Ολυμπιακές Φλόγες

σε ολύμπια σκοτάδια

Τα υψηλά και τα μεγαλεπήβολα θέλουν τους ανάλογους άρχοντες και οι στόχοι συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, αλλιώς γίνονται απάτη που επιζεί με τη βοήθεια όσων αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Κι η πραγματικότητα θέλει κότσια, όχι δελτία Τύπου και πανηγυράκια…

Η Κατερίνη υποδέχτηκε σήμερα 25.4.2016, με κάθε επισημότητα, την Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε και πάλι πριν μερικές μέρες στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο της Βραζιλίας και επίσης με κάθε επισημότητα έχασε κάθε δικαίωμα να συνδέει την ύπαρξή της με τον Όλυμπο. Απομένει έτσι μια πόλη άχρωμη και ανώνυμη, χωρίς κάποιο σημείο αναφοράς που την τοποθετεί στο χάρτη της Ελλάδας και του κόσμου.

Αυτή η Κατερίνη που δεκαετίες τώρα τσαμπουνάει σε υποταγμένους από τα καθ’ ολοκληρίαν ψεύδη ψηφοφόρους, περί παγκοσμίου αναγνωρισιμότητας brand name του Ολύμπου, που ανάλωσε δεκαετία για να κυνηγάει τη χίμαιρα ενός υπερβολικού και να χτίζει μυθικά πανεπιστήμια σε καταστατικά κλειστών εταιρειών καμιάς ευθύνης και τζάμπα προσδοκιών, η Κατερίνη που προσπαθεί δεκαετίες να πουλήσει αποτελεσματικά τον παγκοσμίως γνωστό Όλυμπο, χτίζοντας ξενοδοχεία που “βλέπουν” τον παγκοσμίως άγνωστο Θερμαϊκό, δεν έχει πια δικαίωμα να συνδέει την ύπαρξή της με τον Όλυμπο. Μπορεί να συνδέσει την μοίρα της με ότι άλλο, μπορεί να επιμείνει ότι ο Όλυμπος παραμένει για την ίδια το παν και το άπαν, αλλά … τα λόγια εύκολα λέγονται και πράξεις δεν τα συνοδεύουν.

Αυτή η Κατερίνη της μιας και αυτής παράταξης που “Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει”, που στελέχη της βρίσκονται τόσο παντού, ώστε οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ‘ναι σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα… δεν έχει πια δικαιολογίες. Διάλεξε να μην εμπλέξει κανέναν και τίποτα με αναφορά και σύνδεση στον Όλυμπο και μόνη της γιόρτασε ένα ακόμη τοπικής κατανάλωσης και αισθητικής πανηγυράκι, ίδιο κι όμοιο με την πανήγυριν του όποιου συνοικιακού ιερού ναού. Αν έλειπε ο Ολυμπιακός Ύμνος με τέτοιο πανηγυράκι θα μπέρδευε ο θεατής το πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας. Αυτή η Κατερίνη, η με όλους τους προύχοντές της να ανήκουν στο ίδιο κόμμα, διάλεξε το άθλιο σκηνικό της κεντρικής της πλατείας για να σπαταλήσει ένα γεγονός τεράστιας επικοινωνιακής σημασίας στο να το κρατήσει στα μέτρα της τοπικής κατανάλωσης. Αν και επικοινωνιολόγους διαθέτει, χρυσοπληρωμένους, στελέχη ταυτόχρονα του μηχανισμού και της εξουσίας της, καμία συμβουλή ή καμιά απόφαση δεν υπήρξε να συνδεθεί το γεγονός με τον Όλυμπο και με τη συνεργασία της ολυμπιακής διοργάνωσης να συνδυαστεί η συγκεκριμένη διαδικασία με τον Όλυμπο. Ούτε καν να τοποθετηθεί η τελετή σ’ ένα σημείο με θέα το παγκοσμίως γνωστό βουνό και όχι τα τσιμεντένια επιτεύγματα της Κατερίνης. Αυτής της Κατερίνης. Των πανταχού παρόντων και για την πάρτη τους ζώντων στελεχών της διοίκησής της. Κι αν οι συνάδελφοί τους από τον ολύμπιο Δήμο ήταν άλλης παράταξης και συνάφειας, ίσως να υπήρχε κάποια δικαιολογία. Αλλά κι ο Δημόπουλος της ΝΔ είναι και μύριοι όσοι αιρετοί και διοικήσεις φορέων και του νότιου -ολύμπιου- Δήμου.

Είχαμε την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε ως τόπος σε όλη την προ των αγώνων περίοδο με άνεση και απροβλημάτιστα και στενόμυαλα την χάσαμε μια ακόμη φορά. Λίγες ώρες πριν, όλοι αυτοί, αυτή η Κατερίνη, επίσης με κάθε επισημότητα και εντός της έδρας λεονταρισμούς, ασχολούνταν με το μέγιστο πρόβλημα των προσφύγων. Οπότε, αυτή η Κατερίνη έχει εξασφαλίσει για μεγάλο διάστημα λόγο ύπαρξης και αγώνα καλό. Και κάποια στιγμή, θα ΄ρθει και η ανάπτυξη. Και στην Κατερίνη. Όχι αυτήν. Μιαν άλλη, κρυμμένη πίσω απ΄ αυτήν.