“Πληρώνετε εισφορές, πληρώνουμε αποζημιώσεις…”

πρόεδρος ΕΛΓΑ, από την Κονταριώτισσα

σε ότι αφορά το “πακέτο Χατζηδάκη” δεν έχουμε καμία ευθύνη, δράσαμε μόνο ανακουφιστικά

Ο ΕΛΓΑ μπορεί να πληρώσει αποζημιώσεις όταν πληρώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, ξεκαθάρισε από την Κονταριώτισσα ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνης Κουρεμπές, απευθυνόμενος στους αγροτοσυνδικαλιστές της νότιας Πιερίας.

Ταυτόχρονα, ο κος Κουρεμπές επανέλαβε τη δέσμευση για τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, την οποία χαρακτήρισε «απαράβατο όρο για την κυβέρνηση», υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός έδωσε για πρώτη φορά το 2015 αποζημιώσεις 15 εκατομμυρίων ευρώ  και παραδέχτηκε ότι και φέτος καθυστέρησαν οι εκτιμήσεις των ζημιών. Σε ότι αφορά την «καυτή πατάτα» του γνωστού ως «πακέτου Χατζηδάκη», ο κος Κουρεμπές ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμιξη με το θέμα και ότι αγροτοσυνδικαλιστές που ήταν ανέκαθεν προσκείμενοι στη ΝΔ, προειδοποιούσαν και τότε την κυβέρνηση και τον κο Χατζηγάκη ότι ο τρόπος που διεκδικήθηκαν τα κονδύλια θα οδηγούσαν στην ακύρωση της απόφασης και την επιστροφή των κονδυλίων στην ΕΕ, όπως και έγινε. Αγροτοσυνδικαλιστές του Δήμου Δίου-Ολύμπου που μετείχαν στη σύσκεψη υπό τον κο Κουρεμπέ παραδέχτηκαν ότι ο φόβος αυτός είχε επισημανθεί και μάλιστα η σχετική στιχομυθία έγινε παρόντος του δημάρχου Κωνσταντίνου Δημόπουλου. Όταν αργότερα, στα εγκαίνια της 14ης Γιορτής Αγρότη στην Καρίτσα, ο δήμαρχος αποφάσισε να μεταφέρει …τα παράπονα των αγροτών της περιοχής… εξέπληξε πρώτα τους αγροτοσυνδικαλιστές!!! Μετά την δικαστική απόφαση, επεσήμανε ο κος Κουρεμπές, η κυβέρνηση κατάφερε να «δικαιολογήσει» 300 από τα 750 εκατομμύρια που καθορίστηκε να επιστραφούν και την επιτυχία της να μην είναι αυτό άμεσα απαιτητό, αλλά να υπάρξει συμψηφισμός έναντι μελλοντικών οφειλών και παραγραφή για ποσά μικρότερα των 5.000.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την μείωση της φετινής παραγωγής, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής «που μόλις αρχίζουμε να βιώνουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κάθε σοβαρότητα γιατί αφορά το τεράστιο θέμα της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί –όπως είπε- ερχόμενος στην Πιερία αντίκρισε έναν τόπο με οργανωμένες επιχειρήσεις, οργανωμένη παραγωγή που μπορεί να παράξει πολλά και σημαντικά προϊόντα και ήδη παράγει πολλά και σημαντικά. Νωρίτερα, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει τον κο Κουρεμπέ στις περιοχές του Δήμου με τις σημαντικές καλλιέργειες και να καταγράψει ο ίδιος προβλήματα και δυναμική, όπως είπε. Στη διάρκεια της σύσκεψης, κατέγραψε τα παράπονα για τα προβλήματα που δημιουργούνται με την διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων και το γεγονός ότι και ο Δήμος -δια του αντιδημάρχου Διονύση Φόλιου- και γνωρίζει τα προβλήματα και κινητοποιήθηκε για τη λύση τους. Επίσπευση της διαδικασίας των εκτιμήσεων ζημιών ζήτησε και ο Πέτρος Κιάφας, υπενθυμίζοντας και τις περσινές εξαγγελίες για μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας και διασύνδεσης με την πραγματικότητα.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή έτυχε η πρόταση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αστέριου Καστόρη, για «συμπλήρωση» της Γιορτής του Αγρότη με ένα μίνι-συμπόσιο που θα προηγείται της Γιορτής, εν είδει απολογισμού για τα πεπραγμένα και τον προγραμματισμό των μελλοντικών κινήσεων, σε ότι αφορά την Πιερία και τον πρωτογενή τομέα. Στην παραδοσιακή πια σύσκεψη στο παλιό Δημαρχείο της Κονταριώτισσας συμμετείχαν οι τρεις βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, διοικήσεις φορέων και οργανώσεων των αγροτών.

 

Μετά τη σύσκεψη,  η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου

 

Οι βουλευτές του Συριζα στην Πιερία Καστόρης Α. Σκούφα Μπέττυ και Τζαμακλής Χ. παραβρέθηκαν σε σύσκεψη με τον διοικητή του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ και εκπροσώπους των συνεταιρισμών στην Πιερία.Η σύσκεψη έγινε στα πλαίσια της “γιορτής του Αγρότη” στην Καρίτσα Πιερίας.Αφού άκουσαν τους φορείς  και τους παραγωγούς ενημέρωσαν τους αγρότες για ζητήματα της αγροτικής πολιτικής.Μεταξύ άλλων τονίσθηκε διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΛΓΑ αλλά και ο αλληλέγγυος χαρακτήρας του.Τα αντιχαλαζικά και αντιβροχικά δίχτυα-όπως αυτά που έχουν εγκατασταθεί στο Δήμο Δίου Ολύμπου-δείχνει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.Τονίσθηκε ότι το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης χρηματοδοτεί τους αγρότες για το 2014-2020 με 4,7 δις ευρώ, για δε  την  ορεινή Πιερία στο νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπει χρηματοδότηση με το 100% του ποσού.Ενημέρωσαν επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά για τη λύση προβλημάτων στην καθημερινότητα του αγρότη,προβλήματα που όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα και αυτές οι πολιτικές δεν είχαν  καμία σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες μιας αγροτικής πολιτικής.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  στην Πιερία αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ  στο νομό δίνουν και θα δίνουν καθημερινά τη μάχη για να στηρίξουν  τους αγρότες και να βρίσκονται δίπλα τους στον αγώνα για μια δίκαιη ανάπτυξη και για μια δίκαιη αγροτική πολιτική.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ