ΕΙΧΑΜΕ προβλήματα, (updated)

τώρα δεν έχουμε

αποκτήσαμε σύσκεψη-χαλί

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε χθες ο επικεφαλής της «Ολύμπιας Συμμαχίας», δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, με θέμα …. «να τα πούμε»…

 

Όσοι, αιρετοί και μη, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση «τα έλεγαν» με τον δήμαρχο για δυο ώρες και σ’ αυτό το διάστημα το μεγαλύτερο μέρος κάλυψαν οι εντάσεις. Η μόνη στιγμή απόλυτης ηρεμίας ήταν το διάστημα της τοποθέτησης του στελέχους της «Συμμαχίας» και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, Θανάση Παπαμιχαήλ, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει σήμερα και θα στηρίξει και στο μέλλον Κώστα Δημόπουλο και αναμένει να αξιοποιηθεί άμεσα. Η πρώτη αντιπαράθεση σημειώθηκε μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή δημάρχου, Νίκου Λάππα, και προκάλεσε την (έντονη) τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΔΕΑΔΟ, Σάκη Μπατζικώστα.

Απουσία στην οποία πολλοί αποδίδουν ιδιότητες «φάρου» των εξελίξεων ήταν αυτή του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Ζτάνη, ενώ κάποιες άλλες πέρασαν απαρατήρητες. Γενικώς, το σύνολο των παρισταμένων θα μπορούσε να περιγραφεί ως «αιρετοί ή όχι, όσοι επιθυμούμε να διαρκέσει η δημαρχία Δημόπουλου». Ιδιαίτερα ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο νέος εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας, Σταύρος Χαρέλας, ο οποίος στο τέλος ανέλαβε να θυμίσει ότι όσα ακούστηκαν στη σύσκεψη πρέπει «να μείνουν εκεί». Αυτή ήταν και η δεύτερη φορά πρόσχαρης σιωπής των παρισταμένων, μετά την τοποθέτηση Παπαμιχαήλ.

Η τοποθέτηση Παπαμιχαήλ δεν ήταν η μόνη που αφορούσε τη νομή της εξουσίας και τα υψηλά καθήκοντα. Με κάθε ευκαιρία, πλαγίως ή ευθέως, τα στελέχη της «Συμμαχίας» έθεσαν τις φιλοδοξίες τους … στη διάθεση του δημάρχου, σημειώνοντας τις «κόκκινες γραμμές. «Δεν δέχομαι αντιδημαρχία για ενάμιση χρόνο», «δεν είναι ισορροπημένη η διανομή σε ότι αφορά βορρά και νότο», «έχεις πολύ Λιτόχωρο στο μίγμα», «γιατί πέντε χρόνια αμετακίνητος ο Λάππας;»… Μοναδική παρατήρηση με πρακτική σημασία η επισήμανση ότι ο εντεταλμένος για την Καθαριότητα δεν έχει -εκ των πραγμάτων- καμία προσωπική εμπειρία από τα προβλήματα της αποκομιδής και της Καθαριότητας, ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Ο δήμαρχος -όπως αναμενόταν δεν έδειξε καμία διάθεση να τιθασεύσει την έκφραση των ευσεβών πόθων και αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι δεν υπέκυψε στις πιέσεις Βακουφτσή («αντιδρούσε σε όλα από την αρχή») που απώτερο στόχο είχαν την ανάθεση υψηλών καθηκόντων. Η ενασχόληση με τα μελλοντικά καθήκοντα και τη νέα μοιρασιά έδωσε την ευκαιρία σε όλους να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος για αξιολόγηση και αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Έτσι, η πανάκεια θα είναι και πάλι η βασισμένη σε προσωπικές επιδιώξεις συνοχή της ομάδας. Ο δήμαρχος ανακάλυψε χθες ότι και το μέγα πρόβλημα της προβληματικής πλειοψηφίας των μόλις 14, μπορεί να λυθεί … στην Τρίτη συνεδρίαση μετά δυο αναβολές λόγω μη επίτευξης απαρτίας!!! Οπότε…

Η γενική εκτίμηση των στελεχών της «Ολύμπιας Συμμαχίας» τείνει προς το συμπέρασμα ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή μπορούν αντιστραφούν «με πολύ δουλειά» και με την κριτική … όσων αποχώρησαν πρόσφατα πυροβολώντας και καταγγέλλοντας. Σε καμιά περίπτωση δεν απασχόλησαν οι καταγγελίες, παρά μόνο για να συμφωνήσουν όλοι ότι όσοι της έκαναν υφίστανται ήδη φθορά. Το πικρό ποτήρι της ανάληψης ευθυνών και σχεδιασμού της μελλοντικής πορείας αποφεύχθηκε με το «λάθη γίνονται και με τη δουλειά μας από δω και πέρα θα τα εξαφανίσουμε». Σε ότι αφορά το μέλλον, ο καθισμένος στα ορεινά Νίκος Λάππας, επέλεξε να τοποθετηθεί χθες στην πιθανή -σίγουρη- επαναφορά της λύσης «ιδιώτης στα σκουπίδια», ξεκαθαρίζοντας ότι, αν το θέμα επανέλθει, δεν θα το ψηφίσει. Η αίθουσα σημείωσε την χαμηλόφωνη αντίδραση συναδέλφου του που σχολίασε «αν έρθει σιγά μη δεν το ψηφίσεις…»

 

Η σύσκεψη υπήρξε μια καλή ευκαιρία να αυτοτροφοδοτηθεί η διοικούσα το Δήμο παράταξη με την απαραίτητη αισιοδοξία, μετά την απώλεια Γουλάρα-Βακουφτσή και να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι είναι έτοιμοι να ζητήσουν εξηγήσεις για τα δύο χρόνια διοίκησης, προετοιμάζοντας το δικό τους ανεξάρτητο μονοπάτι ή την πλήρη αποχώρηση. Τα  υπόλοιπα υπήρξαν όλα υποδεέστερα των περιστάσεων, όχι τυχαία. Οι σοβαρές, συνδεδεμένες με την πραγματικότητα αναλύσεις δεν υπήρξαν και ήταν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν, αφού δεν είχαν υπάρξει ως τώρα, σε κανένα επίπεδο αποφάσεων της παράταξης, η οποία είχε χθες την πρώτη της ανάλογη σύσκεψη, ενώ διοικεί δύο χρόνια. Το μέλλον θα δείξει αν αυτό ήταν ένα τυχαίο γεγονός και αν η χθεσινή σύσκεψη είχε δύο στόχους:

  • Να χρησιμοποιηθεί «προς τα έξω» ως αποδεικτικό ότι η «Ολύμπια Συμμαχία» δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και
  • (εσωτερικά) Να αποτελέσει αποτρεπτική δέσμευση για όσους θα θελήσουν μελλοντικά να επαναφέρουν την κριτική για όσα συνέβησαν ως σήμερα. Για να «κλείσει» δηλαδή με εγγυημένη σιωπή το κεφάλαιο 1.9.2014-1.10.2016.

Δηλαδή, ότι συμβαίνει πάντα σε ομάδα εξουσίας που αντιμετωπίζει σοβαρά και πολυμέτωπα προβλήματα, όχι μόνο ιδεολογικά/πολιτικά, αλλά και στη διαχείριση της καθημερινότητας.