό του “Φεστιβαλ Ολύμπου “ και στη συνέχεια “Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου” (ΟΡ.ΦΕ.Ο.), για να φθάσουν τα πολιτιστικά της Πιερίας κάθε χρόνο στις πρώτες σειρές των διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Υπηρέτησε ενεργά τα κοινά με την παρουσία του στο Δήμο Κατερίνης ως Δημοτικός Σύμβουλος , ύστερα από τις προσπάθειές του να εκλεγεί Δήμαρχος Κατερίνης, σε εποχές που οι γνώσεις του και η ευφυία του , κατά κοινή ομολογία, ήταν απαραίτητες για πρωτοπορειακά σύγχρονη ανάπτυξη της Κατερίνης.
Ήταν πάντοτε οραματιστής του εφικτού. Ιδιαίτερα αγαπούσε τον αθλητισμό
σε κάθε του μορφή και η προσφορά του σε αντίστοιχους φορείς ήταν συνεχής και παραγωγική.
Οι ανθρωπιστικές του δραστηριότητες , η αγάπη του στον συνάνθρωπο , οι αγαθοεργίες του , ήταν ο χαρακτήρας του.
Η ιστορία , ο πολιστισμός , η έννοια της Δημοκρατίας , η κοινωνία, η φύση, η ανάπτυξη ήταν έννοιες που το ενδιαφέρον του τον έκαναν ειδικό γνώστη, που σε εκδηλώσεις , φιλικές συναντήσεις και ανακοινώσεις του, πάντοτε με ήπιο τρόπο και σεβασμό προς το κοινό, τεκμηρίωνε τις απόψεις του.
Η οργανωτική του ικανότητα και τα άψογα προγράμματα των πολυετών δράσεων του για τη Νέα Δημοκρατία φέρουν την υπογραφή του.
Το κενό του Κλέαρχου είναι δύσκολο να αναπληρωθεί όπου εμφανίστηκε , όπου έδρασε , όπου προγραμμάτισε και για ότι οραμαστίστηκε.
Ήταν για τον πολιτισμό , για την τοπική Αυτοδιοίκηση, για τον αθλητισμό , για τον συνάνθρωπο , για τη Δημοκρατία, για την κοινωνία, για τις πανανθρώπινες αξίες , ο ήπιος χαμογελαστός Πολέμαρχος.

Για τη ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Τάπρας