“Ή τα μέτρα ή η αγροτιά”

οι αγρότες μας αποφάσισαν

Ο ξεσηκωμός θα ‘ναι πανελλαδικός. Και με δεδομένο ότι όλοι οι τομείς, όλοι οι κλάδοι και τα επαγγέλματα, η κοινωνία, έχουν εξαντληθεί, προσδοκούν στη στήριξη όλων προς τα αγροτικά μπλόκα.

Στη χθεσινή οργανωτική συγκέντρωση των αγροτών στο Δημαρχείο της Κονταριώτισσας δεν ειπώθηκαν πολλά. Οι συγκεντρωμένοι δεν χρειάζονταν επιχειρήματα για να πειστούν ότι τα όσα έρχονται και αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό πρέπει να αποτραπούν και μόνος δρόμος στην κατεύθυνση αυτή είναι οι κινητοποιήσεις. Δεσμεύτηκαν «να μη λείψει κανείς». Και να μετρήσουν την υποστήριξη όλων όσων οφείλουν να σταθούν σύμμαχοι, δηλαδή την κοινωνία στην οποία ανήκουν.

 

Ο ζωτικότερος και παραδοσιακότερος οικονομικός τομέας του Δήμου μας (ο τουρισμός είναι πολύ νεώτερος) αντιμετωπίζει τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πλέον όλες οι περιοχές της χώρας. Προβλήματα ανυπέρβλητα. Οι αυξήσεις στις εισφορές ή/και στη φορολογία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν στις 20.1.2016 οι αγρότες δεν θα αρκεστούν στο να συγκεντρωθούν σε κόμβους ή να κλείσουν την εθνική οδό. Απόφασή τους είναι η διαμαρτυρία τους να καλύψει όλα τα επίπεδα και τις πτυχές του καθημερινού βίου. Σύλλογοι, υπηρεσίες, σχολεία, αιρετοί και αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστές… Το μόνο που υπόσχονται είναι να ξαναδούν οι Έλληνες ολομέτωπο και καθολικό αγώνα των αγροτών, όλων των αγροτών. Η προετοιμασία καλύπτει όλους τους κλάδους. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, παραδοσιακούς και νέους, όλοι στις 20 Γενάρη «θα ναι στο δρόμο».

Η εικόνα και το κλίμα χθες στην Κονταριώτισσα «μιλούσαν» από μόνα τους, αν και όπως έλεγε έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής «δεν θα δεις χαμόγελο, αν και είμαστε αποφασισμένοι και αισιόδοξοι, γιατί είμαστε στο «αμήν»… ή θα το καταλάβουν… ή θα ‘χουμε έναν τόπο χωρίς αγρότες…».
Το ημερολόγιο του αγώνα των αγροτών είναι ήδη γνωστό: στις 20.1 προσκλητήριο, στις 28.1 οι αγρότες συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη και ειρηνικά καταμετρούν τις δυνάμεις τους σε ξηρά και θάλασσα. Αν η φετινή Agrotica δεν είναι η ευκαιρία για αναδίπλωση της κυβέρνησης, ο δρόμος είναι γνωστός «και οι δυνάμεις της Αστυνομίας δεν επαρκούν».
Σε ότι αφορά το Δήμο Δίου-Ολύμπου χθες υπήρξε δέσμευση να κινητοποιηθούν όλοι όσοι ακόμη συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, σε όλη την έκταση και τις περιοχές του Δήμου και καμία δέσμευση κανενός παράγοντα να μη ληφθεί υπ’ όψιν, αλλά μόνο οι συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.

 

Εκπροσωπώντας δυο «γενιές» αγροτοσυνδικαλιστών, στην ΕτΟ μίλησαν οι Γιώργος Νάτσιος και Χρήστος Βάγιας. Αμέσως μετά συνέχισαν τις συνεννοήσεις με τους συναδέλφους τους της Πιερίας, προκειμένου σήμερα να «συμπληρωθεί» η εικόνα στα αγροτικά επιτελεία σε Μακεδονία και Θεσσαλία. «θα βάλουμε τα εργαλεία μας στους μπαξέδες και θα τα βλέπουμε όπως στα μουσεία τα αγάλματα…». Και φυσικά, προ των ευθυνών τους θα τεθούν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, αλλά και ο ένας της αντιπολίτευσης.