ΟΧΙ κατά πάντων

κέντρου, καταυλισμού, φύλαξης, κράτησης, προσφύγων, μεταναστών...

Δεν είμαστε εμείς ρατσιστές … αλλά αυτοί άπλυτοι, άρρωστοι, πεινασμένοι, φτωχοί, ξένοι, πρόσφυγες, παράνομοι, αλλόθρησκοι, εγκληματίες και πολλά άλλα. Και έχουμε υποστεί και μύρια κακά στο παρελθόν, όχι απ’ αυτούς… αλλά φυσάμε και χυλό και γιαούρτι.

Μια -ελαφρά τη καρδία- δήλωση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη, έχει βάλει «φωτιά» στην Πιερία και την ειδικά την Κατερίνη, οι κάτοικοι της οποίας «πολεμούν» εδώ και μέρες κατά ενός καταυλισμού προσφύγων για τον οποίο δεν υπάρχει καμία απόφαση δημιουργίας του.

 

 

Ήδη, για το θέμα έχουν γίνει πάμπολλες συγκεντρώσεις και συζητήσεις, υπέρ και κατά, με κορυφαία τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κατερίνης και την λαϊκή συνέλευση στην Ανδρομάχη. Η Ανδρομάχη είχε την τύχη να είναι η περιοχή στην οποία οι φήμες τοποθετούν τη δημιουργία του καταυλισμού, στο παλιό στρατόπεδο του συνοικισμού.

 

 

 

Στην τελευταία συνεδρίασή του για το 2015 (29.12.2015), το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης, συζήτησε το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, αφού ήδη «φούντωναν» οι αντιδράσεις και ο ανάλογος λαϊκισμός. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και μετείχαν οι βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι φορέων και την παρακολούθησαν κάτοικοι της Ανδρομάχης που προηγουμένως έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στο Δημαρχείο Κατερίνης. Για ένα καταυλισμό που καμία πληροφόρηση και πιθανώς καμία απόφαση δεν υπήρχε. Οι απόψεις που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ποικίλουν από ξεκάθαρο «όχι» σε κάθε απόπειρα δημιουργίας καταυλισμού προσφύγων στην Κατερίνη και την Πιερία –με βασικό επιχείρημα τις επιπτώσεις στον τουρισμό- ως το «όχι» σε κάθε απόφαση που θα ληφθεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας, αλλά να μην περιοριστεί σε τίποτα και η δυνατότητα να δείξουμε την ανθρώπινη αλληλεγγύη μας στους βασανισμένους πρόσφυγες. Τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι σύνεδροι ποικίλουν κι αυτά κι είχαν ένα εύρος από τον τυφλό και αβάσιμο ρατσισμό ως τη βλάβη της Πιερίας από τις νατοϊκές επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη ζημία του τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου, την απαράδεκτη συμπεριφορά της ΕΕ και προς τους πρόσφυγες και προς την Ελλάδα, τα εύσημα που κατέκτησε η τελευταία για το χειρισμό του παγκόσμιου θέματος των προσφύγων, το ιστορικό προηγούμενο των προσφύγων από τον Πόντο και την Σοβιετική Ένωση, χωρίς να λείψει η αντιμετώπιση των προσφύγων ως λαθρομεταναστών, αλλά και οι ψύχραιμες φωνές που επέμειναν ότι και δεν μπορεί η Πιερία να γυρίσει την πλάτη της σε πρόσφυγες και ότι τα πιθανά προβλήματα από τη δημιουργία καταυλισμού προκύπτουν μόνο αν αυτός δεν σχεδιαστεί και δεν δημιουργηθεί με τον σωστό τρόπο.

 

 

 

Αξιολογώντας τα πραγματικά γεγονότα και όχι τις ρατσιστικές κραυγές με αφορμή μια δήλωση αγουροξυπνημένου υπουργού, το Δημοτικό Συμβούλιο –φροντίδει του δημάρχου κου Χιονίδη- κατέληξε σε ένα ψήφισμα που διαμηνύει στην κεντρική εξουσία ότι καμία απόφαση δεν θα γίνει δεκτή αν αυτή ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και επίσημη ενημέρωση για το θέμα.
Από την 29η.12.2015 ως χθες 13.1.2016, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι της μάχης κατά του καταυλισμού. Το βράδυ της Κυριακής 10.1.2016 οι κάτοικοι της Ανδρομάχης συζήτησαν το θέμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού τους Συλλόγου –στο παλιό στρατόπεδο-, συζήτηση στην οποία μετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι διοίκησης και φορέων της Κατερίνης. Δημιουργήθηκε συντονιστική επιτροπή για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και ουκ ολίγοι συνυπέγραψαν το κείμενο για τη δημιουργία και επιτροπής και ανάληψη αγώνα. Οι «ουκ ολίγοι» θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι, αν δεν αποτελούσε πρόβλημα γι’ αυτούς να βρίσκονται στον ίδιο κατάλογο ονομάτων στον οποίο ήδη φιγουράριζαν τα στελέχη της πιερικής «Χρυσής Αυγής». Οπότε πολλοί το ξανασκέφτηκαν και .. ανέβαλαν τη συμμετοχή. Η δραστηριοποίηση όμως των «Χρυσαυγιτών» υπέρ του αγώνα των κατοίκων της Ανδρομάχης, δεν αποφεύχθηκε…
Η αγωνία των κατοίκων της Κατερίνης, της Ανδρομάχης, του Σβορώνου, ίσως και άλλων περιοχών με …στρατόπεδα, είναι δεδομένη και πολλά γεγονότα επιτείνουν την αγωνία αυτή, αν και –μέχρι στιγμής- μόνο γεγονότα δεν είναι. Έτσι, υπήρξαν αποκαλύψεις για ήδη ειλημμένες και αναπόδραστες αποφάσεις, κοντέινερ που μεταφέρονται στην Ανδρομάχη, ιδιώτες που αναλαμβάνουν το catering, ΜΚΟ που θα υλοποιήσουν τη δημιουργία του καταυλισμού. Συνεδριάσεις οργάνων και συνόλων και ψηφίσματα υπέρ ή κατά ή και με ποικίλο –ακόμη και μικτό- περιεχόμενο, ακόμη και κάποια που τάσσονται υπέρ του τάδε τρόπου υλοποίησης, όλα αποτέλεσμα του ίδιου ρατσιστικού πανικού και που όλα επαληθεύουν τη μεγάλη αλήθεια: άλλο η αλληλεγγύη «στα χαρτιά» και άλλο το «έχω έναν καταυλισμό προσφύγων στη γειτονιά μου». Ο τρόπος που διάλεξε ο κος Φλαμπουράρης να ανακοινώσει την πρόθεσή του ή και πρόθεση της κυβέρνησης, καθόρισαν και το μέλλον της πιθανότητας για καταυλισμό στην Ανδρομάχη και την Πιερία. Και το μόνο χρήσιμο που θα μπορούσαν να πράξουν είναι να ανακοινώσουν ότι θα δεν θα υπάρξει κανένας καταυλισμός οποιουδήποτε είδους στον νομό Πιερίας.
Χθες, 13.1.2015, οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού συναντήθηκαν με τον κο Φλαμπουράρη και συζήτησαν το θέμα. Ο τέταρτος βουλευτής του νομού (της ΝΔ) δεν κλήθηκε καν. Μια μέρα πριν, ευκαιρία για παρόμοια συνάντηση –λόγω ΚΕΔΕ- είχε και ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, με τον –αρμοδιότερο- με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο σε ότι αφορά την Πιερία. Πάντως, ούτε ο κος Χιονίδης, ούτε κανείς άλλος αιρετός της Πιερίας κλήθηκε στη συνάντηση με τον κο Φλαμπουράρη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βουλευτές μας Καστόρης, Σκούφα και Τζαμακλής, επισημαίνονται τα εξής:
Από τη συνάντηση αυτή με τον πιο επίσημο τρόπο για ακόμη μία φορά έγινε ξεκάθαρο ότι:
1.Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για δημιουργία -και μάλιστα άμεσα- Ανοικτού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κατερίνη και ειδικά σε στρατόπεδο της Ανδρομάχης.
2. Εξετάζονται διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (κοντά σε οδική αρτηρία, ύπαρξη λιμανιού κλπ.).
3. Οποιαδήποτε «είδηση» ή «αποκάλυψη» περί δήθεν άμεσης μεταφοράς ανθρώπων ή εξοπλισμού (containers που βρίσκονται στη Σίνδο) είναι παντελώς αναξιόπιστη, ανεύθυνη και ψευδής.
4. Η κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς έχει ξεκινήσει διάλογο με την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ. Είναι σαφές ότι για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων θα υπάρξει ενημέρωση και διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες.
Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις μένουν να αποδειχθούν στο κοντινό μέλλον και -πολύ πιθανώς- να μην υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για την Ανδρομάχη ή το Σβορώνο. Παρά τις διαβεβαιώσεις, η συντονιστική επιτροπή της Ανδρομάχης διοργανώνει απόψε, 14.1.2016, στις 7μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης. Ανάμεσα σ’ αυτούς που επίσημα δήλωσαν ότι θα βρίσκονται εκεί είναι η «Χρυσή Αυγή» και η ΟΝΝΕΔ.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης.12.2015, ξεκάθαρο «όχι» στην δημιουργία καταυλισμού κατέθεσαν οι: Κώστας Κουκοδήμος (βουλευτής), Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας), Ευαγγελία Ξυπτερά (πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων), Νίκος Μακρίδης (επικεφαλής «Νέας Εποχής»), Μπάμπης Παπαδόπουλος (επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης») και Κωνσταντίνος Μεταξάς (πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Ανδρομάχης και εκπρόσωπος των κατοίκων της). Η δημοτική «Λαϊκή Συσπείρωση» τάχτηκε κατά όλων των σχεδιασμών που δεν εγγυώνται την απρόσκοπτη μετακίνηση των προσφύγων στους τόπους επιλογής τους και κατά των συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνου.
Η σύγχυση που τροφοδοτεί τις αντιδράσεις, αλλά και η προσπάθεια οι αντιδράσεις να συντηρηθούν, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο και στην αφίσα του ΟΧΙ: πάνω, ψηλά «ΟΧΙ στη δημιουργία Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών» και κάτω, «…ΚΑΤΑ της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην ΠΙΕΡΙΑ».

feig

 

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη σημερινή συγκέντρωση, ο δήμαρχος Κατερίνης, σε συνέντευξη Τύπου, ενημέρωσε ότι συναντήθηκε –μετά τη συνάντηση των τριών βουλευτών- με τον κο Φλαμπουράρη και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία Κέντρου Προσφύγων στην Κατερίνη και πολύ περισσότερο στην Ανδρομάχη. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξει καταυλισμός προσφύγων την Ανδρομάχη, εξετάζονται πολλές άλλες πιθανές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, ο κος Φλαμπουράρης τον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και από την συνάντησή του με τον κο Μουζάλα αποκόμισε την αίσθηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για καλή συνεργασία.
Επιτέθηκε κατά όσων τροφοδοτούν την Πιερία με σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας και απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας ότι το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που συζήτησε το θέμα, έγινε «μακριά από ιαχές και εύκολα παραληρήματα». Όσον αφορά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται σε λίγη ώρα, ανακοίνωσε ότι θα παραβρεθεί για να δηλώσει ότι «δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση να βρουν πεδίο δράσης, στοιχεία που πουλούν εθνικοφροσύνη, είναι ελληνάρες».