Ετελείωσε!

ο Όλυμπος αναπτύσσεται

Διά χειρός Μάρδα και με τη σύμφωνη γνώμη τοπικών και μη παραγόντων, συλλόγων, Φορέως, δημάρχων, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, οικολόγων, βουλευτών, υπουργών και εν αναμονή επενδυτών. Όλα τα σκυλιά δεμένα …

Βήμα-βήμα, συνέντευξη τη συνέντευξη, ο αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις υφυπουργός Εξωτερικών, “ξεδιπλώνει” το όραμά του για την ανάπτυξη του Ολύμπου, στόχος με ιδιαίτερη προσωπική φόρτιση και αναγωγές στα χρόνια που ο Δημήτρης Μάρδας, ως πρόσκοπος, ορειβάτης και αναρριχητής, ερωτεύτηκε τον Όλυμπο που τώρα θέλει ν’ αναπτύξει, ολοκληρώνοντας νεανικές παρορμήσεις.
Ένα περίπου μήνα μετά την ιστορικής σημασίας για την ανάπτυξη του Ολύμπου και της Πιερίας ομιλία του στο Επιμελητήριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, επανήλθε δριμύτερος και με περισσότερες λεπτομέρειες.
Μιλώντας σήμερα 22.1.2016 στο «Πρακτορείο FM” του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Δημήτρης Μάρδας περιέγραψε τι ακριβώς περιέχει το αναπτυξιακό πακέτο για τν Όλυμπο και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφεται οσονούπω. Με δεδομένο ότι κανείς από την Πιερία δεν εξέφρασε καμία αρνητική άποψη στα όσα ήδη δυο φορές παρουσίασε ο –και πανεπιστημιακός- υπουργός, οι διαδικασίες πράγματι θα ολοκληρωθούν μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και -ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας- μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης ΕΔ Ολύμπου, Κωνσταντίνος Αγοραστός. Χθες, 21.1.2016, απευθυνόμενος στον αρμόδιο για την ανάπτυξη του Ολύμπου αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη, ζήτησε να μην χαθούν τα πιθανά κέρδη από το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO.

Αύριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην Κατερίνη για την ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Πιερίας. Και τώρα πια, δεν χρειάζεται κανείς να του υποδείξει ότι ο Όλυμπος δεν έχει δυο μόνο καταφύγια, όπως συνεχίζει να ισχυρίζεται. Σε λίγο θα αποκτήσει –ο Όλυμπος- οικισμό καταφυγίων.
Στο μήνα που πέρασε από την 9η.12.2015 ως σήμερα, ο Δημήτρης Μάρδας στη συνέντευξή του στο «Πρακτορείο» φάνηκε να κάνει ελαφρά στροφή και να υπενθυμίζει τους περιορισμούς που υπάρχουν ή θα υπάρξουν, αλλά σε τίποτα δεν άλλαξε το όραμα που είχε περιγράψει, διακοσμώντας τις θέσεις του με συμβουλές-απόρροια της εμπειρίας του στην ορειβασία και την αναρρίχηση, χρήσιμες προς επενδυτές και ορειβάτες.

Το κείμενο του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνέντευξη Μάρδα στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
Σχέδιο για τη δημιουργία μικρού οικισμού καταφυγίων στον Όλυμπο και σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, προωθείται από την κυβέρνηση, μέσω προεδρικού διατάγματος, όπως είπε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

Το εγχείρημα προβλέπει την κατασκευή 3 – 4 καταφυγίων τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ορειβατών και θα τους διευκολύνουν να φθάσουν ευκολότερα, ασφαλέστερα και νωρίτερα στην κορυφή του βουνού. Για να προσεγγίσει σήμερα κάποιος την κορυφή του Ολύμπου, θα πρέπει να ξεκινήσει την πεζοπορία από τα υπάρχοντα καταφύγια του “Ζολώτα” και της “Πετρόστρουγκας”, αλλά η απόσταση μέχρι τον Μύτικα είναι μεγάλη και μπορούν να τη διανύσουν μόνο εκπαιδευμένοι και έμπειροι ορειβάτες.
“Με τη δημιουργία του μικρού καταφυγιακού χωριού θα μπορεί κάποιος να κερδίζει περίπου 4 ώρες περπατήματος. Πολλοί γοητεύονται και θέλουν να περπατήσουν, αλλά δεν έχουν τον χρόνο και τις αντοχές” είπε ο κ. Μάρδας, μιλώντας στην εκπομπή “Δύο στις 12” και πρόσθεσε: “Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης. Να φέρουμε περισσότερο κόσμο που αγαπάει τη φύση, να αποτελέσει ο Όλυμπος κέντρο προσέλκυσης παγκόσμιου ενδιαφέροντος”.
Είπε, ακόμη, ότι το προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία “ελαφρών” καταφυγίων σε ορισμένα σημεία του Ολύμπου και στη λεγόμενη “Ζώνη Β” είναι έτοιμο και έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε επαφή με τον αρμόδιο – αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη για την υπογραφή του.
Καταλήγοντας, ο κ. Μάρδας επισήμανε ότι στα σχέδια του υπουργείου για τον Όλυμπο βρίσκεται επίσης, η δημιουργία τελεφερίκ, από την πλευρά της Ελασσόνας και ενός ακόμα μικρού οικισμού, από την πλευρά του Λιτοχώρου, στους πρόποδες του βουνού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ