Δεκαπενταυγουστιάτικα

και εορταστικά

το μικρό μας Πάσχα του Αυγούστου

grendhmpoli

1604η Πανυγηρική εορτή του 15Αύγουστου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Tο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» διοργανώνουν στην Καστανιά Ημαθίας, την Κυριακή 14 και την Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 την 1604η Πανηγυρική Εορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικό-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Αλησμόνητο Πόντο.

Χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τριημέρου και παρακολουθώντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με παραδοσιακά θέματα του Αλησμόνητου Πόντου.

Την Παραμονή της εορτής του Δεκαπενταύγουστου η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος  θα απονείμει Τιμητικές Διακρίσεις, στην Ελληνική Αστυνομία και στον Αρχηγό της κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα για την διαχρονική συμπαράσταση και συμβολή της Αστυνομίας και των στελεχών της στο έργο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά.

Των Ιερών Ακολουθιών θα  προεξάρχει ο Σεβασμιοτάτος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από Αρχιερείς, μέλη της Ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης, και της Ρωσίας

  • Στις 14 Αυγούστου 2016 ημέρα Κυριακή, Μουσικά σχήματα του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην «Παναγία Σουμελά», πλαισιωμένα από καταξιωμένους μουσικούς , θα μας ταξιδέψουν με τις μελωδίες τους στον Αλησμόνητο Πόντο, προσφέροντας σε όλους του Προσκυνητές να ζήσουν στιγμές του Παραδοσιακού Πανηγυριού όπως στον Αλησμόνητο Πόντο
  • Για μια χρονιά ακόμη θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στον αριστεύσαντα μαθητή, του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας,  Αμανατίδη Δημήτριο,  στην μνήμη των παιδιών  του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.
  • Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν», θα «φρουρούν» και θα συνοδεύουν τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας, πλαισιωμένοι από εκπρόσωπους Ποντιακών Σωματείων.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

 18:00  Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της  «Παναγίας Σουμελά», ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της  Αγίας Εικόνας.   Απονομή τιμητικών διακρίσεων  στην Ελ. Αστυνομία και στον Αρχηγό της κο Κωνσταντίνο Τσουβάλα
21:00 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων

Δευτέρα 15  Αυγούστου 2016

07:00  Όρθρος  και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος  Του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας  κ.κ Παντελεημωνος.
09:30 Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων .
10:00 Άφιξη της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας   ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

11:00  Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας  και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του   Αλέξανδρου Υψηλάντη
12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων Σωματείων

http://www.panagiasoumela.gr/index.php/ta-nea-mas/145-1604i-panygiriki-eorti-tou-15avgoustoy

 

imkkp

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 15-08-2016

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Το Σάββατο 13 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Παραλίας τελέστηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή, κατά την οποία λιτανεύθηκε στον πεζόδρομο και σε οδούς της Παραλίας αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας.

Στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί, έλληνες και ξένοι, κυρίως Σέρβοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, οι οποίοι ακολούθησαν με ευλάβεια τη λιτανευτική πομπή.

Επιστρέφοντας η λιτανεία, τελέστηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού η αρτοκλασία, κατά την οποία έψαλε η εκκλησιαστική παιδική χορωδία «Μπράνκο» της Επισκοπής Νις Σερβίας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, στη σημασία του εορτασμού της Κοιμήσεώς της και στις ευεργετικές επιπτώσεις του στην καθημερινή μας ζωή.

Τμήματα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου μετέφρασαν στα σερβικά ο Ιερέας Ντέιαν Γιοβάνοβιτς και στα ρουμανικά ο Ιερέας Νικόλαος Μπάρμπου.

Στην Παράκληση και στην προεόρτια Θεομητορική Λιτανεία παρέστησαν οι τοπικές αρχές, μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων και πολλών τοπικών Φορέων.

Τις ιερές ακολουθίες προετοίμασε με επιμέλεια ο Αρχιμ. Αγαθόνικος Καραβαντές, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Αγίας Φωτεινής Παραλίας.΄

Εξ ονόματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου, ο Μητροπολίτης Κίτρους απένειμε τιμητικούς επαίνους στον εστιάτορα Γεώργιο Μελέτη και στον ξενοδόχο Χρήστο Ταρασιάδη.

Ο Πατριάρχης Σερβίας εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή των επαγγελματιών στη φιλοξενία σέρβων ιερέων, οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο εξυπηρετούν τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες των πολυάριθμων ομοεθνών τους παραθεριστών της Παραλίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος συνεχάρη και προσωπικώς τους τιμηθέντες, τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους προς την τοπική Εκκλησία και απένειμε σε αυτούς από μία εικόνα της Παναγίας.

trixeroysa_paralia-a.t.-0296

trixeroysa_paralia-a.t.-0263trixeroysa_paralia-a.t.-0273trixeroysa_paralia-a.t.-0317

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 14-08-2016

ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΓΕΧΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος μετέφερε το λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού στην Κατασκήνωση της ΓΕΧΑ Κατερίνης, που λειτουργεί στη Βροντού Πιερίας.

·         Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στις φοιτήτριες της 5ης κατασκηνωτικής περιόδου.

·         Την Πέμπτη 11 Αυγούστου στους φοιτητές της 6ης κατασκηνωτικής περιόδου.

Και στις δύο περιπτώσεις, μετά την υποδοχή του ιερού λειψάνου, τελέστηκε ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου, ενώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το ι. λείψανο του νεοφανούς και θαυματουργού Αγίου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος είχε συνάντηση και εκτενή συζήτηση με τους νέους, παρόντος και του Πρωτοπρεσ

βύτερου Αθανασίου Μαρινοπούλου.

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 11-08-2016

ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Έπειτα από απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα τελεστούν στην Κατερίνη δύο Αγρυπνίες.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 14 προς Δευτέρα 15 Αυγούστου το βράδυ θα τελεστεί Αγρυπνία στους Ιερούς Ναούς

·        Αγίων Χριστοφόρου – Ευθυμίου Κατερίνης και

·        Αγίας Παρασκευής Κατερίνης.

Οι Αγρυπνίες θα αρχίσουν με τον Όρθρο στις 10.00 το βράδυ Κυριακής και θα ολοκληρωθούν με τη Θεία Λειτουργία στις 1.00 ξημερώματα Δευτέρας.

Με την τέλεση των Αγρυπνιών, δίνεται η δυνατότητα εκκλησιασμού σε όσους δεν ευκολύνονται το πρωί της εορτής. Απευθύνονται κυρίως σε νέους και εργαζόμενους.

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 11-08-2016

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

Ενόψει εορτασμού της Θεομητορικής Εορτής Κοιμήσεως Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος :

·         Την Παρασκευή 12 Αυγούστου θα ηγηθεί Προσκυνηματικού Περίπλου του Αγίου Όρους, επικεφαλής 250 προσκυνητών. Κατά τον Περίπλου, θα ψαλεί η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

·         Το Σάββατο 13 Αυγούστου, στις 8.00 το βράδι, θα χοροστατήσει στον Αναστάσιμο Εσπερινό, που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Παραλίας. Στη συνέχεια, θα προεξάρχει της πάνδημης Λιτανείας της Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας.

·         Την Κυριακή 14 Αυγούστου, το πρωί, θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Αγαθουπόλεως.

·         Την ίδια ημέρα, στις 7.00 το απόγευμα, θα προεξάρχει της Λιτανείας του Επιταφίου της Παναγίας από το «Μετόχι» προς τον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού.

·         Την ίδια ημέρα, στις 8.30 το βράδι, θα προεξάρχει του Πανηγυρικού Εσπερινού στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης.

·         Τη νύχτα της ίδιας ημέρας προς ξημερώματα της Δευτέρας 15 Αυγούστου θα τελέσει την Αγρυπνία της Εορτής και θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κατερίνης.

·         Το πρωί της ίδιας ημέρας, μετά τη θ. λειτουργία, θα τελέσει την Ακολουθία των Εγκωμίων της Παναγίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιγινίου.

 

Τ  23510 45081     F 23510 78044     E  imkitrouspress@gmail.com