Τα “μαγκάλια” προκαλούν

και προσβάλλουν βουλευτές και πρόεδρο του ΕΛΓΑ

απαράδεκτη συμπεριφορά Τζιτζικώστα και Δημόπουλου στην 14η Γιορτή Αγρότη, «ζέσταμα» για την 81η ΔΕΘ;

Η συμπεριφορά περιφερειάρχη και δημάρχου μετέτρεψαν χθες τα εγκαίνια της 14ης Γιορτής Αγρότη στην Καρίτσα σε Γιορτή… Προκλήσεων και Πολιτικής Απρέπειας, με τους αγρότες του Δήμου να παρακολουθούν την μετεξέλιξη μιας γιορτής- έκθεσης προϊόντων τους σε πανηγυράκι “αλληλολιβανίσματος” των -καθεστωτικών αντιλήψεων- στελεχών της ΝΔ και ανεπίτρεπτης προσβολής των πολιτικών τους αντιπάλων.

Η προσπάθεια υποβάθμισης της φετινής διοργάνωσης άρχισε με τη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ που προηγήθηκε των εγκαινίων, από την οποία απουσίαζε η περιφέρεια (φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, δεν μετείχε καν η αντιπεριφερειάρχης) και συνεχίστηκε στην τελετή των εγκαινίων. Εκεί τα «μαγκάλια»* έλαμψαν με τις μοναδικής αισθητικής επιλογές τους: ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, συνδιοργανωτής της 14ης Γιορτής με το δήμο Δίου-Ολύμπου, «έστησε» τους πάντες για μιάμιση ώρα (μεταξύ των παρισταμένων τρεις βουλευτές της Πιερίας και ο προσκεκλημένος του πρόεδρος του ΕΛΓΑ) και –τουλάχιστον δημόσια- δεν θεώρησε απαραίτητο να απολογηθεί έστω και τυπικά. Όταν μετά μιάμιση ώρα ο Απόστολος Τζιτζικώστας εδέησε να εμφανιστεί, πραγματοποίησε πανηγυρική είσοδο, αγνόησε τους αιρετούς του Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, έπεσε στις αγκαλιές των τοπικών στελεχών της ΝΔ (από τοπικό σύμβουλο ως αγροτοσυνδικαλιστή) και αφού –σχεδόν τυχαία- εκπλήρωσε και αυτό το καθήκον, άρχισε η τελετή των εγκαινίων. Στη διάρκειά της, το πρωτόκολλο πολιτικής αβρότητας «πήγε περίπατο» και ο περιφερειάρχης προσφώνησε πριν απ’ όλους την… αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου/«φίλο Κώστα», τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους των αγροτικών συλλόγων και τέλος τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ που οι συνδιοργανωτές είχαν καλέσει να τελέσει τα εγκαίνια της Γιορτής. Τον νεωτερισμό στις προσφωνήσεις ακολούθησε και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος, προσφωνώντας πρώτα τον περιφερειάρχη/»φίλο Απόστολο», την αντιπεριφερειάρχη, τους υπόλοιπους άρχοντες και … τελευταίο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, κάνοντας πιθανώς «ζέσταμα» για τις μελλοντικές βουλευτικές εκλογές διάλεξε να επιτεθεί στους βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ για την αμετροέπεια της κυβέρνησης σε ότι αφορά τους αγρότες γενικά και ειδικά όσα αφορούν το «πακέτο Χατζηγάκη», προσφέροντας ταυτόχρονα στο ακροατήριο μια μοναδική αξίας πολιτική ανάλυση που μπορείτε να δείτε στο βίντεο (με δική σας ευθύνη).

Το αποκορύφωμα ήρθε μετά την τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη, Σοφίας Μαυρίδη, που προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα –αν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν χαμηλούς τόνους-, στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ. Στην οποία ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έδωσε καμία σημασία –ασχολούμενος συνεχώς με το κινητό του τηλέφωνο, μέχρι τη στιγμή (στο 4ο από τα 9,5 λεπτά της ομιλίας Κουρεμπέ) που εγκατέλειψε την ομήγυρη των επισήμων και κατευθύνθηκε σε περίπτερο εκθέτη -πίσω ακριβώς από τον ομιλητή- όπου δοκίμασε κρασί και εδέσματα και φωτογραφήθηκε με όποιον το επιθυμούσε. Ο δήμαρχός μας είχε απομακρυνθεί ήδη…

Η πρωτοφανής συμπεριφορά των συνδιοργανωτών της 14ης Γιορτής Αγρότη στην Καρίτσα δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως κάποιο μήνυμα προς τους παριστάμενους αιρετούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς έχει να κάνει με τις τοπικές ισορροπίες στην Πιερία, αλλά και το γενικότερο πολιτικό –προεκλογικό- κλίμα που αγωνιωδώς προσπαθεί να δημιουργήσει η ΝΔ, επ’ ευκαιρία των άλλων επερχόμενων εγκαινίων, της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Σε ότι αφορά όμως την ταπεινή Γιορτή Αγρότη της Καρίτσας, η συμπεριφορά των Τζιτζικώστα-Δημόπουλου προσέβαλε εκτός από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και όλους τους αγρότες και τους δημότες που τίμησαν την χθεσινή πρόσκληση, με την μετατροπή της σε ευκαιρία «αλληλολιβανίσματος» κομματικά ομόσταυλων, μικροκομματικής εκμετάλλευσης, ενώ εξέθεσε και τους αγροτοσυνδικλιστές της νότιας Πιερίας, ειδικά τους προσκείμενους στη ΝΔ. Τους ίδιους αγροτοσυνδικαλιστές που λίγο νωρίτερα –στη σύσκεψη με τον κο Κουρεμπέ- είχαν παραδεχθεί ότι ναι, ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή η ΕΕ θα απαιτούσε να επιστραφούν τα κονδύλια του «πακέτου Χατζηγάκη» και ευτυχώς η κυβέρνηση –πέρυσι- και δικαιολόγησε 300 από τα 750 εκατομμύρια ευρώ και διάλεξε η επιστροφή να γίνει με συμψηφισμό και όχι άμεσα απαιτητά από κάθε τότε ωφελημένο αγρότη (για ενισχύσεις πάνω από 5.000 ευρώ).

Στιγμιότυπο 1: στα χθεσινά εγκαίνια της 14ης Γιορτής Αγρότη, ως παράλληλη εκδήλωση, χόρεψαν χορευτικά συγκροτήματα από βαλκανικές χώρες και τη μακρινή Ινδία που συμμετείχαν στο φετινό  Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού – Παράδοσης & Τέχνης της Βόρειας Πιερίας. Οι δεκάδες χορευτές από το εξωτερικό έμειναν να κοιτούν τις πλάτες των επισήμων και των ντόπιων θεατών, αφού οι δεύτεροι δεν τους έδωσαν καμία σημασία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά τους για να είναι σε απόσταση αναπνοής από τον ομιλητή.

Στιγμιότυπο 2: η γλώσσα του σώματος είναι κάτι που αξίζει να «μεταφράσει» κανείς στο βίντεο με την ομιλία Δημόπουλου και ειδικά του …αναπληρωτή δημάρχου, Νίκου Λάππα.

* Στη διάρκεια της εκστρατείας του Απόστολου Τζιτζικώστα για την προεδρία της ΝΔ, ο φίλος του Κωνσταντίνος Δημόπουλος, τον προσφώνησε σε προεκλογική συγκέντρωση, λέγοντας –μεταξύ άλλων- «μας κατηγορούν ότι προερχόμαστε από “τζάκια”… τι “τζάκια”…. Ούτε από “μαγκάλια” δεν προερχόμαστε…»

Και του χρόνου (καλύτερα).-