Αθώοι οι 24 για τα διόδια

ήταν-δεν ήταν εκεί....

και ζήτω ο αμερικανικός τρόπος διαδήλωσης, ο σε ισχύ απ’ την παραμονή Χριστουγέννων του 2015.

Το Β’ Μονομελές Πρωτοδικείο Κατερίνης αθώωσε σήμερα. 8.1.2016, τους 24 κατηγορουμένους για παρακώλυση συγκοινωνιών από πρόθεση, κατηγορία που αφορούσε τη συμμετοχή τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, στις 5.4.2015.

Μεταξύ των κατηγορουμένων υπήρχαν και συμπολίτες μας που δεν βρίσκονταν καν εκεί που ισχυριζόταν το κατηγορητήριο, όπως η σύζυγος του αναπληρωτή δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Νίκου Λάππα, η οποία είχε απλώς την ατυχία να είναι συνιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου τους!!! Όπως εξήγησε μάρτυρας-αστυνομικός, τα στοιχεία των διαδηλωτών βρέθηκαν από τις πινακίδες αυτοκινήτων που εντοπίστηκαν στο χώρο της διαδήλωσης. Έτσι, πολλοί επώνυμοι διαδηλωτές δεν βρέθηκαν μεταξύ των κατηγορουμένων, όπως οι τρεις τότε βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζάννας, Σκούφα και Τζαμακλής. Η διαδικασία στο ακροατήριο απέδειξε ότι και η διάρκεια της διαμαρτυρίας δεν ήταν μεγάλη και οι διαδηλωτές προασπίζονταν κοινωνικά συμφέροντα. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης –και βουλευτής-, Χάρης Τζαμακλής, ρώτησε την μάρτυρα υπεράσπισης –και βουλευτής-, Μπέτυ Σκούφα, αν είναι συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και η μάρτυρας απάντησε καταφατικά. Έτερος συνήγορος υπεράσπισης «έβαλλε» κατά της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί υποσχέθηκε αποποινικοποίηση των διαδηλώσεων κατά των διοδίων και αντ’ αυτού «πέρασε» πρόσφατα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα αθώωσης, αλλά –φυσικά- μετά την παραπομπή και την δίκη των διαδηλωτών. Πιθανώς, ο συνήγορος δεν γνώριζε ότι στην αίθουσα του Μονομελούς βρισκόταν δύο από τους τρεις βουλευτές Πιερίας που ψήφισαν την σχετική τροπολογία.

Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσε ως μάρτυρας και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την συντριπτική ζημία που υφίσταται ο τουρισμός και η ανάπτυξη της Νότιας Πιερίας από τους τέσσερις σταθμούς διοδίων που τον «περικυκλώνουν» και διαβεβαίωσε ότι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία ήταν ταυτόχρονη με ανάλογες σε όλους τους σταθμούς διοδίων του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμαναν πολλοί κατηγορούμενοι (Αρίσση, Καρακίτσιος, Τηλέγραφος), συμμετείχαν σ’ αυτή συνειδητά και με την αίσθηση της αμιγούς πολιτικής πράξης.

 

28
Η σημερινή δίκη στο Μονομελές άγγιξε τα όρια της παρωδίας (χωρίς καμία ευθύνη των δικαστικών για το αποτέλεσμα αυτό). Πέρα από την αθώωση των κατηγορουμένων, πρέπει να καταγραφεί ως πρώτη εφαρμογή του άρθρου 28 του 298 που αντί να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία ως συνταγματικό δικαίωμα… εισάγει την διαμαρτυρία αμερικανικού τύπου: σε συγκεκριμένο χώρο, για συγκεκριμένο χρόνο, με συγκεκριμένο τρόπο. Κι όπως επεσήμανε στην αγόρευσή του ο σημερινός συνήγορος –και βουλευτής-, Χάρης Τζαμακλής, «τον ενδεδειγμένο τρόπο διαμαρτυρίας, τον επιλέγουν πάντοτε αυτοί που θα διαμαρτυρηθούν. Δεν υπάρχει κάποιος Φορέας για να καθορίσει τον τρόπο αυτόν…». Την χριστουγεννιάτικη τροπολογία με το παραπάνω άρθρο (που ορίζει ότι δίνεται δυνατότητα αθώωσης αν η χρονική διάρκεια της διαμαρτυρίας είναι μικρή κτλ) την ψήφισαν –μεταξύ πολλών άλλων συναδέλφων τους- οι βουλευτές Πιερίας Καστόρης, Σκούφα και Τζαμακλής και την καταψήφισε ο κος Κουκοδήμος.

 

Για τη σημερινή δίκη. σε ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Ενότητα” Πιερίας επισημαίνει τα εξής:

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τους διωκόμενους αγωνιστές των διοδίων σήμερα στην Κατερίνη αποτελεί μία μικρή μεν αλλά σημαντική νίκη του κινήματος ενάντια στα διόδια. Η “Λαϊκή Ενότητα” χαιρετίζει την
αποφασιστικότητα των κατηγορουμένων και των αλληλέγγυων που αποδεικνύει ότι η τρομοκρατία της ποινικοποίησης των αγώνων δεν θα περάσει. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποκλίνονται στις απαιτήσεις των εθνικών εργολάβων. Καταγγέλουμε την υποκρισία των βουλευτών της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι εξαπατήσανε τους αγωνιστές του κινήματος ενάντια στα διόδια συντηρώντας το καθεστώς της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας τις διωκτικές αρχές που πληρώνει ο ελληνικός λαός για να μαζεύουν τη χασούρα
των μεγαλοεργολάβων. Από την κατάγηση των διατάξεων Ρέππα-Βορίδη περάσαμε στο μνημονιακός νόμος και τάξη.
Το κίνημα δεν θα τους κάνει τη χάρη, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική απαλλαγή από τα διόδια και τα μνημόνια τους.