Νέο… αλλά παραδοσιακό και διατηρητέο;;;

τι λένε τα Χαΐρια;;;

“Τούτη η πέτρα ήταν απ το σπίτι του παππού μου, αυτή εδώ απ΄ το σπίτι της Κατίνας της Πέτραινας… “, θα λένε οι Λιτοχωρίτες και θα δακρύζουν στο σιντριβάνι… “Σιντριβάνι τα δάκρυα” στο σιντριβάνι!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες απ΄ το Χαΐρι, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αναπαλαίωσης του σιντριβανιού στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου και ο χαρακτηρισμός του ως παραδοσιακού και διατηρητέου.

Η επιλογή ειδικού συνεργάτη και αρμόδιου αντιδημάρχου του Δήμου να χρησιμοποιηθεί παλαιότατο υλικό από παλιές παραδοσιακές κατοικίες της πρωτεύουσας του Δήμου που έχουν καταρρεύσει, κάνουν το νέο σιντριβάνι… διατηρητέο –όπως σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές του Χαϊριού- οπότε εκκινήθηκε και η διαδικασία χαρακτηρισμού του σιντριβανιού και προστασίας του. Μελετάται δε και η ανάθεση προστασίας του σε εταιρεία security, για τις ώρες που το Χαΐρι ερημώνει. Ήδη, οι οδηγοί των ταξί που σταθμεύουν στην πλατεία έχουν αναλάβει εθελοντικά να καταγράφουν κάθε ύποπτη κίνηση, στη διάρκεια της ημέρας. Ένας μάλιστα από τους παλιότερους ταξιτζήδες του Λιτοχώρου χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο smartphone 5,5’’ και δεσμεύεται ότι «κανένας πονηρός δεν θα ξεφύγει». Οι Λιτοχωρίτες έχουν ήδη λατρέψει το νέο τους σιντριβάνι και αναμένουν με έκδηλη αγωνία και ιώβεια στωικότητα να ολοκληρωθεί το έργο και να αναγνωρίσουν τα μέλη των πατρογονικών τους εστιών στο νέο-παραδοσιακό σιντριβάνι! Γηραιός θαμώνας του Χαϊριού δήλωσε επροψές ότι θα προσφέρει δυο πέτρες πελεκητές που κρατά ως ιστορικό κειμήλιο από τον μπαξέ του, οι οποίες αρχικά βρισκόταν στα όρια του μπαξέ της –τότε- οικίας του ιστορικού δημογέροντα Ευάγγελου Κοροβάγγου, ενώ άλλοι αναμένουν να αναγνωρίσουν τις πέτρες των παλιών τους σπιτιών και να αναλάβουν προσωπικά την προστασία και τη φροντίδα τους.

 

sintrivani

 

Στην φωτογραφία της ΕτΟ, το υλικό των παλιών πέτρινων σπιτιών του Λιτοχώρου περιμένει το χέρι του έμπειρου τεχνίτη να μετατραπεί στο λατρεμένο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας και το έγγραφο για το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί με ημερομηνία 23/5/2016.

 

ΥΓ: η ΕτΟ συμπληρώνει ένα ακόμη κενό του δημόσιου βίου μας και ανταποκρινόμενη στο επίσημο τρολλάρισμα της διοίκησης του Δήμου με δημόσια έγγραφα, συμμετέχει στον ανταγωνισμό, δυστυχώς με κείμενά της που δεν έχουν την θέση-αξία επίσημων/δημοσίων εγγράφων. Το τρολλάρισμα με έγκυρα δημόσια έγγραφα είναι και θα είναι πάντα προνόμιο των αιρετών και της διοίκησης. Δυστυχώς.-