“Αντιγόνη” και “Λίμνη των κύκνων”

στο Φεστιβάλ Ολύμπου

και εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή του Φεστιβάλ Ολύμπου, Κλέαρχου Γώττα

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
orfeoΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Σάββατο 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου

ΑΝΤΙΓΟΝΗ  ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

 Πριν την έναρξη της παράστασης θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή του Φεστιβάλ Ολύμπου Κλέαρχου Γώττα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Κλέαρχου Γώττα

Λίγη ώρα πριν την προκαθορισμένη έναρξη της θεατρικής παράστασης η διοίκηση του ΟΡΦΕΟ έχει προγραμματίσει μια λιτή τελετή μνήμης αφιερωμένη στον εμπνευστή του Φεστιβάλ Ολύμπου Κλέαρχο Γώττα.

Στη σκηνή θα βρεθούν και θα αναβιώσουν ένα σύντομο δρώμενο της παράστασης Αντιγόνη του Σοφοκλή οι ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη εκείνη παράσταση το 1970, Γιώργος Βατουσιάδης και Παρασίδου Παραμύθα Βασιλική.

Το έργο ανέβηκε τότε στο γήπεδο του Πιερικού στην Κατερίνη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Φουρνιάδη.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θ.Μουμουλίδη ανοίγει την αυλαία των θεατρικών παραστάσεων στο αρχαίο Θέατρο του Δίου το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ.

Ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας. Ένα παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης. Μια παράσταση «τίμια και σεβαστική στο είδος» της «απόλυτης σιωπής», «στο άκουσμα του σοφόκλειου λόγου».

Αποκαλυπτικό στην ουσιαστική λειτουργία για την έννοια της δημοκρατίας.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης – συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών. Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, διαφαίνεται ο δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή του.

 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θ. Μουμουλίδης Πρωταγωνιστούν: Ν. Τσακίρογλου, Ι. Παππά, Σ. Ζαλμάς κ.ά.

 

Την Κυριακή 10 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ

 Από το φημισμένο «Russian VBallet Theater»

 

Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε το βραβευμένο και διάσημο «Russian Ballet Theater», μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας δίνει φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου την Κυριακή 10 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο του Δίου με ώρα έναρξης 21.30
Το αριστούργημα του Πιοτρ  Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, του φημισμένου «Russian Ballet Theater», μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας παρουσιάζει το έργο «Η λίμνη των κύκνων» την  πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασσικού χορού. Ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων, με αγαπημένες μελωδίες που αιχμαλωτίζουν και σαγηνεύουν τις αισθήσεις
Η Λίμνη των Κύκνων, η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού, είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρπάζει και γοητεύει το κοινό (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 1877 στο θέατρο Μπολσόι και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να συναρπάζει τον κόσμο). Την ίδια στιγμή αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πέρα από τα ανθρώπινα όρια.  Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων, με αγαπημένες μελωδίες που αιχμαλωτίζουν και σαγηνεύουν τις αισθήσεις.

Το «Russian Ballet Theater», που διαπρέπει παγκοσμίως με τη συγκεκριμένη παράσταση , ιδρύθηκε το 2000 και αμέσως  καθιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο συγκρότημα χορού. Υιοθετώντας τις παραδόσεις της κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου όπως τα έργα «Λίμνη των κύκνων»,  «Η ωραία κοιμωμένη»,  «Καρυοθραύστης», «Ζιζέλ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μπαγιαντέρα», «Δον Κιχώτης» κ.ά. Από την εποχή της ίδρυσής του, περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου: Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μάλτα, Καναδά, Μεξικό, Κίνα, Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, Ισπανία, Πορτογαλία. Το συγκρότημα συνεργάζεται με επιφανείς καλλιτέχνες διαφόρων ομάδων, μεταξύ αυτών και των Θεάτρων Μπολσόι, Μαρίνσκι, Στανισλάβσκι.