Ανοικτή επιστολή σε έξι μέρη

περί ΔΕΑΔΟ-MAZARS

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και αρμόδιος να το κρίνει αυτό υπάρχει και δε τη μέρα τη εβδόμη… Καλή Ανάσταση.

Μέρος 1ο

 

Προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κατερίνης

 

Αξιότιμε κε Εισαγγελέα,

 

Στις 14.06 της 21ης.4.2016 δημοσίευσα στην ηλεκτρονική μου εφημερίδα ρεπορτάζ με τίτλο «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ “πόρισμα της Mazars”» και περιεχόμενο που αποδεικνύει ότι το πόρισμα που ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ονόμασε ως «της Mazars” στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης.4.2016, δεν υπάρχει. Μέχρι σήμερα, όλες οι αναφορές όλων σε πόρισμα που αφορά τη ΔΕΑΔΟ, έχουν τη μορφή «πόρισμα της Mazars».Την πληροφόρηση για το θέμα του ρεπορτάζ την άντλησα από τον διευθυντή της Mazars, Ανδρέα Κουτούπη, και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής μου έρευνας τα έθεσα υπ’ όψιν ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων, 15 ολόκληρες ώρες ΠΡΙΝ την δημοσίευση του ρεπορτάζ. Ως εμπλεκόμενους θεώρησα όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου μας. Πέραν αυτής τους της ιδιότητας, ο κος Γιώργος Φαρμάκης, εκτός από επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξε πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΑΔΟ στο χρονικό διάστημα 2011-2014 που ερεύνησε το υποτιθέμενο πόρισμα. Ο κος Κωνσταντίνος Δημητριάδης  και η κα Κατερίνα Κουρίτα, εκτός από επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι και μέλη του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ. Στο διάστημα αυτό των 15 ωρών πριν το δημοσίευμα, κατέβαλα κάθε προσπάθεια να επιβεβαιώσω ότι ο δήμαρχός μας έλαβε τουλάχιστον το ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο του παρουσίαζα τα στοιχεία του ρεπορτάζ και έθετα –δημοσιογραφικές- ερωτήσεις και το έπραξα αυτό και συμπληρώνοντας το ηλεκτρονικό μήνυμα με την λειτουργία επιβεβαίωσης λήψης του μηνύματος και επικοινωνώντας με συνεργάτες του, προκειμένου να το επιβεβαιώσουν δια ζώσης. Η μόνη επιβεβαίωση ήρθε χθες (27.4.2016, 13.41) από το σύστημα επιβεβαίωσης λήψης  του e-mail.

Σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο του e-mail δεν διαβάστηκε χθες. Αλλά και να μην διαβάστηκε, σίγουρα ο κος δήμαρχος γνωρίζει, όπως και πάμπολλοι άλλοι, το ρεπορτάζ της 21ης.4, το οποίο κοινοποίησα και στον κο Κουτούπη της Mazars. Αργότερα, το κοινοποίησα και στον πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου και ενημέρωσα τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Παπαθανασίου και την συνήγορο του διευθυντή της ΔΕΑΔΟ, όταν πληροφορήθηκα ότι το δημοσίευμα και τα του υποτιθέμενου πορίσματος απασχολούν και αυτήν. Είναι επίσης γνωστό σε μένα και σε πάμπολλους άλλους ότι το δημοσίευμα  –όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, αφού στην ουσία υποστηρίζει ότι ο δήμαρχός μας ψεύδεται εδώ και ενάμιση χρόνο- απασχόλησε όχι μόνο των Κωνσταντίνο Δημόπουλο, αλλά όλους τους αιρετούς και πολλούς μη αιρετούς, όπως πχ τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ. Και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Κατ’ ένα απολύτως παράξενο τρόπο, τα στοιχεία του ρεπορτάζ απασχόλησαν μεν πολλούς, αλλά όλους τους απασχόλησαν παρασκηνιακά. Κανείς δεν ένοιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια και φανερά. Κανείς. Ούτε ο Δήμος, ούτε η Mazars, ούτε η ΔΕΑΔΟ, ούτε κάποια παράταξη, ούτε κόμμα, ούτε άλλο οργανωμένο σύνολο. Ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι που μήνες τώρα, ίσως και πάνω από χρόνο, καταγγέλλουν πολλά και διάφορα στο Δημοτικό Συμβούλιο, Μια μόνο δημοτική σύμβουλος του κου Φαρμάκη, σχολίασε σε δική μου ανάρτηση με το δημοσίευμα στο  Fb τα εξής: Sofia Noula Γιαννη εσύ εκανες το καθηκον σου. Ο Αστεριος εχει δικιο,τη σκυταλη επιβάλλεται να παρουν οι αρετοι.αν φοβομαστε ας παμε σπιτια μας. Πρεπει να συγκληθει το Δ.Σ με μοναδικο θέμα την αποκαλυψη.ενα χρονο μας απειλει με ενα ανυπαρκτο πορισμα.ελεος…

 

Ταυτόχρονα κε Εισαγγελέα, όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν εμπλακεί σε μια εκτός δημόσιας σφαίρας συζήτηση και διαπάλη με κύριο θέμα το ρεπορτάζ και με τη συμμετοχή του δημάρχου μας, ο οποίος –από την πρώτη στιγμή- διάλεξε, από τη μία να σιωπά και να κρύβεται για το δημοσίευμα και από την άλλη να διασπείρει με κάθε τρόπο φήμες ότι το ρεπορτάζ είναι πλήρως λανθασμένο, ότι δεν επικοινώνησα με το αρμόδιο στέλεχος της Mazars, ότι δεν είναι υποχρεωμένος να απαντά σε ότι ισχυρίζεται ο καθένας και πολύ περισσότερο ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν. Τις παρασκηνιακές αυτές αντιδράσεις –που κατ’ εμέ ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΙΡΕΤΟ- έθεσα υπ’ όψιν του κου Κουτούπη και από την πρώτη στιγμή έλαβα τη διαβεβαίωση ότι φυσικά και το θέμα θα απασχολήσει τον ίδιο και το ΔΣ της Mazars και το αποτέλεσμα της ενασχόλησης αυτής θα μου μεταφερθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Η Μazars Ελλάδας αποτελεί κλάδο γνωστής γαλλικής εταιρείας ορκωτών λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων, με παρόμοιους κλάδους σε πάνω από 60 χώρες στον κόσμο. Μέχρι στιγμής, και η Mazars δεν ανακοίνωσε τίποτα δημόσια, ούτε μου μετέφερε την επίσημη αντίδρασή της στα όσα προκύπτουν από το δημοσίευμα και που την αφορούν πολλαπλώς. Η τελευταία δε ενημέρωση από τον κο Κουτούπη ήθελε την Mazars να τοποθετείται δημόσια για το θέμα χθες, Μεγάλη Τετάρτη. Παρασκηνιακά και άτυπα και μέσω του κου Φαρμάκη, από τον δήμαρχό μας διέρρευσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΔΕΑΔΟ-Mazars-κας Λήδας Τζαχάνη, του Απριλίου του 2015, με την οποία η 2η παραχώρησε το έργο που είχε αναλάβει από την 1η, στην 3η, ένα μήνα πριν το έργο του εσωτερικού ελέγχου ολοκληρωθεί και παραδοθεί στον πελάτη. Οι περισσότεροι αιρετοί που γνωρίζουν τα της ΔΕΑΔΟ θεωρούν ότι ένα τέτοιο έγγραφο είναι πιθανότατα πλαστό ΚΑΙ γιατί κανένα μέλος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ δεν γνωρίζει την ύπαρξή του, ένα χρόνο μετά την κατάρτισή του. Στο διάστημα από τη Μεγάλη Δευτέρα ως σήμερα, σε μέλος του ΔΣ, την Κατερίνα Κουρίτα, παραδόθηκαν διορθωμένα έγγραφα που αφορούν πρακτικά και τιμολόγιο και την υπόθεση Mazars. Στο ίδιο διάστημα και με απόφαση του δημάρχου μας, το πόρισμα παρουσιάστηκε από τον ίδιο στον κο Φαρμάκη και στον κο Ρεμπατσιό, αν και ως εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχός μας δήλωσε ότι το πόρισμα είναι κλειδωμένο και απόρρητο και θα παρουσιαστεί με τρόπο που να εξασφαλίζετε πλήρως η μυστικότητα. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχός μας αρνείται να το παρουσιάσει στους δυο δημοτικούς συμβούλους-μέλη του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ που το ζητάνε πολλούς μήνες τώρα και από τις 21.4.2016 ως σήμερα. Ούτε μέχρι στιγμής έχει οριστεί ημερομηνία και διαδικασία παρουσίασής του στους ενδιαφερόμενους. Επίσης, ενώ ο δήμαρχός μας θεωρεί ότι εκβιάζεται (;) δεν γνωρίζω να έχει δηλώσει κάτι δημόσια για τον εκβιασμό αυτό, ούτε να έχει απευθυνθεί αρμοδίως για να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό.

 

Αξιότιμε κε Εισαγγελέα,

Πολλά έχουν συμβεί ήδη –πέραν των παραπάνω- και συνεχίζουν να συμβαίνουν σχετικά με την υπόθεση Mazars-ΔΕΑΔΟ και δυστυχώς παραμένουν όλα στο παρασκήνιο. Έχω την πεποίθηση –όπως πάμπολλοι άλλοι- ότι συντελούνται παράνομες πράξεις που δεν ωφελούν κανέναν και δεν υπηρετούν κανένα δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, σε ότι με αφορά προσωπικά, έφτασα δυο φορές στο γραφείο σας και ευτυχώς το ωράριο δεν μου επέτρεψε να σας παραδώσω όλα τα παραπάνω σε αναφορά προς εσάς. Και λέω ευτυχώς, γιατί όλα αυτά τα εξωφρενικά που ζω με ώθησαν να διαλέξω την αναφορά προσωπικά σε σας, τρόπος νόμιμος και θεσμικά ενδεδειγμένος για όσους εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Κι εγώ έχω διαλέξει να την εμπιστεύομαι. Δεν σας κρύβω ότι, ως λογικός άνθρωπος, θεωρώ ότι βρίσκομαι σε κίνδυνο. Ήδη η επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και επάρκεια δέχεται καίριες επιθέσεις από αιρετό με κορυφαία θέση, στέλεχος κόμματος, γόνο παλαιάς πολιτικής οικογένειας, πιθανώς ευκατάστατο και  με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που συνεπάγονται αυτά. Αντιθέτως, είμαι μόνος, δεν ανήκω σε καμία οργάνωση ή κόμμα, δεν σας κρύβω ότι τα οικονομικά τα προσωπικά και της εφημερίδας μου είναι …ανύπαρκτα και –ΔΥΣΤΥΧΩΣ- ΚΑΝΕΙΣ απ’ όσους εμπλέκονται ήδη με κάθε τρόπο αλλά στο παρασκήνιο, αν και αιρετοί του τόπου μου, ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟ ΖΗΤΗΜΑ. Δεν πέρασα ως τώρα το κατώφλι του γραφείου σας και ευτυχώς δεν το έπραξα με αυτό τον τρόπο γιατί πρέπει να τιμήσω εγώ πρώτος το καθήκον που μόνος ανέλαβα περίπου 27-28 χρόνια πριν: να υπηρετώ τη δημοσιογραφία και όσα προκύπτουν απ’ το καθήκον που μόνος ανέλαβα, έχοντας και την υποχρέωση –έναντι νεκρών συναδέλφων που πάντα θυμάμαι- να το πράττω αυτό «Και μόνος και μετά πολλών».

Κε Εισαγγελέα,

ζητώ την προστασία σας και την άμεση παρέμβασή σας, αν και χρονικά βρισκόμαστε στη Μεγάλη Πέμπτη. Κι αυτό γιατί πιθανότατα πολλά παράνομα συνεχίζουν να γίνονται και τίποτα δεν προοιωνίζει ότι κάποιος άλλος θα θέσει όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν σας. Και γιατί μπορεί να αντιμετωπίζω κίνδυνο που δεν αισθάνομαι, αλλά τίποτα και κανείς δεν αποκλείει, με τα όσα ήδη συνέβησαν. Και μεταφέρω το αίτημά μου αυτό, με τον «ανοίκειο» τρόπο της δημόσιας ανοιχτής επιστολής-αιτήματος, όχι γιατί δεν θέλω να τιμήσω τις διαδικασίες της ελληνικής πολιτείας, αλλά γιατί μου το επιβάλλει η επιλογή μου να πράττω ως δημοσιογράφος, δημόσια και φανερά και να μην κρύψω τίποτα από τους αναγνώστες-πολίτες. Αλλά και γιατί ποτέ δεν διάλεξα κανένα παρασκήνιο και δεν απέφυγα καμία ευθύνη.

ΥΓ: σήμερα το πρωί, 28.4.2016, ενημερώθηκα και εγώ ότι οι Δημητριάδης και Κουρίτα κατέθεσαν έγγραφο αίτημα για άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, «προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε αναφορικά με την υπόθεση του εσωτερικού ελέγχου της ΔΕΑΔΟ Α.Ε. από την εταιρεία Μazars (αριθμός απόφασης 41/2014).»

 

 

Γιάννης Τσίρος
δημοσιογράφος
εκδότης της www.e-t-o.gr
μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ/EFJ/IFJ

 

Μέρος 2ο

Λυπάμαι. Πέραν της Σοφίας Νούλα, κανείς σας δεν έπραξε το ελάχιστο. Δεν γνωρίζω περιπτώσεις αιρετών, μετά καίριο δημοσίευμα που αφορά σημαντικότατο θέμα των καθηκόντων τους, να επιλέγουν να μην τοποθετηθούν δημόσια, έστω και για δηλώσουν κατά πόσο το θεωρούν άρτιο ή να το καταδικάσουν ως ανυπόστατο και ψευδές. Με τον τρόπο αυτό, επέλεξαν να μην σταθούν όπως έπρεπε να σταθούν και να αφήσουν αυτόν που έχει τον απόλυτο έλεγχο να στοχοποιεί  εμένα ως συκοφάντη και εκβιαστή (τουλάχιστον). Κε γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι τουλάχιστον παράταιρο να μου ζητάτε να δημοσιεύσω δελτίο Τύπου για άλλο σοβαρότατο θέμα του Δήμου μας, σε μια εφημερίδα… με τα χαρακτηριστικά που ο επικεφαλής της παράταξής σας και δήμαρχος της προσδίδει και εγώ απορρίπτω με αηδία. Ελπίζω να εκτιμήσατε την απάντησή μου ως επιβεβλημένη. Κε γγ του Δήμου, στη ζωή αυτή ΔΕΝ υπάρχει: ολίγον έγκυος, ολίγον νεκρός και «πόρισμα της Mazars κατά 90-95%». Αντιθέτως, υπάρχουν γάλατα, παγωτά, γιαούρτια και άλλα βρώσιμα με ποσοστό. Και ποσοστό ψήφων επί του συνόλου. Χρηματοδότησης ως προς το συνολικό κόστος. Αλλά σε πορίσματα… δύσκολα.

 

Μέρος 3ο

Η θητεία σας σε δημοσιογραφικό οργανισμό δεν σας προίκισε με καμία σχετική εμπειρία. Πιθανώς γιατί απασχοληθήκατε στην αθλητική δημοσιογραφία,  από τη θέση του διορθωτή.

 

Μέρος 4ο

Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν συμπολίτη-ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ μέλος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ την ευκαιρία να είναι τέτοιο και ταυτόχρονα τυφλός, κουφός, μουγγός και να μην έχει ελάχιστες νομικές γνώσεις ή να μην της επιζητά όταν επιβάλλεται. Δεν υπηρετεί κανένα δημόσιο συμφέρον κανένα τέτοιο μέλος και όλοι γνωρίζετε πολλά περισσότερα από τους πολίτες που δεν συμμετέχουν στο όργανο στο οποίο συμμετέχετε. Αν δεν το έχετε κατανοήσει ήδη, η χώρα και ο Δήμος μας και η ΔΕΑΔΟ διανύουν την χειρότερη περίοδο από τη σύστασή τους ως σήμερα.

Αναπληρώνω δεν σημαίνει φωτογραφίζομαι όταν ο φορέας του καθήκοντος που αναπληρώνω λείπει εκτός των ορίων του Δήμου. Σημαίνει ότι το ανθρώπινο και το δημόσιό μου ανάστημα είναι –τουλάχιστον- ελάχιστα μικρότερο από τον ανώτερο που ανέλαβα να αναπληρώνω.

 

 

Μέρος 5ο

Η ΔΕΑΔΟ θα εξυγιανθεί. Κυρίως γιατί δεν δημιουργήθηκε για να υπηρετεί μερικούς εκλεκτούς και να δρα ως Δήμος ή ως άφραγο αμπέλι.

 

Μέρος 6ο

Δημητρούλα μου,

πολλά απ’ αυτά που οι συμπολίτες μου θεωρούν σήμερα σημαντικά δεν μπορώ να σου τα προσφέρω, αν και το θέλω πολύ. Αυτά όμως που μπορώ να προσφέρω για να βελτιώσω το μέλλον σου, θα τα πράξω χωρίς κανέναν δισταγμό. Καλή Ανάσταση. –

 

 

Γιαννης Τσιρος, Λιτόχωρο, 28.4.2016