Σύνεση και υπευθυνότητα

κατά των ύποπτων ανώνυμων κραυγών

Η μπάλα «έκατσε» τελικά στο γρασίδι και οι παίχτες δείχνουν να επιλέγουν το καθαρό παιχνίδι και την ηρεμία των θεατών. Η φιλοξενία πάντα στον τόπο αυτό αφορούσε και τους καταδιωκόμενους, τους απελπισμένους… ως και τους ένοχους, αν ομολογούσαν και ζητούσαν προστασία. Αυτά στην αρχαιότητα. Σήμερα υπάρχουν νόμοι.

Παρά τις άοκνες προσπάθειες πολλών στην Πιερία να παραδοθεί ο νομός στην παραζάλη της ξενοφοβίας και του διχασμού, τελικά οι τόνοι «πέφτουν» και επικρατούν ψυχραιμότερες φωνές και μάλιστα αιρετών που δεν ανήκουν στο συμπολιτευόμενο στρατόπεδο.

Ο φοβικός παροξυσμός πολλών ανώνυμων κατοίκων της Πιερίας που βρίσκουν φιλόξενη στέγη σε γνωστό –επίσης αγνώστων λοιπών στοιχείων- blog του τόπου μας και καλούσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης στις 22.3.2016, δεν «έπιασαν τόπο» και τελικά η συνεδρίαση εξελίχτηκε ομαλά και χωρίς καμία παρεκτροπή. Έτσι και συγκέντρωση … αγανακτισμένων δεν υπήρξε, αλλά ούτε και αισθητή παρουσία της αστυνομίας, όπως μετέφερε το συγκεκριμένο blog, σε μια τελευταία προσπάθεια να αυτοδικαιωθεί.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων υπό το δήμαρχο κο Χιονίδη, συνέντευξη Τύπου του Νίκου Μακρίδη, ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, αλλά όλα «κρατήθηκαν» στα πλαίσια του ψύχραιμου και του θεμιτού. Ανησυχίες εκφράστηκαν, μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο (στη συνεδρίαση μίλησαν και εκπρόσωποι των περιοχών που δημιουργούνται καταυλισμοί προσφύγων) και τελικά ο δήμαρχος Κατερίνης έληξε τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι και η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις έναντι της Συνθήκης της Γενεύης, ότι η χώρα βρίσκεται στην ουσία σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», με το Υπουργείο Άμυνας και την κυβέρνηση να πρέπει να χειριστούν την κατάσταση αυτή που αφορά ήδη διακρατικές και ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Η προσπάθεια να επαναληφθεί προς το χειρότερο και το πολλαπλάσιο η «Ανδρομάχη» προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες τις αντιδράσεις των πιερικών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που με ανακοινώσεις τους επεσήμαναν την μεθόδευση. Το ΚΚΕ μάλιστα έκανε λόγο για «βιομηχανία ανακοινώσεων γνωστού κέντρου», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ένα «θέατρο παραλόγου» που δημιουργούν δημοσιεύματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε ότι

  • την ευθύνη της κατάστασης την έχει ο Στρατός και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
  • έχει δημιουργηθεί ένα «πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης, με δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις» στην Πιερία και
  • σε άλλες περιοχές της Ελλάδας πλήθος Δημάρχων και Περιφερειαρχών-που δεν ανήκουν στο Συριζα- πήραν πρωτοβουλίες για το συντονισμό αναλόγων δραστηριοτήτων.

Στο Δήμο μας, οι αντιδράσεις στην άφιξη και τη φιλοξενία προσφύγων δεν κατάφεραν ακόμη να σχηματοποιηθούν ούτε οργανωτικά, ούτε σε επίπεδο αιτημάτων, παρά τις δυο συσκέψεις στο Βαρικό. Την Πέμπτη 24.3.2016 έχει προγραμματιστεί να γίνει και η τρίτη συνεδρίαση, με την συμμετοχή των διοικήσεων συλλόγων και φορέων. Ήδη όμως η επιλογή του δημάρχου Κωνσταντίνου Δημόπουλου να μην υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» -ακόμη και να κρίνει ως άσκοπη την προσπάθεια να αναχθεί το θέμα σε νομικό- φαίνεται να έχει επιδράσεις ανάλογες της στάσης Χιονίδη.

Και η Ένωση Ξενοδόχων που πρωτοστάτησε –από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη- ως και τις 4.3.2016 στις κινητοποιήσεις για να αποφευχθούν οι κυβερνητικές επιλογές, «ανέκρουσε πρύμναν» και σε επιστολή της διοίκησης προς τα μέλη της, συνιστά «“κοινή γραμμή χειρισμών”, σύνεση και υπευθυνότητα».

Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και ο συντονισμός των κινήσεων αλληλεγγύης με την λειτουργία του Συντονιστικού Πιερίας.

 

Η άποψη της ΕτΟ

Κάποιοι άργησαν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που εξέπεμψε –όχι με έντονο τρόπο- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκεπτόταν τον καταυλισμό στις Θερμοπύλες, ούτε πρόσφατες δηλώσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα που –επίσης όχι τόσο έντονα- διέγραφαν μια αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν αναμονή –τότε- σοβαρών εξελίξεων και στην ΕΕ και σε σχέση με τον ΟΗΕ. Αλλά κυρίως με την εκτίμηση για το που θα μπορούσε να φτάσει η στάση της πλήρους αντίθεσης. Όταν τελικά εκτιμήθηκε ότι στο τέλος μιας τέτοιας πορείας απέναντι θα βρισκόταν, όχι ο Αλέξης Τσίπας, αλλά … ο Μπαν Κι Μουν, όλα άλλαξαν.
Στην Πιερία, κάποιοι εξακολουθούν να παρασύρονται σε επιλογές της εποχής της παντοκρατορίας της ΝΔ, ενώ πολλοί απ’ αυτούς –συνειδητά ή ασυνείδητα- έλκονται υπέρ του δέοντος από τα «κάλλη» της Χρυσής Αυγής και τα κατάλοιπα συμπεριφορών εποχής Ψυχρού Πολέμου.

Σε ότι αφορά τα ανώνυμα υπερπατριωτικά και υπερανησυχούντα τοπικά «Μέσα», έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όσα η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατική Επικοινωνία επιβάλλουν. Η χώρα –και η Πιερία- έχει νόμους αντιρατσιστικούς, περί Τύπου, κατά της βίας και των διακρίσεων, νόμους για την διακινδύνευση των συμφερόντων της χώρας, των διπλωματικών της σχέσεων, ευρωπαϊκών και παγκόσμιων συμβάσεων, έχει ακόμη και νόμους –παρελθόντος που κάποιοι νοσταλγούν- περί πρόκλησης σε στάση, πρόκλησης πανικού εις τους πολίτας και άλλα ενθουσιώδη. Είναι καιρός και η Πιερία να αισθανθεί λίγο περισσότερο Ευρώπη και Κόσμος και οι νοσταλγοί μια δόση του παρελθόντος που λατρεύουν. Και δεν είναι ανώνυμοι. Ούτε χρειάζεται κάποια ειδική έρευνα για να βρεθούν. Αρκεί ένα απλό, ολιγόλογο e-mail:
«Παρακαλείσθε όπως επισκεφθείτε την τοπικήν Διεύθυνσιν Ασφαλείας, διά υπόθεσίν σας».

Ξέρουν αυτοί…