Στο Σύνταγμα τα τρακτέρ

την Παρασκευή 12.2.2016

Είκοσι μέρες στα μπλόκα οι αγρότες, η “μηδενική βάση” δεν επετεύχθη, ο χρόνος πιέζει, οι προτάσεις τους κωδικοποιήθηκαν και μένει τώρα να επιδιώξουν νέο ραντεβού. Στην Κατερίνη, μια μικρή ανθρώπινη ανάπαυλα και δυο αγρότισσες “ταίζουν” εμπειρίες ζωής… ΒΙΝΤΕΟ

Σε 24ωρο κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης προχώρησαν πριν απο λίγο (6μμ) οι αγρότες της Πιερίας, στο μπλόκο της νότιας εισόδου της Κατερίνης, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι εδώ και 20 μέρες.

Χθες, η κίνηση στις εθνικές και τις περισσότερες επαρχιακές οδούς ήταν απρόσκοπτη, αφού οι αγρότες είχαν ραντεβού για σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας και η εθνική στο ύψος της Κατερίνης «απελευθερώθηκε» στις 12 το μεσημέρι, μετά έναν ακόμη 24ωρο αποκλεισμό. Η σύσκεψη στη Λάρισα δεν ήταν και η ευκολότερη της φετινής κινητοποίησης που σε λίγο θα συμπληρώσει ένα μήνα. Η κόπωση δεν αποτελεί προς το παρόν πρόβλημα των αγροτοσυνδικαλιστών, αλλά και αυτό το πρόβλημα δεν θ’ αργήσει να προστεθεί στο κύριο πρόβλημα που –ειδικά φέτος- θα είναι ακόμη δυσκολότερο: οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν καλλιέργειες και αν θα …παραμείνουν και φέτος παραγωγοί, οπότε θα πρέπει να οσονούπω να ασχοληθούν ταυτόχρονα(;) και με τις ανάλογες εργασίες. Ταυτόχρονα, παρά την σύμπνοια που περιφρουρείται πάση θυσία, οι διαφορετικές φωνές αποκτούν μεγαλύτερη αρνητική επίδραση, μετά την αμηχανία της ηγεσίας από την εμμονή της κυβέρνησης να μην δέχεται τον «από μηδενική βάση» διάλογο. Αυτό ήταν και ο κύριος “σκόπελος” στη συζήτηση στη σύσκεψη της Νίκαιας.

Έτσι, αντί της μηδενικής βάσης, τα μπλόκα κατέληξαν σε προτάσεις προς την κυβέρνηση, επαναφέροντας την μπάλα στο γήπεδο. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση της χθεσινής απόφασης τονίζει -πριν απ’ οτιδήποτε άλλο- ότι «ο αγώνας κλιμακώνεται». Το κλείσιμο δρόμων και σημαντικών κόμβων θα είναι πιθανότατα 24ωρο και χωρίς την «ασφαλιστική δικλείδα» των παράπλευρων διαδρομών, ενώ –σε ότι αφορά τον διάλογο- οι αγρότες αποφάσισαν να μην προσέλθουν στην αυριανή συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αλλά να κωδικοποιήσουν τις προτάσεις/θέσεις τους σε πέντε (5) κύριες και να αποτελέσουν αυτές η βάση του όποιου διαλόγου πιθανώς προκύψει. Όσο για το χρόνο που ο διάλογος αυτός θα εκκινήσει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μετά το επόμενο σαββατοκύριακο, αφού οι αγρότες αποφάσισαν να καταλάβουν το Σύνταγμα, την Παρασκευή.

 

Η χθεσινή απόφαση της Νίκαιας

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Τα μπλόκα από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016 και συγκάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρωτοβουλία του Μπλόκου Νίκαιας εκφράζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:
Να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, συμφωνήσαμε να προβάλουμε και διεκδικούμε:

1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας – κι ενώ τα μπλόκα θα παραμένουν, θα ενισχύονται και θα στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί – η σύσκεψη αποφάσισε:

1. Να προχωρήσουμε, από αύριο Δευτέρα, σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων, κλπ.
2. Να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στην σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για την Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, με στόχο να μας βάλει σ’ ένας «διάλογο – απάτη», που δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας..
3. Να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανελλαδικό – παναγροτικό συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη. Να παραμείνουμε στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την επιβίωση μας και να στηρίξει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους. Και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συγκροτηθεί Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς της Αθήνας, από τους οποίους θα ζητήσει να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στην αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα.
Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν τα χωράφια και τα ζώα μας. Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.
Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Νίκαια 7 Φλεβάρη 2016

 

Η χθεσινή μέρα κύλησε ευχάριστα στο μπλόκο «Αλεξιάδη» και το χειμωνιάτικο κρύο αντιμετωπίστηκε με ζεστό παραδοσιακό φαγητό στο «στρατηγείο» του Λόφου. Δυο αγρότισσες, 79 και 82 ετών, από το Λόφο, ετοίμασαν «μονοφάϊ» σε καζάνια, παραδοσιακή συνταγή («κόκκινη» σούπα με γίδα και πατάτες) για περιστάσεις -εορταστικές ή μη- πολυάριθμων καλεσμένων. Τάϊσαν αγρότες και αστυνομικούς, περιέγραψαν τις γνώσεις των αρμοδίων περί των αγροτικών θεμάτων και –μετρώντας τις δεκαετίες τους «στο χωράφι»- κατέληξαν στο γνωστό… «παλιά είμασταν καλύτερα»…