Κρύπτεται πανικόβλητος η κυβέρνησις

αποφεύγει τη σύγκρουση με το ΣΕΛ/φορείς

Ή η ΕτΟ κάνει πλάκα ή κάποιοι “ξέφυγαν” εντελώς. Η έλλειψη ενημέρωσης τρέφει πολλές πλάνες και οι πολλές πλάνες το ρατσισμό, η δε αντιπολίτευση χωρίς όριο εκθέτει τους όψιμα “εξεργεμένους” κατά της αμετροέπειας των κοινοβουλευτικών, στο νομό με τα 2+2 διόδια.

Χθες, οι πρώτοι 66 αλλοδαποί επαναπροωθήθηκαν από τη Χίο στην Τουρκία, δυνάμει μιας συμφωνίας που υπεγράφη πολλά χρόνια πριν, αλλά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά χθες. Χθες, στην πρωτεύουσα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, το Λιτόχωρο, μια σύσκεψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αρχόντων και των δομών διοίκησης, γιόρτασε την ομφαλοσκόπηση, ως μόνη αποτελεσματική πρακτική .

Στη σύσκεψη για το τοπικό προσφυγικό πρόβλημα που συγκάλεσαν φορείς και σύλλογοι της περιοχής μας και την διοργάνωσή της ανέλαβαν η πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου, παραβρέθηκε η βουλευτής του νομού, Μπέττυ Σκούφα, η οποία μετέφερε την ενημέρωση που είχε λίγες ώρες πριν από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα:

ως το Πάσχα, αδειάζουν οι τέσσερεις καταυλισμοί της Πιερίας και οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σ’ αυτούς θα μεταφερθούν σε καταυλισμό που δημιουργείται στη Δράμα. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία καταυλισμού στην Πέτρα Ολύμπου (Λόκοβης), όπου θα φιλοξενηθούν 1000-1200 πρόσφυγες, αμιγώς Σύριοι και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (κοινή καταγωγή) για την ασφάλειά τους, καθ’ υπόδειξη και με ενέργειες της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

 

Όπως σχολίασε σήμερα στέλεχος της διοίκησης του Δήμου Δίου-Ολύμπου, «η σύσκεψη θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με την ενημέρωση της κας Σκούφα». Δυστυχώς η σύσκεψη συνεχίστηκε για περισσότερες από δύο ώρες. Το κλίμα που επικράτησε στην σύσκεψη-ανοιχτή συζήτηση ήταν επιεικώς άθλιο, με τους επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής μας, τους ξενοδόχους και τους εκπροσώπους δομών διοίκησης και πολλών άλλων (στην συντριπτική τους πλειοψηφία, στελέχη της ΝΔ) να ζητούν ως και εγγυήσεις για την τήρηση των εξαγγελιών του κου Βίτσα.
Η επιλογή της κας Σκούφα να παραμείνει και να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, πολύ γρήγορα παρεκτράπη σε μια ανεξέλεγκτη κατάθεση …πίκρας του κάθε πικραμένου, ενώ ήδη από την αρχή της διαδικασίας είχε διαφανεί ότι το μόνο πρόβλημα που απασχολούσε ήταν ένα: η παρουσία προσφύγων στα πλέον τουριστικά σημεία, δηλαδή … η επιλογή επιχειρηματιών να νοικιάζουν τις επιχειρήσεις τους για τις ανάγκες του ΟΗΕ.

Η αποστροφή του δημάρχου Κωνσταντίνου Δημόπουλου, «ο Δήμος –και επειδή καταβάλλει πολλές και δαπανηρές προσπάθειες για την προβολή της περιοχής μας- θα τους γυρίσει την πλάτη», προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής του δημοτικού «Συνδυασμού Ευθύνης», Γιώργου Φαρμάκη, που υπενθύμισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τέτοιες διακρίσεις. Όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου, η Ένωση δεν μπορεί να στραφεί κατά των επιχειρηματιών αυτών, παρά μόνο να … θυμάται την συμπεριφορά τους και να ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην χρησιμοποιεί τουριστικές υποδομές σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως και το έπραξε ήδη.

Κατά τα λοιπά, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς να εκφράσουν απόψεις, να απευθύνουν κριτική, να μεταφέρουν φήμες, να ικανοποιήσουν αντιπολιτευτικό μένος και να αναπτύξουν προβληματισμό και θεωρίες για παγκόσμια και διπλωματικά ζητήματα, ευρέως διαδεδομένα σε blogs και άλλες πηγές σοβαρής ανάλυσης και ενημέρωσης των ημερών μας. Η διαδικασία και ο συντονισμός της από την πρόεδρο του ΣΕΛ, Φανή Κουτσιμανή, ανέδειξε την πρόθεση να υπάρξει πάση θυσία ψήφισμα-προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και την αμηχανία που προκάλεσε η ενημέρωση από την κα Σκούφα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα υπάρξει αν στο τελικό κείμενο υιοθετηθούν και παραινέσεις όπως «να κάνουν καταυλισμούς στην Πελοπόννησο».

Στη σύσκεψη-ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν, εκτός των παραπάνω,

εκπρόσωποι των τριών βουλευτών Πιερίας

της αντιπεριφερειάρχη

ο αναπληρωτής του δημάρχου και αντιδήμαρχος, Νίκος Λάππας, οι αντιδήμαρχοι Καλαϊτζής και Φόλιος

οι επικεφαλής της δημοτικής «Αλήθειας» και της «Αλλαγής Πορείας», Δημητριάδης και Ρεμπατσιός

δημοτικοί σύμβουλοι

εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου

ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης

εκπρόσωπος του κόμματος «Τελεία»

εκπρόσωπος του μητροπολίτη μας

ουκ ολίγοι δημότες.
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κατερίνα Κουρίτα, χωρίς να συμμετέχει, αλλά μόνο για να ενημερωθεί.

Κορυφαίο highlight της πολύ πετυχημένης βραδιάς (στο 22.50 του βίντεο) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου να απαιτεί η κυβέρνηση «να πάρει πίσω»  νόμο «για την απάσχοληση πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης», γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα βρούνε μπροστά τους το Σωματείο και θα συμφωνήσουν -βέβαια- και οι φορείς…»!!! Το Σωματείο και οι φορείς θα απαιτήσουν δηλαδή να μην υπάρχει διαδικασία παροχής ασύλου, ούτε να καθορίζεται αν θα μπορεί ή όχι ή με ποιον τρόπο να εργαστεί ο πρόσφυγας όσο παραμένει νόμιμα στη χώρα, αναμένοντας να κριθεί η αίτηση παροχής πολιτικού ασύλου. Αν η απαίτηση του Σωματείου (και των φορέων) ικανοποιηθεί, η χώρα μας θα πρωτοτυπήσει διεθνώς και μετά από μισό αιώνα επικράτησης ανάλογων νομοθεσιών παγκόσμια. Ευχόμαστε καλή κατάληξη στην αντιπαράθεση. Η τελευταία γενιά προσφύγων που επέζησε στο εξωτερικό χάρις σε τέτοιες λανθασμένες νομοθεσίες ήταν οι εξόριστοι ή αυτοεξόριστοι στη διάρκεια της χούντας. Μπορεί δε και κάποιος Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης να έζησε παράνομα στη Γαλλία ή χάρις στην ανοχή των αρχών, όπως και δεκάδες χιλιάδες μετά απ’ αυτόν. Η απαίτηση πρέπει να συμπεριληφθεί με την ανάλογη έκταση και σοβαρότητα και στο ψήφισμα των φορέων. Η ΕτΟ θα ενημερώνει το κοινό της για την πορεία της αντιπαράθεσης ΣΕΛ/φορέων-κυβέρνησης επί του θέματος, με κάθε λεπτομέρεια.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι από την σύσκεψη απουσίασαν ο κος Κουκοδήμος και η αντιπεριφερειάρχης κα Μαυρίδου (είναι λιγότερο σημαντικό το θέμα που αφορά το Δήμο μας από το τότε θέμα της Ανδρομάχης;;; Η λύση που προτείνουν για το τοπικό προσφυγικό -όχι υπέρ των προσφύγων, αλλά υπέρ των ξενοδόχων- ποια είναι; Να ελκύσουμε τυφλούς τουρίστες για να μη βλέπουν πρόσφυγες, ασχήμια και σκουπίδια;), ενώ ο δήμαρχος μας αποχώρησε σχετικά γρήγορα, διαλέγοντας να τιμήσει άλλο, σημαντικότερο ραντεβού.

 

Η άποψη της ΕτΟ

Αν το συντηρητικότερο κομμάτι των κατοίκων της Πιερίας και οι επιχειρηματίες όλων των μεγεθών πράγματι διδάχτηκαν από τα λάθη τους στο παρελθόν και σκοπεύουν να ζητάνε εις το εξής  εγγυήσεις για όλες τους τις επιθυμίες, δεν μπορεί παρά αυτό να καταγραφεί ως θετικότατη εξέλιξη. Αν συμβεί θα πρόκειται για αληθινό θαύμα. Ασχολούμενοι με τα κοινά που δεν αυθαδίασαν ποτέ πχ σε βουλευτή ή αντιπεριφερειάρχη ή συνδικαλιστή (του κόμματός τους) μπορούν να κάνουν μια καλή αρχή, επιβάλλοντας νέα ήθη σε νέους βουλευτές που δεν τηρούν τις παλιότερες αποστάσεις με το πόπολο. Ας το πράξουν αυτό όλοι οι παραπάνω. Και για να μην κατηγορηθούν για εκλεκτική αντιπολίτευση ας «βγάλουν γλώσσα» επιτέλους για τους δρόμους σε τρισάθλιο χάλι, για παραλίες και θάλασσα αφημένες στην τύχη τους, για χωματερές όπου κοιτάξεις, για για για για για. Γιατί αν κινδυνεύει χθες, σήμερα και αύριο ο τουρισμός απ’ την παρουσία των προσφύγων, σίγουρα –όχι απλώς κινδυνεύει- τραυματίζεται βαριά και κατ’ εξακολούθηση, δεκαετίες τώρα, από την ντόπια ηγεσία που ‘ναι και πολύ κοντινή στον τουρισμό, κατά τ’ άλλα. Όσο για την διαφήμιση του τόπου μας και την προβολή του… εξασκούμε το σπορ πάρα πολλά χρόνια τώρα. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα για τον τουρισμό, αλλά με ευεργετικά αποτελέσματα γι’ αυτούς που τον διαφημίζουν. Ή διατείνονται ότι τον διαφημίζουν. Σίγουρα δεν μπορούν να απαντήσουν στο «πόση διαφήμιση χρειάζεται για να «ισοφαριστεί» η επαφή του τουρίστα με μια άθλια χωματερή μεταξύ Λιτοχώρου και Δίου;».

Η ΕτΟ δεν θα αναρτήσει ολόκληρο το βίντεο με την σύσκεψη. Μόνο το μέρος της που κρατήθηκε σε κάποιο επίπεδο. Υπήρξαν και στη συνέχεια κάποιες σοβαρές «οάσεις» και τοποθετήσεις. Αλλά πολύ λίγες.