ΔΕΑΔΟ: ολοταχώς για “κλείσιμο”;

λογιστής και διευθυντής σε ρόλο διοίκησης

Ενώ τα ερωτηματικά και οι καταγγελίες της μειοψηφίας του ΔΣ της πληθαίνουν. Χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πάει για δεύτερη χρονιά με παθητικό…

Ένα από τα σημαντικότερα –συνολικά 35- θέματα της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ήταν αυτό της έγκρισης του προϋπολογισμού της ΔΕΑΔΟ. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος είχε πει ήδη κάποια εισαγωγικά προ ημερησίας, η πρόεδρος της ΔΣ της ΔΑΕΔΟ εισήγαγε το θέμα παραπέμποντας στο λογιστή της δημοτικής επιχείρησης και ο δήμαρχος –στην πορεία της συζήτησης και αντιδρώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης- παρέπεμψε στην πρόεδρο του ΔΣ, Λέλα Βλαχοπούλου-Γιάννακα (που είχε ήδη παραπέμψει στο λογιστή). Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε καμία -μα καμία- ερώτηση/απορία για το θέμα, αποτέλεσμα πιθανής ενδελεχούς και πλήρους ενημέρωσης, από τους αρμόδιους. Αντιθέτως, πολλές ερωτήσεις και απορίες είχαν ο κος Δημητριάδης της «Αλήθειας» και η κα Κουρίτα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αμφότεροι μέλη του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ (λογικά δεν θα έπρεπε να είχαν απορίες και να τις είχαν λύσει από τη συμμετοχή τους στο ΔΣ της επιχείρησης). Μεταξύ άλλων, η κα Κουρίτα εντόπισε ότι την ώρα που το θέμα εισαγόταν για συζήτηση είχε στα χέρια της τρία (3) αντίτυπα του προς έγκριση (από το Δημοτικό Συμβούλιο) προϋπολογισμού που είχε ήδη εγκριθεί από το ΔΣ της ΔΕΑΔΟ! Ο λογιστής της ΔΑΕΔΟ απέδωσε τις διαφορές στα ποσά σε …αθροιστικό λάθος!!!
Η εμμονή της συμβούλου να απαντηθούν οι απορίες της, προκάλεσε την παρέμβαση του δημάρχου, την αντίδρασή του και τελικά την αποχώρησή του προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των συμβούλων της πλειοψηφίας που ήδη είχαν επιλέξει να μην παρακολουθήσουν τη συζήτηση του θέματος. Όχι ότι όσοι είχαν απομείνει στην αίθουσα την παρακολουθούσαν… Την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου ολοκλήρωσαν τελικά ο λογιστής και ο διευθυντής της επιχείρησης, παραπέμποντας και στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ της 8ης.2.2016, τρεις μέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για θέματα που είχαν ήδη ψηφιστεί στο προηγούμενο ΔΣ της ΔΕΑΔΟ.

Highlights και after game
Όπως προέκυψε από κάποιο από τα τρία αντίτυπα –πιθανώς το τελικό που ήρθε και ως εισήγηση-, ο προϋπολογισμός για το 2016 παρουσιάζει παθητικό. Έτσι, το 2015 «έκλεισε» με παθητικό, για το 2016 οδεύουμε πάλι σε παθητικό απολογισμό, για το 2017 δεν διαφαίνεται κάτι σωτήριο στον ορίζοντα. Με τρεις παθητικές χρονιές, η ΔΕΑΔΟ κλείνει και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Το μόνο που θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία προς την εκκαθάριση είναι –προς το παρόν- αυτό που περιέγραψε προ ημερησίας ο δήμαρχος: χρησιμοποιώντας μηχανήματα που θα περιέλθουν στη ΔΕΑΔΟ από κατάσχεση, να «ανοιχτεί» η επιχείρηση σε νέου τομείς (προϊόντα τσιμέντου). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Φαρμάκης, αμφισβήτησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε χρόνο δόκιμο για την σωτηρία της.

 

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του –και προς την ΕτΟ- ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αστέριος Γαλάνης, δήλωσε –ενώ η κα Κουρίτα ρωτούσε για το θέμα- ότι «βαρεθήκανε», προφανώς για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είπε τίποτα για τα άδεια έδρανα, το μπες-βγες ανά θέμα, το γεγονός ότι ποτέ σύμβουλος της πλειοψηφίας δεν έχει καμία απορία, την απουσία κατά τη συζήτηση και την επιστροφή για την ψηφοφορία. Και στο θέμα της ΔΕΑΔΟ. Και κατέβαλλε και κάθε προσπάθεια –χάριν του χρόνου της συνεδρίασης- να …συντομεύουν οι σύμβουλοι. Με δεδομένο ότι η συζήτηση για τόσο σοβαρό θέμα διήρκεσε λιγότερο από 50 λεπτά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι έκθετος και μόνο γιατί αγωνιά για την βελτίωση της εικόνας του Συμβουλίου, όπως έχει ήδη δηλώσει. (κε πρόεδρε, το ότι μεσολάβησαν 40 μέρες από Συμβούλιο σε Συμβούλιο και το τελευταίο είχε 35 θέματα είναι δική σας ευθύνη)

 

Ο δήμαρχος έχασε την ευκαιρία της απολογιστικής και απολογητικής –πιθανώς- διάθεσης του Γιώργου Φαρμάκη με την αναδρομή στο παρελθόν των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ένα θριαμβευτικό «στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα». Ίσως γιατί τα όποια λάθη του κου Φαρμάκη είναι στο παρελθόν, ενώ τα όποια δικά του, στο παρόν και στο μέλλον. Και κανείς από την διοίκηση δεν έδωσε σημασία στην επωδό της κας Κουρίτα «την ΔΕΑΔΟ δεν την διοικεί το ΔΣ της, άλλοι την διοικούν κι αυτοί μεθοδεύουν το «κλείσιμό της».

 

Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση του θέματος.