Διοικητικοί γραμματείς στους ΟΤΑ;

η άποψη των αιρετών μας

η ΕτΟ “ανοίγει” τη συζήτηση -σε τοπικό επίπεδο, ως τοπική εφημερίδα- για ένα θέμα ζωτικής και πολυεπίπεδης σημασίας. Από τους 8 (οκτώ) αρχικούς προσκεκλημένους, ανταποκρίθηκαν… ένας (1). Ο Κώστας Κουκοδήμος.-

Η πρόθεση της κυβέρνησης να τοποθετηθούν διοικητικοί γραμματείς στους Ο.Τ.Α. έχει προκαλέσει ήδη πάμπολλες συζητήσεις και σοβαρές αντιδράσεις από τους αιρετούς και τα θεσμικά τους όργανα. Η ΚΕΔΕ έχει ήδη ανακοινώσει για αύριο έκτακτη συνεδρίαση ειδικά για το θέμα αυτό, ενώ το φως της δημοσιότητας είδαν και πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν και αποσύρει όλα τα σχετικά από την διερευνητική συζήτηση. Όποια και να είναι η κατάληξη του θέματος τις επόμενες ημέρες, η τοποθέτηση τεχνοκρατών, εξειδικευμένων δημοσίων λειτουργών που θα επιταχύνουν και τελειοποιήσουν τον έλεγχο των αποφάσεων των αιρετών «στην πηγή» είναι σοβαρό βήμα αποκομματικοποίησης, αλλά και μνημονιακή επιταγή.

Η ΕτΟ, στην προσπάθειά της να προσφέρει σοβαρή και υψηλού επιπέδου ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο, απευθύνθηκε στην αντιπεριφερειάρχη, τους βουλευτές και τους δημάρχους της Πιερίας, ζητώντας την άποψή τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Ανταποκρίθηκε MONO ο βουλευτής ΝΔ της Πιερίας και πρώην υπουργός, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος. Τον ευχαριστούμε και για τον κόπο και για την άποψη που κατέθεσε.

e8n
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
KΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
Βουλευτής Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

koukod

Κατερίνη 24 Σεπτεμβρίου 2016

 

ΘΕΜΑ: Δήλωση σχετικά με το θέμα της θεσμοθέτησης θέσεων διοικητικών γραμματέων στους ΟΤΑ

Αν και δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το θέμα με αφορμή την δημοσιοποίηση των προθέσεων του υπουργείου να τοποθετηθούν διοικητικοί γραμματείς-επιτροπείας στους δήμους, οφείλω σε πρώτο χρόνο να πω:

Αυτό που σίγουρα αντιλαμβανόμαστε είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί να «θέσει υπό έλεγχο» και «υπό κηδεμονία» την Αυτοδιοίκηση με μοντέλα διορισμένων Γραμματέων που είναι ξεπερασμένα και στο παρελθόν δεν έδωσαν επιτυχημένα δείγματα γραφής.

Βασικά ερωτήματα είναι τα εξής:

  • Ποια ανάγκη οδηγεί σε αυτή την απόφαση; Τι επιχειρεί το Υπουργείο και ποιες οι προθέσεις του;
  • Ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες που τους δίνονται και τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους αιρετούς;
  • Ας απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο, βάσει ποιου σχεδιασμού προχωρά σε αυτή την απόφαση, γιατί στην ουσία, τίθενται υπό έλεγχο οι αποφάσεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του υπουργείου και την τοποθέτηση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης της χώρας.