ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΗΗΗ

κατά το "ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟΟΟ"

ένα δάχτυλο αρκεί να σου δείξει το φεγγάρι, αλλά και να σου κρύψει τον κόσμο… αν κρυφτείς πίσω του

Συμπληρώθηκαν σήμερα μέρες είκοσι δύο (22) από την εκπαραθύρωση Γουλάρα και δεκαπέντε (15) από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε οι Γουλάρας και Βακουφτσή κατέθεσαν επιστολές και ανεξαρτητοποιήθηκαν, καταγγέλλοντας πολλά και σημαντικά που αφορούν τον δήμαρχο και το πνεύμα διοίκησης και τον τρόπο λειτουργίας της διοικούσας παράταξης. Μεταξύ των δύο αυτών ημερομηνιών είχε μεσολαβήσει και η παραίτηση της Ειρήνης Βακουφτσή από τέσσερεις σημαντικές δημοτικές επιτροπές και ένα κείμενο παραίτησης, εξίσου σημαντικό μ αυτό που κατέθεσε αργότερα κι ο Δημήτρης Γουλάρας.

Οι Γουλάρας και Βακουφτσή δεν ήταν στελέχη δεύτερης ή τρίτης γραμμής της «Ολύμπιας Συμμαχίας». Ο πρώτος υπήρξε ο εξ απορρήτων και στενότερος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Δημόπουλου σε όλα τα σημαντικά: Καθαριότητα (και «ιδιώτης στα σκουπίδια), Δήμο και ΔΕΑΔΟ. Αφού εκπαραθυρώθηκε, φάνηκε να θέλει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από την ηγετική ομάδα και το δήμαρχο και μάλιστα έτοιμος να μιλήσει για πρόσωπα και πράματα. Τις διαθέσεις αυτές έδειξε να έχει και η Ειρήνη Βακουφτσή και μάλιστα εν αιθρία, αφού δεν είχε προηγηθεί κάτι στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί η ξαφνική και τόσο δραματική αλλαγή πλεύσης της. Αντιθέτως ήταν δεδομένο ότι αποτελούσε εφεδρεία για την μελλοντική ανανέωση της παράταξης/διοίκησης, την τόσο ζωτική μετά την τεράστια φθορά που έχει ήδη υποστεί η «Ολύμπια Συμμαχία». Φθορά που πιθανώς θα συνεχίσει να αυξάνεται γεωμετρικά.

Από τη μέρα της εκπαραθύρωσης Γουλάρα (21.9.2016) και την δημόσια παραίτηση της Βακουφτσή (25.9.2016) ως την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (28.9.2016) μεσολάβησε χρόνος αρκετός για να ενημερωθούν όλοι (και ειδικά οι αιρετοί μας εκπρόσωποι) και να έχουν λόγους να θέσουν ερωτήματα προς το δήμαρχο, την διοικούσα παράταξη και τους ίδιους τους Γουλάρα και Βακουφτσή. Η δε ανεξαρτητοποίηση ήταν κατά πολύ διαγεγραμμένη. Αλλά… κανείς δεν ρώτησε τίποτα. Και κανέναν. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι αιρετοί μας είχαν διαλέξει να γίνουν όλα αυτά με τον επισημότερο τρόπο στην -επικείμενη, τότε- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ούτε αυτό συνέβη…

Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης διαφάνηκε η επιθυμία των Γουλάρα-Βακουφτσή να μιλήσουν με ονόματα και διευθύνσεις, αλλά και η πρόθεση της διοίκησης και του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου να μην επιτρέψει με κανέναν τρόπο να συμβεί αυτό. Επανήλθε δριμύτερο το δίλεπτο και το τρίλεπτο των τοποθετήσεων και η αυθαίρετη ερμηνεία του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος είχε καταστρατηγηθεί στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις για να υπάρξει η αίσθηση της συναίνεσης και της διαλλακτικότητας για να ψηφιστεί η αλλαγή καταστατικού της ΔΕΑΔΟ, με τις ευλογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, οι «μικροί» της αντιπολίτευσης ασχολήθηκαν με το να εξασφαλίσουν το δημοκρατικό -που μπορεί να μην είναι και τυπικό, δεν επιβάλλεται να είναι και τυπικό- δικαίωμα στην έκφραση και τον έλεγχο της διοίκησης, ΧΩΡΙΣ την ανάλογη βοήθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και έτσι δεν είχαν τον χρόνο να ασχοληθούν με τις δυο ανεξαρτητοποιήσεις και τα όσα κατήγγειλαν οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι. Αλλά και στο χρόνο που δόθηκε τελικά, η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν τοποθέτηση που θα μπορούσε να υπάρξει σε οποιαδήποτε άλλη τυχαία στιγμή και …φιλοσοφικά. Με δυο λόγια ο επικεφαλής του «Συνδυασμού Ευθύνης» είπε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν ακόμη και το χαρακτηρισμό «Λουδοβίκος 14ος» που είχε απευθύνει στον δήμαρχο παλιότερα, για τον απολυταρχικό τρόπο διοίκησης και πρότεινε -πάλι- τη συναίνεση και τη συνεννόηση με την αντιπολίτευση, έστω στα μεγάλα θέματα. Η τοποθέτηση αυτή στη συγκεκριμένη στιγμή αν δεν ειδωθεί ως μια γενική φιλοσοφική τοποθέτηση σε άσχετο χρόνο, μπορεί να ειδωθεί μόνο ως δημόσια προσπάθεια συναλλαγής. Γιατί καμία προσπάθεια δεν έγινε να εκφράσουν με λεπτομέρειες οι Γουλάρας και Βακουφτσή τα όσα γραπτώς κατήγγειλαν. Την πιο δύσκολη στιγμή του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, ο Γιώργος Φαρμάκης επέλεξε να πει «δεν θέλω να εισέλθω στα ενδοπαραταξιακά σας και ξανασκεφτείτε τη συναίνεση». Ενώ ο κος Γουλάρας μιλούσε για τον «ιδιώτη στα σκουπίδια» και αποκάλυπτε ότι ποτέ δεν ήταν υπέρ αυτής της επιλογής και την ψήφισε μόνο για λόγους ενότητας της παράταξης!!! Την επιλογή που κόντεψε να στείλει τον Βασίλη Βροχαρίδη της «Ευθύνης» στο εδώλιο για 80.000 ευρώ!!!

Οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να ασκήσουν κριτική … τριών λεπτών και κατάφεραν, όσα κατάφεραν (όχι πολλά). Η Κατερίνα Κουρίτα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» -πιθανώς υπό την πίεση του χρόνου και χωρίς την απαραίτητη …ανάλυση των γεγονότων-, σε τοποθέτηση για θέμα της ημερήσιας που αφορούσε τα σκουπίδια, κατηγόρησε τον νέο υπεύθυνο για την Καθαριότητα δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Χαρέλα, ότι πρόκειται να κάνει στο μέλλον … όσα έπραξε στο παρελθόν ο Δημήτρης Γουλάρας!!!
Να σημειώσουμε ότι από την σημαντική αυτή συνεδρίαση απουσίαζαν οι Νούλα και Αγαθαγγελίδης του «Συνδυασμού Ευθύνης», Λαπάτσης της «Αλήθειας», ενώ αποχώρησε διαμαρτυρόμενος ο Σάκης Πουρλιώτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στις δεκαπέντε μέρες που διέρρευσαν από την συνεδρίαση ως σήμερα, η αντιπολίτευση -αλλά και η συμπολίτευση- είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα και την πλήρη ελευθερία να θέσουν ερωτήματα και να απαιτήσουν απαντήσεις. Δεν το έπραξαν εκτός από τον επικεφαλής της «Αλήθειας», Κώστα Δημητριάδη, και στην ανακοίνωση που εξέδωσε θέτει αρκετά ερωτήματα, αλλά κυρίως επισημαίνει -από τις παραιτήσεις και τις καταγγελίες που τις συνοδεύουν- όσα επιβεβαιώνουν τα σημεία της δικής του κριτικής. Αν το ζητούμενο είναι η δικαίωση του όποιου δημοτικού συμβούλου ως προς τις κριτικές του ικανότητες, όλα είναι καλά κι άγια. Αν το ζητούμενο είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η προσφορά στο καλό Δήμου και δημοτών, το αποτέλεσμα είναι φτωχό.
Άλλη δημόσια τοποθέτηση δεν υπήρξε, ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, πέραν μιας ανακοίνωσης της προέδρου της Κονταριώτισσας που δημοσιεύτηκε σε τοπικό blog, μοναδική και για το ύφος και το περιεχόμενο, υπό τον τίτλο Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο δήμο Δίου – Ολύμπου:

“Με πικάντικες αναφορές και καθόλου κολακευτικά σχόλια για το πρόσωπο του δημάρχου άρχισε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Δίου- Ολύμπου.
Αφορμή οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης του τέως αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Γουλάρα και της δημοτικής συμβούλου κ. Βακουφτσή. << Η αυταρχική συμπεριφορά ειδικά του δημάρχου, “το αποφασίζω και διατάσσω”, η προχειρότητα που έγινε κανόνας και όχι εξαίρεση καθώς και η κακοδιαχείριση εξάντλησαν την υπομονή μας και αναγκαζόμαστε να αποχωρήσουμε από την παράταξη του κ. Δημόπουλου και να πορευτούμε πλέον ως “ανεξάρτητοι”, σεβόμενοι τις αξίες και αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν>>, δήλωσαν και οι δύο.”

Η ανακοίνωση της πρόεδρου φυσικά και δεν αρκεί για να σώσει την τιμή του «Συνδυασμού Ευθύνης», αλλά όπως συνηθίζει να λέει ο Γιώργος Φαρμάκης «αυτά είναι απόψεις και οι απόψεις είναι σεβαστές». Έτσι, είναι αναγκαστικό το συμπέρασμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε καμία απορία για τα όσα κατήγγειλαν οι δύο ανεξάρτητοι πια σύμβουλοι. Ή τουλάχιστον δεν έχει, εδώ και 15 μέρες.

 

Στην ίδια συνεδρίαση εμφανίστηκε για πρώτη φορά και το θέμα της δημιουργίας της υπεραγοράς (mall) στο Βαρικό, με τρόπο υποδεέστερο του θέματος και αποδεικνύοντας ότι συναίνεση υπάρχει στα μεγάλα θέματα. Μόνο που το μεγάλο θέμα ΔΕΝ ήταν και ΔΕΝ είναι το mall, αλλά η αποχώρηση και οι καταγγελίες των Γουλάρα-Βακουφτσή. Ο κος Φαρμάκης ρώτησε τον δήμαρχο για το mall, τον δημιουργό, το είδος της υπεραγοράς και εξέφρασε το φόβο του ότι αυτό το έργο θα σημάνει το «θάνατο του εμποράκου της Πιερίας», με αφορμή φήμες για τη δημιουργία του. Ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν γνωρίζει πολλά, αλλά άκουσε διάφορα και θα ενημερωθεί καλύτερα για να ενημερώσει το σώμα στο μέλλον. Απέφυγαν να ονοματίσουν τον επενδυτή, λες και είναι παράνομο όταν υπάρχουν ήδη διοικητικές πράξεις δημοσιευμένες και προσιτές στον καθένα. Έπρεπε όμως το Βαρικό να ξεπεράσει τις δυο ανεξαρτητοπιήσεις…

Την επομένη, ο κος Φαρμάκης δημοσίευσε έγγραφο της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σχετικό με τη δημιουργία της υπεραγοράς, από τον Ιανουάριο του 2016. Ήξεραν ή δεν ήξεραν για τα θέμα δήμαρχος και αξιωματική αντιπολίτευση; Ας δούμε τι έχει συμβεί πριν το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και πότε:

(κάντε κλικ στους τίτλους)

Κατερίνη 08 Οκτωβρίου 2014
ΠΡΑΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΚΤΑΣΗΣ

 

Κατερίνη 20-5-2015
ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ

20.4.2016
Γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το νέο ισόγειο κτίριο υπεραγοράς με αποθήκη της εταιρείας Κωνσταντόπουλος Α.Ε.στη θέση Βαρικό Λιτοχώρου ∆.Ε. Λιτοχώρου ∆ήμου ∆ίου Ολύμπου, Π. Ε. Πιερίας, ΠΚΜ»

 

Θεσσαλονίκη 16/5/2016
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «νέο ισόγειο κτίριο Υπεραγοράς με αποθήκη και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων της εταιρείας Κωνσταντόπουλους Α.Ε.Olymp’ Βιομηχανία τροφίμων που θα εγκατασταθεί στην εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση Βαρικό Δ.Ε. Λιτοχώρου Δήμου Δίου Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας.
Συναίνεση υπάρχει ήδη και δίνει αποτελέσματα για δεύτερη ή και τρίτη φορά, ενώ κάποιοι ακόμη ψάχνουν στοιχεία και αποκαλύψεις και τάχα κάνουν έρευνες και θέτουν ερωτήματα και κάνουν ρεπορτάζ και στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν, ενώ υπάρχουν δημόσια έγγραφα και αποφάσεις, δημοσίως …δημοσιευμένα απο πάμπολλες υπηρεσίες.
Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό για την Υπεραγορά. Ούτε κανένας λόγος, η όποια ένσταση να μένει κρυφή. Ούτε δικαιολογείται η κατάθεση ανησυχίας στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην έχει συνέχεια με δημόσιο λόγο.

Ταυτόχρονα, δυο σημαντικά στελέχη αποχώρησαν από την διοικούσα παράταξη καταγγέλλοντας τα μύρια όσα σημαντικά και κανείς ακόμη δεν έθεσε κανένα ερώτημα, ούτε όσοι …ερευνούν και θέτουν ερωτήματα για το θέμα-λαγό, ενώ οι δύο φάνηκαν έτοιμοι να υπερασπιστούν τις επιλογές τους, μιλώντας για πρόσωπα και πράματα. Όχι για εισόδους και εξόδους τάχα κρυφές και άγνωστες…

Καληνύχτα.-