Και του χρόνου στα δικά μας

(λέμε τώρα...)

έχουμε καιρό… και Όλυμπο, θεούς, μυθολογία, πολιτιστικαί εκδηλώσεις, πατριωτισμόν, … τι μας λείπει; ΤΙΠΟΤΑ.

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας απολογισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Ουκ ολίγες διοικήσεις Δήμων διοργανώνουν δημόσιους ετήσιους απολογισμούς.

 

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι πολύ κοντινός μας και δεν διαφέρει –στα κύρια χαρακτηριστικά του- από τον δικό μας Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Από το ρεπορτάζ του –συντοπίτη μας- Χάρη Μόχλα πληροφορούμαστε ότι η εκδήλωση-απολογισμός συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον και μεγάλο αριθμό θεατών, μάλιστα πολύ εξ αυτών είναι εν ενεργεία ή πρώην αιρετοί, όλων των βαθμίδων. Οι πρώην και οι νυν, στην ίδια αίθουσα, θέμα συζήτησης τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε και δικαίωμα λόγου σε όποιον το επιθυμεί. Στην Αλεξάνδρεια, όχι στη Νιόν της Γενεύης.

Στο Δίον-Όλυμπος έχουμε πολλά. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε ανάπτυξη, ένα βήμα, μια ανάσα μακριά. Ένα έτσι δα τσακ να κάνει η ανάπτυξη και μας ήρθε. Πενήντα χρόνια τώρα ΔΕΝ το κάνει. Ο τόπος κοντεύει να πιάσει πάτο, οι επαγγελματίες των Κοινών ευημερούν, αλλά ο τόπος τους (και τόπος μας) βουλιάζει και σε λίγο πιάνει πάτο.
Έχει Όλυμπο, Θερμαϊκό, Πιέρια, βουνά, δάση, παραλίες, υποδομές, ομορφιές, προϊόντα, κόσμο σε ανάγκη, κόσμο με όνειρα, αλλά… η ανάπτυξη… εκεί ένα βήμα μακριά, να μην το κάνει αυτό το τσακ.
Ο τόπος μας έχει όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα, αλλά ΔΕΝ έχει ετήσιο απολογισμό, Ώρα του Δημότη, Ώρα του Επιχειρηματία, Συνήγορο της Ανάπτυξης, άντε της Γκρίνιας ή των Δικαιολογημένων και Ασύμβατων με τον εποχή και τον πολιτισμό μας Παραπόνων. Δεν τα ‘χουμε όλα αυτά. Κι άλλα πολλά. Που άλλοι τα έχουν.

Οι πιο πολλοί λένε ότι αυτά που ΔΕΝ έχουμε δεν τα χρειαζόμαστε. Λένε επίσης ότι η ανάπτυξη είναι ένα τσακ, μια ανάσα μακριά και να … εντός της θητείας των θα πλεύσει με πάσαν ορμήν, ίνα τρώγομεν με χρυσάν κοχλιάρια και να βάφωμεν αυγά απνεύστως. Ή δε λένε τίποτα για να υπονοείτε το άπαν. Εγώ λέω ότι πάσχουμε από ηγεσία και ικανούς ανθρώπους. Και ακόμη εμπιστευόμαστε τη θεϊκή μας τύχη που δεν κερδίζει ούτε αμορτί.

Κυριακή μεσημέρι και στην Αλεξάνδρεια ο δήμαρχος κάνει απολογισμό.
Ευτυχώς ο δικός μας δήμαρχος, την ίδια ώρα, μπορεί να μην κάνει απολογισμό, αλλά προβληματίζεται κατά μόνας, σχετικά με θέματα υψηλά κι ενδιαφέροντα, της Τέχνης και του Πνεύματος… «Πνεύμα και Ηθική» που έλεγε και ο κος Ζάχος (ο Μαρκάς…)

allalogia