Όλα … στο νόμο

και για τους Φορείς Διαχείρισης

όπως λέμε.. “όλα στο μαύρο” ή “όλα στο κόκκινο”. Η νέα ρουλέτα της ανάπτυξης θα έχει και “όλα στο πράσινο”?

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και το προσωπικό τους σε όλη την Ελλάδα (380 υπάλληλοι) ήταν κι αυτά παρόντα στα πρόσφατα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Από τις αρχές της χρονιάς ως σήμερα υπήρξαν καθυστερήσεις στην πληρωμή του προσωπικού και άλλα ταμειακά προβλήματα, τα οποία ο υπουργός και η κυβέρνηση αποδίδουν στην επιλογή των προηγουμένων να χρηματοδοτούνται οι ανάγκες αυτές από το Πράσινο Ταμείο και το ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί και το -ζωτικό για το προσωπικό- θέμα της «ομηρίας» του (όπως το χαρακτηρίζει ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών) στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εφαρμόζονται για μια δεκαετία τώρα.

Τα σχέδια του κου Τσιρώνη περιλαμβάνουν:

  • Ανάθεση της φύλαξης στα Δασαρχεία (και πιθανώς αλλαγή της όλης σημερινής διάρθρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και με τη δημιουργία της Πράσινης Αστυνομίας)
  • Εξασφάλιση εσόδων –για αυτοχρηματοδότηση και των Φορέων- από έσοδα που θα προκύψουν και από την καλύτερη εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών (καλύτερη προβολή, ήπια ανάπτυξη, κτλ) και
  • Πληρωμή μικρού αριθμού προσωπικού που δεν θα υπαχθεί, αλλού από την αυτοχρηματοδότηση αυτή των Φορέων/μελλοντικά έσοδα.

Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν όταν ο νόμος γίνει γνωστός, αν και οι ως τώρα δηλωμένες προθέσεις του υπουργού περιγράφουν έναν νόμο-πανάκεια για ταυτόχρονη λύση προβλημάτων που γιγαντώθηκαν δεκαετίες τώρα, με τον κο Τσιρώνη να έχει επιλέξει «να ανεβάσει  τον πήχη» πολύ ψηλά. Ήδη καταγράφεται το ασύμβατο των υποσχέσεων για αποτελεσματικότερη περιβαλλοντική προστασία με την μεγαλύτερη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έγινε ποτέ και μάλιστα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές και με τη νέα παράμετρο της επιμέτρησης του οικολογικού αποτυπώματος των παρανομιών/καθορισμού προστίμων.

Δήλωση Τσιρώνη στην «ΕτΟ» για τα προβλήματα των Φορέων

Στις 30.5.2016, είκοσι ένας (21) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον κο Τσιρώνη:

Ερώτηση Βουλευτών Σύριζα με θέμα την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας και της κατάρρευσης βρίσκονται οι 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), καθώς λειτουργούν χωρίς κανέναν πόρο, αφού η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο έχει μείνει στα χαρτιά.

Όπως καταγγέλλει ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων ΦΔΠΠ, οι 380 εργαζόμενοι παρέμειναν για πολλοστή φορά απλήρωτοι επί μήνες, ενώ βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, αφού πολλοί εξ αυτών εργάζονται για 10 ή και περισσότερα χρόνια στους φορείς διαχείρισης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Παρά τις αντιξοότητες, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των φορέων διαχείρισης, καθώς χωρίς την αυταπάρνηση και το φιλότιμό τους, οι ΦΔΠΠ θα είχαν προ πολλού καταρρεύσει.

Πέραν των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σταδιακά σταματούν κρίσιμες λειτουργίες των ΦΔΠΠ όπως για παράδειγμα η φύλαξη και οι πάσης φύσεως μετακινήσεις για επιστημονική παρακολούθηση, αυτοψίες και καταγγελίες. Συν τοις άλλοις, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων στη νέα προγραμματική περίοδο (ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ 2014 – 2020), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πόροι για αυτού του είδους τις διαχειριστικές δράσεις, ενώ παράλληλα θα αποτελούσε και μια άμεση διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε διαχειριστικό και οικονομικό επίπεδο.

Από το Νοέμβριο του 2014 έχει ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (αρμόδιο υπουργείο, Σύλλογος Εργαζομένων, Φορείς Διαχείρισης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις) ο Εθνικός Διάλογος για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομόφωνο πόρισμα που προέκυψε από τον Εθνικό Διάλογο έχει αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης αρμόδιας επιτροπής που συστάθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να λυθεί επιτέλους το εργασιακό πρόβλημα των εργαζομένων, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου;
  • Ποιες ενέργειες θα προωθήσει προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της θεσμοθέτησης του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, αξιοποιώντας το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου;
  • Προτίθεται να καταργήσει τις διατάξεις του Ν. 4109/2013, βάσει των οποίων καταργούνται και συγχωνεύονται οι Φορείς Διαχείρισης;
  • Πότε θα ανοίξει η πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ 2014 – 2020 για την υποβολή προτάσεων από τους Φορείς Διαχείρισης;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Ακριώτης Γιώργος

Αυλωνίτου Ελένη

Γιαννακίδης Στάθης

Δημαράς Γιώργος

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Θελερίτη Μαρία

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαξεβανάκης Δημήτρης

Μπάρκας Κώστας

Ντζιμάνης Γιώργος

Παπαδόπουλος Νίκος

Σκούφα Ελισάβετ

Σπαρτινός Κώστας

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλης

Ψυχογιός Γιώργος