Πάει κι η συναίνεση…

αρκούσε μια κουβέντα για τον δρόμο-ντροπή

Μια κουβέντα τόσο σημαντική για τους “από κει μεριά” που ξέχασαν πρωτόκολλο, εγκαίνια, γραπτά κείμενα και όρια (υπηρεσιακών παραγόντων, επί τιμή μελών ΔΣ/υπηρετών μας)

 

 

 

 

12 Ιουνίου 2016.
Λιτόχωρο, Όλυμπος.
Είκοσι οκτώ (28) χρόνια μετά και ως Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το έργο ολοκληρώθηκε (όσο ολοκληρώθηκε) και εγκαινιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Χαρακτηριστικό για τη σημασία του γεγονότος είναι το ότι «χρησιμοποιήθηκε» και ως ραντεβού όλων των ενδιαφερομένων με τον κο Τσιρώνη, προκειμένου αυτός να εκθέσει –κατ’ ιδίαν- τα όσα περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο και κάποιες αποφάσεις του για τη σημερινή κατάσταση και το πώς βλέπει η σημερινή κυβέρνηση το μέλλον του «παγκόσμιου τουριστικού brand name», όπως είναι γνωστός πια ο Όλυμπος στην Πιερία. Το γαϊτανάκι των συμφερόντων κάθε είδους που αφορούν αυτή τη διαδικασία (κατάρτισης νομοθεσίας προστασίας, οπότε και ανάπτυξης), ολοκληρώνεται οσονούπω. Για τους παλιότερους αναγνώστες μας δεν χρειάζεται να θυμίσουμε που έφτασε αυτό το γαϊτανάκι και σε ποια επίπεδα: η αντιιπεριφερειάρχης Πιερίας με καθυστέρηση 7 μηνών και μόνο μετά από δημοσίευμα της «ΕτΟ» αναγκάσθηκε να παραπονεθεί γιατί η αντιπεριφέρεια της/Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έφυγε από το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για να «κάτσει» στην κενή καρέκλα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, της οποίας ΕΤΥΧΕ να ‘ναι πρόεδρος (4 μήνες πριν την υπουργική επιλογή)… ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κος Αγοραστός.

Το γαϊτανάκι κι οι χορευτές του (στελέχη της ΝΔ σε συντριπτικό βαθμό) διάλεξαν να δουλέψουν στη σιωπή για να καταφέρουν όσα –σε μεγάλο βαθμό- είχαν ήδη συμφωνήσει. Όταν η «ΕτΟ» έκανε φασαρία και για την απόπειρα να νομιμοποιηθεί δόμηση σε …θεϊκά ύψη (με πρόταση που τελικά υιοθέτησε ο φοβερός τοπικός Φορέας Διαχείρισης), κάποιοι μίλησαν μετά πολλά χρόνια και ζήτησαν σιωπή και συναίνεση. ‘Ήταν κι αυτοί στα εγκαίνια και είδαν κατ’ ιδίαν τον υπουργό. Ως τοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Ακόμη δεν ενημέρωσαν δημόσια τι ειπώθηκε στη συνάντηση, τι μετέφεραν στον υπουργό. Ίσως να ‘ναι απόρρητο. Θα φανεί.

Φανερά και ξάστερα πάντως, μίλησε στην τελετή ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ως τέτοιος μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης ΕΔΟ, Απόστολος Μπέμπης, και κανένα παράπονο δεν εξέφρασε και υπενθύμισε τα περί -αλληλένδετης με την προστασία- ανάπτυξης και σημείωσε ιδιαίτερα ότι «είναι η πρώτη φορά που ως Φορέας δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες»… Εξέφρασε δε πάλι τον μεγάλο καημό της Θεσσαλίας να αποκτήσει ο Όλυμπος καθεστώς προστασίας.

Κι έτσι θα συνέχιζε το γαϊτανάκι αν … ο δήμαρχός μας δεν διάλεγε να χαλάσει τη συναίνεση!!! Και να θέσει δημόσια θέμα «καταφυγίου Χρηστάκη» ή (ακριβέστερα)  … το θέμα του δρόμου που οδηγεί σ’ αυτό. Γιατί το δρόμο έθιξε, απέφυγε να πει κάτι για το καταφύγιο, το οποίο έχει –χρόνια πολλά- κριθεί παράνομο και κατεδαφιστέο, αλλά… ζει και βασιλεύει!!! Ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος ζήτησε να καταργηθεί ο δρόμος, για τους γνωστούς λόγους. Αρκούσε αυτό για να αλλάξει επί τόπου το λόγο που είχε γράψει ο συνάδελφός του της Ελασσόνας. Κι εκεί που το κεντρικό νόημα του σύντομου χαιρετισμού ήταν ο «Όλυμπος που μας ενώνει», είχαμε τα «λυπάμαι πολύ για την τοποθέτηση του συναδέλφου …» και ήταν τόση η αναστάτωσή του που κόντεψε ο ίδιος να καταστρέψει την ήδη έτοιμη τοποθέτηση, ξεκαθαρίζοντας αμέσως ότι θα απαντήσει στον συνάδελφο του Δίου-Ολύμπου. Highlight της τοποθέτησης… η σημασία του ρήματος “ενώνω”… Τα υπόλοιπα ήταν η επιβράβευση της καταστροφικής αντίληψης του Ολύμπου που έχουν πολλοί αιρετοί της Ελασσόνας και της Πιερίας, ότι επειδή ο Όλυμπος βρίσκεται στα δικά τους, διοικητικά και ανθρώπινα όρια, αφορά μόνον αυτούς. Και έχουν αυτοί τη σοφία, την ικανότητα και τη θέληση να τον διαχειριστούν. Δηλαδή να τον προστατεύσουν και να τον αναπτύξουν.

 

 

 

 

 

 

Υπάρχει όμως και κάτι καλύτερο από τις τοποθετήσεις των δυο ολύμπιων αιρετών: τα όσα είπε, από το βήμα και επίσημα, η δασάρχης Ελασσόνας και μέλος του ΔΣ του Φορέα, κα Φτίκα, μεταξύ των δύο τοποθετήσεων και προσφωνώντας τον δήμαρχο κο Ευαγγέλου. Ήταν το μοναδικό ανάλογο σχόλιο σε χαιρετισμό προσκεκλημένου, η μοναδική επισήμανση που ξέφευγε από τα συνηθισμένα «ευτυχής συγκυρία τα σημερινά εγκαίνια και τι χαρά μεγάλη ξεχειλίζει από τις ψυχές μας κτλ κτλ», η μοναδική απάντηση του οικοδεσπότη σε λόγο προσκεκλημένου. Είπε η κα Φτίκα: «Οι υποδομές είναι τα μέσα κι εμείς οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για το πώς θα χειριστούμε τις υποδομές…»

Υποδομές, αλλά αυθαίρετες, κα Φτίκα.
Αυθαίρετες υποδομές τι μέσα μπορούν να αποτελέσουν; Μέσα ανάπτυξης; Σωστή ανάπτυξη και αυθαίρετες υποδομές;
Και αν οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για το πώς θα χειριστούμε τα μέσα/υποδομές, πως επιτυγχάνεται αυτό; Είμαστε οι πολίτες υποχρεωμένοι να κάνουμε το δραγάτη και τον γκιουλέκα ή οι οργανωμένες κοινωνίες μας έχουν πια ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ, ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ για να εκπληρώνουν αυτό το καθήκον; Να πάμε να καταργήσουμε μόνοι μας το δρόμο προς το «Χρηστάκη», κα Φτίκα; Αυτό μας λέτε;
Σεις, ως άνθρωπος και δασάρχης, ανησυχείτε καθόλου για το παράνομο καταφύγιο και τον απόλυτα καταστροφικό δρόμο; Ή διαλέγετε για την τέρψη 10-15 ορειβατών (που μπορεί να χρησιμοποιήσουν το καταφύγιο) να φτάνει στα 2400 μέτρα υψόμετρο  το κάθε Cayenne και όλα τα μηχανοκίνητα; Αυτό εννοείτε όταν μιλάτε για την ικανοποίηση των τοπικών κοινωνιών;

Ήταν σχόλιο δασάρχη και μέλους του ΔΣ του Φορέα η «μικρή σημείωση», κα Φτίκα;

Εμένα μου ακούστηκε σαν λόγος αιρετού που απαντά σε αιρετό και μάλιστα κατώτερό του…

Είναι τα καθήκοντά σας περιορισμένα τοπικά ή συνολικά τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους μας πρέπει να υπηρετείται;

Τι σας έκανε να «καπελώσετε» τόσο απροκάλυπτα τον πρόεδρο κο Ανδρεδάκη και να προσβάλετε τους ακροατές και το Φορέα ως Φορέα;

Η «κόκκινη κάρτα» είναι όλη δική σας. Κι επειδή χωρίζετε τον Όλυμπο στα δύο, είναι διπλή. Και στις δύο «κόκκινες» ο παίχτης αποβάλλετε, κα Φτίκα.

Παραιτηθείτε. Ζητώντας συγνώμη.
Και εξηγήστε μας τι σας έκανε να αντιδράσετε με τον τρόπο που αντιδράσατε, μη σεβόμενη καν την παρουσία υπουργού κυβέρνησης, εν ενεργεία βουλευτών, δεκάδων πολιτών.
Τα καθήκοντα του δασάρχη ή του μέλους του Φορέα;

ΥΓ: Ομολογώ ότι με τα ποδοσφαιρικά, με το τάβλι και διάφορα τέτοια, είμαι άσχετος. Σκράπας. Όπως εύστοχα παρατήρησε αναγνώστης, ο παίχτης αποβάλλετε από το παιχνίδι με δύο κίτρινες κάρτες ή μια κόκκινη. Κι αν μαζέψει κόκκινες, μετά τιμωρείται με αποκλεισμό από κάποιες αγωνιστικές. Φαντάσου Χάρη, τι αποβολή του πρέπει του παίχτη όταν «τρώει» δυο κόκκινες σε μια μόνο ντρίπλα μερικών δευτερολέπτων… Αν είχα σφυρίχτρα μαζί μου θα το σφύριζα εκείμη τη στιγμή, αν και σκράπας…