Νέα της Μητρόπολης

πρόσφατες εκδηλώσεις

από την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου της ΙΜΚΚΠ

imkkp

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 8-08-2016

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΑΥ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Πανηγύρισε με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια ο Στρατιωτικός Ναός του Κέντρου Αποκαταστάσεως Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) της 1ης Μεραρχίας Βέροιας, που βρίσκεται στην Παραλία Λεπτοκαρυάς Πιερίας

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 5 Αυγούστου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την κυριώνυμη ημέρα, Σάββατο 6 Αυγούστου, τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία. Τις παραπάνω ιερές ακολουθίες τέλεσε ο Πρωτοπρ. Εμμανουήλ  Πολυδούλης, στρατιωτικός ιερέας στο Στεφανοβίκειο.

Το απόγευμα της κυριώνυμης ημέρας τελέστηκε ο Εόρτιος Εσπερινός, η Λιτανεία και η Αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Παρέστη η ηγεσία της 1ης Μεραρχίας Πεζικού υπό τον Υποστράτηγο κ. Χρήστο Σίμο.

Σε όλες τις ιερές ακολουθίες συμμετείχαν πολλοί στρατιωτικοί με τις οικογένειές του, αλλά και πολλοί εξωτερικοί παραθεριστές, καθώς κατά το διήμερο του εορτασμού οι πύλες του στρατοπέδου παρέμειναν ανοιχτές για όλους.

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 8-08-2016

 

ΥΠΟΔΟΧΗ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Το Σάββατο 6 Αυγούστου, σύμφωνα με αρχαίο εκκλησιαστικό έθος, πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη πάνδημη υποδοχή τεμαχίου ιερού λειψάνου του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Διονυσίου του εν Ολύμπω, Προστάτου και Εφόρου πάσης Πιερίας.

Η υποδοχή έλαβε χώρα ενώπιον του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος. Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας. Εκεί το ι. λείψανο τοποθετήθηκε δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, έργο του Φώτη Κόντογλου, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Οι τελετές υποδοχής του ιερού λειψάνου ολοκληρώθηκαν με την τέλεση του Αναστάσιμου Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριπόλεως και πάσης Λιβύης κ. Θεοφυλάκτου.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου τελέστηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Πᾳντάνασσας μέχρι τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, οπότε και θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή του Ολύμπου.

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 7-08-2016

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

Η Δεσποτική εορτή Μεταμορφώσεως Σωτήρος εορτάστηκε στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Πλαταμώνα Πιερίας.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου τελέστηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ ακολούθησε η Λιτανεία και η Αρτοκλασία στην πλατεία του Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Αποσπάσματα της ομιλίας του Μητροπολίτου μετέφρασε στα σερβικά ο ελληνομαθής σέρβος ιερέας π. Αγάπιος, χάριν των εκατοντάδων σέρβων παραθεριστών, που συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Στις ακολουθίες συμμετείχε και έψαλε 50μελής ομάδα Σέρβων σπουδαστών από Εκκλησιαστικό Σεμινάριο Βελιγραδίου, που φιλοξενήθηκαν επί δεκαήμερο από την Ιερά Μητρόπολη στον Εκκλησιαστικό Ξενώνα Σβορώνου.

Στη συνέχεια, η Ενορία παρέθεσε δεξίωση στους σέρβους ιεροσπουδαστές, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο, να υποβάλουν ερωτήσεις και να εκδηλώσουν το έντονο ενδιαφέρον τους για εκκλησιαστικά, ακαδημαϊκά και άλλα θέματα.

Την κυριώνυμη ημέρα, Σάββατο 6 Αυγούστου, τελέστηκαν ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, ο οποίος και κήρυξε τον θ. λόγο.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας, ευλογήθηκαν οι καρποί της αμπέλου, κατά την επικρατούσα λειτουργική παράδοση.

Πολλοί πιστοί από την Πιερία και τους όμορους Νομούς, που παραθερίζουν στον Πλαταμώνα, συμμετείχαν στην Πανήγυρη του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλαταμώνα.

Εκ μέρους των Αρχών συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο Διοικητής του ΚΑΑΥ 1ης Στρατιάς στον Πλαταμώνα κ. Γρηγόριος Λέφας, ο Λιμενάρχης Πλαταμώνα κ. Μπαζιάνας, ο Διοικητής του ΚΕΔΑ Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Λάρισας στη Σκοτίνα κ. Δημήτριος Μπουτσέλης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων.

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 7-08-2016

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ

 

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δράσεών του, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος πραγματοποίησε εκδήλωση γνωριμίας και επικοινωνίας Ορθοδόξων Νέων από Ελλάδα, Σερβία και Πολωνία την Πέμπτη 4 Αυγούστου.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 140 νέοι και νέες από τρεις διαφορετικές χώρες. Συγκεκριμένα συμμετείχαν στελέχη του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, σπουδαστές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελιγραδίου, που φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στον εκκλησιαστικό ξενώνα στον Σβορώνο Πιερίας καθώς και νέοι από την Πολωνία που φιλοξενούνται στην Ιερά Μονή Δοβρά Βεροίας.

Οι νέοι και οι νέες  είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που τους απασχολούν, αλλά και να ψυχαγωγηθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν οι ίδιοι.

Τη νεανική αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ούνγενι και Νισπόρεν (Μολδαβίας) κ. Πέτρος, και κληρικοί υπεύθυνοι συνοδοί των αποστολών.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ως επιχώριος Μητροπολίτης. Με έκδηλη χαρά από την παρουσία των νέων, τους καλωσόρισε και τους προέτρεψε να παραμείνουν σταθεροί και ακλόνητοι στις αρχές και αξίες της χριστιανικής ζωής, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρα συγκινητικό και συνάμα ελπιδοφόρο να βλέπει κανεὶς συγκεντρωμένους τόσους πολλούς νέους. Μια εικόνα που διατρανώνει προς πάσα κατεύθυνση, την επιτευχθείσα, με τη Χάρη του Θεού, ενότητά μας και τη μεταξύ μας χριστιανική αγάπη».

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θαυμάσια παραδοσιακά ακούσματα και ήχους βγαλμένους μέσα από τις παραδόσεις των τριών χωρών.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι νέοι,  φανερά  ενθουσιασμένοι,  ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μέλλον. Να σημειωθεί ότι, κατά το δεύτερο 15ήμερο Αυγούστου, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους διοργανώνει προσκυνηματική και εκπαιδευτική εκδρομή 40 νέων στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, στο πλαίσιο γνωριμίας και συνεργασίας των νεότερων μελών της Εκκλησίας.

 

Τ  23510 45081     F 23510 78044     E  imkitrouspress@gmail.com