Αντιγράψαμε την Κατερίνη

για κοινόχρηστους και τραπεζοκαθίσματα

… κι ο Θεός βοηθός. Απομένει ένας μήνας για την σιωπηλή διορία και αποκτήσαμε κανονισμό για το μέλλον. Μετά την κανονιστική διάταξη, θα αποκτήσουμε …ΚΑΙ κανονισμό (έχει ο Θεός…)

Το πρώτο θέμα της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου (16.3.2016) αφορούσε τους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούν καταστηματάρχες και την «Λήψη κανονιστικής απόφασης για τακτοποίηση – νομιμοποίηση εγκαταστάσεων εντός κ.χ. (Εισήγηση Δημόπουλος Κων/​νος, Δήμαρχος).»
Όπως φαίνεται και από την ημερήσια διάταξη την εισήγηση είχε ο κος δήμαρχος, αλλά τελικά … βοήθησε και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου, Νίκος Μπουνοβόλιας. Η εισήγηση και το κυρίως θέμα (υιοθέτηση κανονιστικής διάταξης που εφαρμόζει ήδη ο Δήμος Κατερίνης) δημιούργησαν αμέσως πολλές απορίες και για τη διαφορά από τον τίτλο στο θέμα, και γιατί δεν υπήρχε γραπτή εισήγηση και καλύτερη ενημέρωση, πέρα από έναν κανονισμό που μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους και –κυρίως-

  • γιατί «τρέχει» η (σιωπηλή) προθεσμία ως τα τέλη Απριλίου 2016 για την αποκατάσταση των ήδη υπαρκτών παρανομιών
  • γιατί ο κανονισμός αφορά όλο το Δήμο (στον οποίο υπάρχουν πολλών ειδών και μεγέθους παρανομίες)
  • γιατί τίποτα στην εισήγηση δεν αφορούσε τις ήδη υπάρχουσες παρανομίες.

Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου, Φ. Κουτσιμανή, επεσήμαναν το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του Δήμου δεν ενημερώθηκαν και δεν κλήθηκαν στην συνεδρίαση. Από τις απορίες που εκφράστηκαν και την ενημέρωση δεν προέκυψε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες παρανομίες και ξεκαθαρίστηκε ότι ο κανονισμός αφορά τη χρήση κοινόχρηστων χώρων στο μέλλον (μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Δεν διευκρινίστηκε αν οι ως τώρα παρανομούντες ακολουθήσουν το νέο κανονισμό και υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις θα έχουν κάποια ανοχή χρόνου που να ξεπερνά την 30η Απριλίου 2016.
Σίγουρα πάντως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκε και κατέθεσε στα πλαίσια προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας και πιθανώς η υιοθέτηση αυτού του κανονισμού θα αποτελέσει το αθωωτικό άλλοθι έναντι των ευθυνών του Νόμου.

Η Κατερίνα Κουρίτα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε λόγο για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επεσήμαναν την απουσία κανονισμού κοινοχρήστων χώρων, την έλλειψη ενημέρωσης και ζήτησαν αναβολή της συζήτησης του θέματος, προκειμένου να κληθούν και οι επαγγελματίες.
Η κανονιστική διάταξη ψηφίστηκε τελικά από την πλειοψηφία.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες της συζήτησης και τα στοιχεία του νέου κανονισμού και τις αλλαγές που μπορεί να έχει στο μέλλον. Είναι βίντεο 53 λεπτών που όλοι οι καταστηματάρχες πρέπει να δουν.

 

Σε λίγο και βίντεο για τα τέλη ακαθαρίστων.