“Σα να μη συμβαίνει τίποτα…”

κοινή συναινέσει

Καζάνι που βράζει ο Δήμος και ο δήμος και οι αιρετοί μας κάθονται πάνω του, ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά…

 

Την Τετάρτη 28.9.2016, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «εγκαινιάζει» -με τον πιο συμβολικό τρόπο- την τρίτη χρονιά της δημαρχίας Δημόπουλου στο Δήμο Δίου-Ολύμπου.

 

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της φιλοσοφίας που διέπει τη διοίκηση, η συνεδρίαση θα είναι τριπλή, με δύο ειδικές και μία τακτική συνεδρίαση, με –συνολικά- 40 θέματα, δύο σχεδόν μήνες μετά την προηγούμενη συνεδρίαση και στα όρια της παρέλευσης μήνα χωρίς σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στα όρια είναι πλέον και η ως τώρα παντοκρατορία του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην ενδοπαραταξιακή, αλλά και στη διοικητική και την υπηρεσιακή ζωή και δράση του Δήμου. Τρανταχτές αποδείξεις ότι η παντοκρατορία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί αποτελούν η εκπαραθύρωση Γουλάρα και η παραίτηση, από τις σημαντικές επιτροπές στις οποίες ήταν μέλος, της Ειρήνης Βακουφτσή. Ήδη, ο δήμαρχος επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, μια πρόσφατα αποκτημένη ισχυρή προσήλωση στη διαλλακτικότητα και την αναζήτηση στηριγμάτων, οπουδήποτε.

Η αποχώρηση από το προσκήνιο των Γουλάρα-Βακουφτσή έχει –μέχρι στιγμής- περάσει από την αντιπολίτευση «στο ντούκου», όπως και πάμπολλα προβλήματα, θλιβερά γεγονότα και αποφάσεις του τελευταίου διμήνου. Ακόμη και στην απολογιστική ανακοίνωση του «Συνδυασμού Ευθύνης», επ’ ευκαιρία της διετίας Δημόπουλου, δεν υπάρχει λέξη για Γουλάρα και Βακουφτσή, ούτε για τα όσα κατήγγειλε η δεύτερη, παραιτούμενη. Η επιλογή να αναζητηθούν απαντήσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι μεν θεμιτή, αλλά –τώρα πια και μετά όσα μεσολάβησαν τα δυο προηγούμενα χρόνια- εντελώς ύποπτη. Υπήρχε –για πολλές μέρες- η δυνατότητα να συζητηθούν δημόσια τα θέματα αυτά και να μην «συμπιεστούν» στον χρόνο και στον πρόσφορο για οξύνσεις χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάμπολλα καλόβολα blogs και ο άπλετος χώρος του Facebook προσφέρουν τη δυνατότητα, όπως απέδειξε ο «Συνδυασμός Ευθύνης» και με την απολογιστική ανακοίνωση και με τις καταγγελίες του προέδρου των Ν. Πόρων και την ενημέρωση που παρέχει η συνάδελφός του της Κονταριώτισσας. Αλλά για κάποιο λόγο, η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, επιλέγει να μην ασχολείται δημόσια με τα προβλήματα που οξύνθηκαν και «έπιασαν ταβάνι» τους τελευταίους μήνες και παραπέμπονται τα πάντα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι εποχές των ανακοινώσεων «για την ενημέρωση των δημοτών» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο δημόσιος προβληματισμός και η δημόσια κριτική, η δημόσια καταγγελία, εξαφανίστηκαν. Ακόμη και στη χαλαρότερη καλοκαιρινή περίοδο… φανταστείτε τι θα συμβεί στη διάρκεια του χειμώνα!!!

Είναι όμως δεδομένο ότι η Τετάρτη θα ‘ναι η τρίτη ημερομηνία-ορόσημο του 2016, μετά την 21η .4.2016 και την 8η .6.2016 και μετά την Τετάρτη πολλά δεν θα είναι ποτέ ίδια.

Ίδια δεν είναι πλέον και η ιεραρχία και μάλιστα με απόφαση δημάρχου. Η αντιδήμαρχος της νεότευκτης αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού, Λέλα Γιάννακα, είναι και υπεύθυνη για την Καθαριότητα στο Λιτόχωρο, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος, Σταύρος Χαρέλας, έχει στην ευθύνη του όλο τον υπόλοιπο Γολγοθά. Ως τις 28.2.2017. Σε ότι αφορά τον προκάτοχό τους, κάποιος πρέπει να εξηγήσει σε όλους μας πως είναι δυνατόν να φορτωθεί αυτός όλα τα αμαρτήματα (και να τα «ξεπλύνει» με την εκπαραθύρωσή του), αφού καμία, μα καμία απόφασή του δεν ήταν προσωπική, αλλά επιλογή του δημάρχου. Μάλιστα για την κύρια επιλογή (ιδιώτης στο 2/3 των σκουπιδιών μας) ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος είχε φτάσει να απειλεί δημοτικό σύμβουλο με αγωγή αποζημιώσεως, γιατί οι καταγγελίες του, για «φωτογραφικό» διαγωνισμό, δυσφημούσαν το Δήμο!!! Καταγγελίες που δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις και τον αρμόδιο έλεγχο. Σε ότι αφορά το πρακτικό μέρος του ανυπέρβλητου προβλήματος των σκουπιδιών μας, ο Σταύρος Χαρέλας συγκάλεσε χθες σύσκεψη με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων της ενότητας Δίου και ζήτησε καταγραφή των προβλημάτων και μικρή περίοδο ανοχής, υποσχόμενος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να απολαύσει το 1/3 του Δήμου ότι κι ο υπόλοιπος πολιτισμένος πλανήτης. Όσον αφορά το πότε επανέρχεται η λύση «ιδιώτης στα σκουπίδια», ο εντεταλμένος προτίμησε να μην απαντήσει στην ερώτηση των προέδρων, γιατί απλώς ούτε γι’ αυτό δεν ενημερώθηκε, αναλαμβάνοντας το καθήκον του.

Υπάρχουν όμως και πολλά απρόβλεπτα που θα συμβούν στην συνεδρίαση της Τετάρτης, αφού όλες οι πλευρές κρατούν κάποιες σκέψεις και αποφάσεις ως κρυφά όπλα στην προσπάθειά τους να διαβούν τη στενωπό, αλώβητες. Συμπολίτευση, αντιπολίτευση και μεμονωμένα στελέχη. Ειδικά όσα πιέζονται να συσσωματωθούν (και στις δύο όχθες) και όσοι αισθάνονται ότι η Ειρήνη Βακουφτσή τους ξεπέρασε και ταυτόχρονα έθεσε χρονικό όριο στην απομάκρυνση από το ταμείο και τις ευθύνες (και στις δύο όχθες). Το γάντι που πέταξε δεν σηκώθηκε από κανέναν και στις επιτροπές που μετείχε, δεν μετείχε μόνο η συμπολίτευση.

Το τελευταίο δίμηνο ήταν γεμάτο εξελίξεις και προβλήματα και ο ασκός που κρατούσε κρυμμένα τα πάντα έχει ανοίξει ανεπανόρθωτα. Και τα προβλήματα και οι ευθύνες ρέουν σε κοινή θέα. Όλων οι επιλογές είναι κρίσιμες. Και η βαριά δημόσια σιωπή των τελευταίων ημερών με την παράλληλη φρενήρη δραστηριότητα στο παρασκήνιο, το αποδεικνύει. Η ΕτΟ τα παρακολουθεί εξίσου. Και … επιφυλάσσεται για την μετά την Τετάρτη εποχή. Για να συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε από την πρώτη στιγμή: να εντοπίζει, να καταγράφει και να δημοσιεύει. Και να διατηρεί την κρίση της ανεπηρέαστη απ’ όλα τα αντιμέτρα όσων είναι –στην ουσία- εχθροί της δημοσίευσης, ως ψυχή της Δημοκρατίας.

ΥΓ: είναι καιρός πια να επισημάνει κάποιος στο «Συνδυασμό Ευθύνης» ότι η έννοια της ευθύνης είναι αρκετά διαφορετική από την έννοια της υπευθυνότητας. Το επιθυμητό –φαντάζομαι- που ήθελε να προβάλλει η παράταξη ήταν η υπευθυνότητα. Το πώς κατέληξε στην …ευθύνη… ας το εξετάσει, έστω και καθυστερημένα.

 

Οι συνεδριάσεις της Τετάρτης 28ης.9.2016 και τα θέματά τους (κλικ σε κάθε συνεδρίαση)

 

Ειδική συνεδρίαση, 15.00/28ης.9.2016

 

Ειδική συνεδρίαση, 15.30/28ης.9.2016

 

Τακτική συνεδρίαση, 16.00/28ης.9.2016