Στο Λιτόχωρο ο Τσιρώνης

για τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης ΕΔΟ

Η ιστορία του Κέντρου Πληροφόρησης δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει εγκαίνια με το προσωπικό απλήρωτο και τον Όλυμπο απροστάτευτο και -φυσικά- πολλούς, πολλούς θριαμβευτικούς λόγους περί αναπτύξεως και χρυσών κουταλιών

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, εγκαινιάζει αύριο στις 11πμ το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο Λιτόχωρο. Τα εγκαίνια αυτά είναι μέρος τετραήμερης περιοδείας του κου Τσιρώνη σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Πιερία και Θεσσαλονίκη.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου δημιουργήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού και -ως τραγική ειρωνεία- θα αποτελέσει πιθανά το «κύκνειο άσμα» του, αφού υπάρχει ήδη σχεδιασμός οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών να αντικατασταθούν με κάποια νέα παρόμοια δομή και οι Δρυμοί να γίνουν Εθνικά Πάρκα. Ταυτόχρονα, η αυριανή επίσκεψη του κου Τσιρώνη στην Πιερία και την Θεσσαλονίκη θα δώσει την ευκαιρία για συνάντηση με τοπικούς άρχοντες, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά και με τα στελέχη του κόμματος από το οποίο προέρχεται, τους Οικολόγους.

Ταυτόχρονα, το προσωπικό των Φορέων ανά την Ελλάδα παραμένει για μήνες απλήρωτο και οι βασικές τους λειτουργίες είναι σε επ’ αόριστον αναστολή για οικονομικούς λόγους. Το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο προγραμματιζόταν να οδεύει προς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να έχει υπογραφεί ως τα τέλη Μαρτίου, αλλά ακόμη βρίσκεται στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού. Το γραφείο του υπουργού έχει προγραμματίσει συναντήσεις με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες και συνεντεύξεις Τύπου στους σταθμούς της περιοδείας του, αλλά στο σχετικό πρόγραμμα δεν έχει προβλεφθεί συνέντευξη Τύπου στο Λιτόχωρο ή την Πιερία. Πριν λίγες μέρες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον κο Τσιρώνη, σχετική με το προσωπικό και τους Φορείς Προστασίας Προστατευόμενων Περιοχών.

Τα σχετικά δελτία Τύπου

 fedolymp                                                                                          Λιτόχωρο, 2-6-2016

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Ταχ. Διεύθυνση:
Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Τ.Θ. 37    Τ.Κ. 602 00 Λιτόχωρο
Τηλ: 23520 83000, Φαξ: 23520 83974
Ε-mail: fedolymp@otenet.gr
www.olympusfd.gr

 

Δελτίο τύπου
Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ένα μουσείο για τον φυσικό πλούτο και την πολύπλευρη μοναδικότητα του πιο εμβληματικού βουνού της χώρας, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό. To Κέντρο Πληροφόρησης βρίσκεται στο Λιτόχωρο Πιερίας, στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Ιουνίου 2016, ώρα 11.00, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου υλοποίησε το υποέργο «Δημιουργία εκθεμάτων Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και υποστηρικτικές υπηρεσίες» με χρηματοδότηση του Ε.Π. «Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013» του ΕΣΠΑ, το οποίο ανατέθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/ Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων. Εύληπτη πληροφορία, εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε επίπεδα για να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη. Όλα τα παραπάνω καθοδηγούν  τον επισκέπτη σε μια συναρπαστική εικονική ανάβαση.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/1999 και  μεταξύ άλλων είναι:  η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της  προστατευόμενης  περιοχής,  η φύλαξη κ.α. Η στήριξη της λειτουργίας του χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Γραφείο Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης  και Δημοσιότητας
Πληροφορίες: κα. Μαίρη Παπαμιχαήλ, κα. Τζέιμυ Γιάννακα
Τηλ. 23520 83000, Email: fedolymp@otenet.gr

 Με την αιγίδα
yplogoypapen     Συνδιοργάνωση: Γεν. Διεύθυνση Ανάπτυξης κ’ Προστασίας Δασών και   Αγροπεριβάλλοντος

Με την υποστήριξη
pkm-ap  logo2eooa

ekbygoulandrh

 

ypapenreptot

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περιοδεία σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Πιερία και Θεσσαλονίκη ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης

Περιοδεία σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Πιερία και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει από το  Σάββατο 11/6 έως και την Τρίτη 14/6, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητήσει με τοπικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ενώ επίσης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση σε εκδηλώσεις στην Λαμία και στο Λιτόχωρο.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 11/6 στις 21:00μμ, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στα εγκαίνια της 50ης Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Την Κυριακή, 12/6 στις 11:00πμ, ο Γιάννης Τσιρώνης θα εγκαινιάσει το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Την Δευτέρα 13/6 στις 10:30πμ, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος θα συναντηθεί στην Περιφέρεια με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, προκειμένου να συζητήσουν επίκαιρα ζητήματα που εφάπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΝ.

Στις 13:00μμ της Δευτέρας, ο Γιάννης Τσιρώνης θα έχει συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με φορείς, ενώ στις 16:00μμ θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου.

Την Τρίτη 14/6 στις 11:00πμ, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει συνάντηση στην Περιφέρεια με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με πολιτικούς και τοπικούς φορείς, ενώ στις 14:30μμ θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Περιφέρειας.

Τέλος, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 16:30μμ, ο Γιάννης Τσιρώνης θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Δελφών, Θανάση Παναγιωτόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Αν. Υπουργός θα έχει συναντήσεις με βουλευτές και πολιτικούς παράγοντες, ενώ θα συναντηθεί και με μέλη των τοπικών κινήσεων των Οικολόγων Πρασίνων. Επίσης θα πραγματοποιήσει αυτοψία σε περιοχές με περιβαλλοντικά ζητήματα προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία διευθέτησής τους. Τέλος, έπειτα και από την ψήφιση του νέου Νόμου για τους Δασικούς Χάρτες, ο Γιάννης Τσιρώνης στα πλαίσια της περιοδείας του θα επισκεφτεί τις Διευθύνσεις Δασών της Θεσσαλονίκης, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας.