Επέτειος 104ης Απελευθέρωσης Κατερίνης

και εορτασμός Μακεδονικού Αγώνα

εκδηλώσεις, μηνύματα και πρόγραμμα

 

Δήμος Κατερίνης                                                                                                         xionidis
Γραφείο τύπου
1
3-10-2016

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Κορυφαία γεγονότα όπως η επέτειος απελευθέρωσης της Κατερίνης που τιμούμε σήμερα, συνιστούν ιστορικούς σταθμούς, που καθόρισαν την πορεία της πόλης μας. Παράλληλα, αποτελούν τις ζωντανές μνήμες της και υπάρχουν μέσα στην ίδια την ψυχή της.

104 χρόνια Ελεύθερης Κατερίνης. Αποδίδουμε με ευλάβεια και σεβασμό, τιμή στους αγώνες όλων όσοι πολέμησαν με αυτοθυσία, για να μας κληροδοτήσουν την ελευθερία μας και το πέτυχαν με γνήσια ανιδιοτέλεια, με αρραγή ενότητα, με την πίστη ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος.

Αυτό το παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας, που μας μετέδωσαν οι πρόγονοί μας καλούμαστε σήμερα,  που ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη στα όρια της αντοχής του, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να διατηρήσουμε ζωντανό.

Γιατί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το κεντρικό μήνυμα που στέλνει η απελευθέρωση είναι η πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Κατερίνη θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον, στηριζόμενοι στις δυνάμεις των ανθρώπων τους, στην ισχυρή θέληση αντιμετώπισης των κάθε μορφής προκλήσεων, μέσα από την ανάδειξη σύγχρονων προτύπων.

Το οφείλουμε προπάντων στη νέα γενιά, στα παιδιά και στα εγγόνια μας, Επιπλέον, στην συνείδηση του χρέους μας απέναντι στο μεγαλείο της θυσίας των προγόνων μας, στην ίδια τη γνώση των ένδοξων αυτών σελίδων της νεότερης τοπικής μας ιστορίας και αλήθειας.

Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην πόλη μας.

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132                                                  Κατερίνη, 13 Οκτωβρίου 2016
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr
facebook:www.facebook.com/pepierias                                                          mauridou
τηλ. επικοινωνίας: 2351351208

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την 104η  Επέτειο
Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό

 

Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια τιμούμε την 104η  Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό.

Ο εορτασμός της επετείου  είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε για την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση των προγόνων μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ  σε όλους εκείνους  που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν στη συνέχεια να «αναστήσουν» την πόλη της Κατερίνης.

Η επέτειος αποτελεί για την Κατερίνη μια σημαντική  γιορτή που ενώνει όλους εμάς τους πολίτες, τονώνοντας την πίστη μας σε αξίες και ιδανικά.

Οι Πιεριείς οφείλουμε να διηγούμαστε την ιστορία των ηρωικών μαχών των  προγόνων μας, να εξυμνούμε την πίστη των Ηρώων της εποχής στην ελευθερία, στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, στο αίσθημα του πατριωτισμού και της εθνικής ομοψυχίας.

Ας παραδειγματιστούμε από τη θυσία των  πολεμιστών από τη δύναμη ψυχής, από το θάρρος, την τόλμη και την περισσή αγάπη για τον τόπο και τη ΄΄δίψα΄΄ τους για ελευθερία.

Για ένα καλύτερο αύριο να διαφυλάξουμε τα μηνύματα της εποχής και ως οδηγό να πορευτούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις.

Με αυτοπεποίθηση να δουλέψουμε συλλογικά  με ομόνοια, αισιοδοξία και  ελπίδα για να θεμελιώσουμε την Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή της  Πιερίας, τόπο ανάπτυξης,  προόδου και ευημερίας, που θα σέβεται τον πολίτη και θα του παρέχει υπηρεσίες και υποδομές με γνώμονα την καλή ποιότητα της ζωής του.

 

 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

 

parlplus
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στην ηρωική μάχη της μονάδας του 20ου Συντάγματος, στην ηρωική αυτοθυσία του Αντισυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, Διοικητή του 20ου Συντάγματος, του Υπολοχαγού Δημητρίου Νίκα και του 17χρονου εθελοντή από την Κρήτη, Κονταξάκη αλλά και όλων των απλών πολεμιστών οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας, ως Πιεριείς, για το υπέρτατο αγαθό που μας χάρισαν, αυτό της ελευθερίας. Η επέτειος της 16ης Οκτωβρίου μας διδάσκει τη συλλογική προσπάθεια, την υπέρβαση του «εγώ», την πίστη ότι το ακατόρθωτο είναι κατορθωτό. Ένα μάθημα, μια στάση που πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε, που πρέπει να διαφυλάξουμε στην ψυχή μας για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις.

 

parlplus
ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ
Βουλευτής Ν. Πιερίας – ΣΥΡΙΖΑ

Δελτίο Τύπου

H 16η Oκτωβρίου 1912 αποτελεί ημέρα ορόσημο στην μετέπειτα ιστορία
της πόλης και του νομού μας

104 χρόνια μετά, επιχειρώντας μια αποτίμηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ελευθερία είναι η βασική συνθήκη, η βασική προϋπόθεση για να ευημερήσει μια χώρα και ένας λαός.

O, παρ’ ότι άνισος αλλά, νικηφόρος αγώνας των προγόνων μας διδάσκει ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται.

O αγώνας για την ελευθερία είναι συνεχής. Σήμερα προέχει να κατακτήσουμε την οικονομική και πολιτική χειραφέτηση της πατρίδας μας, να ανακτήσουμε το μεγάλο μέρος της κυριαρχίας μας που απωλέσθηκε.

Πιστεύω ότι έτσι τιμούμε όπως αρμόζει τους αγώνες όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.

 

imkkp
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Κατερίνη, 14-10-2016

Η Συμβολή της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου
στην απελευθέρωση της πόλεως Κατερίνης

Σε μια περίοδο που το Ελληνικό κράτος αδυνατούσε να γίνει η μεγάλη μητρόπολη που θα σκέπαζε στην αγκαλιά της το λαό, οι ιερές μονές με την πίστη στην Ορθοδοξία, την πατρίδα, το έθνος, τις αξίες και με εφάμιλλη δύναμη στο θέλημα του Θεού, αντικαθιστούσαν στα μάτια του λαού το επίσημο κράτος.

Η περίοδος δεν επέτρεπε ελευθερία κινήσεων και σκέψεων. Τα πάντα λειτουργούσαν με βραδείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο λαός να ελπίζει – τις περισσότερες φορές- μόνο στην Εκκλησία και στα ιερά μοναστήρια. Ωστόσο, όσο δύσκολο ήταν να λειτουργήσει το επίσημο κράτος και οι θεσμοί του, εξίσου δυσχερές ήταν να πραγματοποιηθεί και το μοναστηριακό έργο.

Σε όλη αυτήν την δύσκολη απελευθερωτική περίοδο, η προσφορά της ιεράς μονής της Παναγίας της Πέτρας, ήταν σημαντική. Η μονή φάνταζε σαν «τη μάνα» της περιοχής. Μέσα στο πλαίσιο αυτό το μοναστήρι προσπαθούσε να ενισχύσει από τη μια το απελευθερωτικό ηθικό των κατοίκων της περιοχής και από την άλλη την ενίσχυση των σχολείων του τόπου. Μέσα σε αυτό ανήσυχο πνεύμα των μοναχών ξεπροβάλλει η προσπάθεια της 7ης Μεραρχίας για την απελευθέρωση της Κατερίνης.

Λίγες ημέρες πριν κηρυχτεί ο πόλεμος, στις 13 Οκτωβρίου του 1912 η ομάδα του Ματαπά κινήθηκε προς το μοναστήρι της Πέτρας μαζί με διακόσιους ογδόντα στρατιώτες όπου και φιλοξενήθηκαν. Χαρακτηριστικά και πολύ σημαντικά είναι όσα γράφονται για την κατάληψη της Κατερίνης και την σπουδαιότητα του χώρου της μονής καθώς και των στενών της Πέτρας για την ευόδωση του σχεδίου απελευθέρωσης. Η προσφορά του Ιερομονάχου και Ηγουμένου της μονής Νικηφόρου Μπουροζίκα ήταν σημαντική ο οποίος έδωσε πολύτιμες και σημαντικές πληροφορίες, προς τους επιτελείς της 7ης Μεραρχίας για το πώς θα κινηθούν προς την Κατερίνη.

Ο τότε Μέραρχος της 7ης Μεραρχίας ΚΛ. Κλεομένους, αφού κατέλαβε τα στενά της Πέτρας και διανυκτέρευσε εκεί (14 Οκτωβρίου 1912), από το σχετικό σταθμό καρακόλι, βόρεια της μονής, έδωσε το πρωί της επόμενης ημέρας, τη γραπτή «Διαταγή Επιχειρήσεων» με ώρα εκκινήσεως 8η πρωινή στις 15 Οκτωβρίου.
Η μονή της Πέτρας αξιώθηκε από το Θεό να γίνει παράδειγμα προσφοράς προς το λαό σε καιρούς δύσκολους. Εξαιτίας της πολύτιμης αυτής προσφοράς της και της ουσιαστικής δράσης της, έγινε στόχος εξαφάνισης από τους Οθωμανούς.

Ας ευχηθούμε να μην γίνει στόχος εξαφάνισης και από εμάς σήμερα.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

petra

 

Ενημέρωση για εκπρόσωπο κυβέρνησης και Βουλής στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 104ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό

Σας ενημερώνουμε,ότι στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 104ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης και τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο Βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χαρίλαος Τζαμακλής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 104ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ
ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
(16-10-12)

 

e8n

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                                     Κατερίνη, 07 – 10 – 2016
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ. Δ/νση      : 28ης Οκτωβρίου 40
Ταχ. Κώδικας  : 601 32                                                                                 Αρ. Πρωτ. : 412715 (2373) οικ.
Τηλ. Επικοιν.   : 2351351261
Φαξ:                : 2351020036
Email: s.mavridou@pieria.pkm.gov.gr

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Σύμφωνα με το αρ. 338/09-09-2016 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας – Θράκης), o εορτασμός της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016.

Ειδικότερα για τον φετινό εορτασμό ορίζονται τα παρακάτω:

Α. Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών κτηρίων, των κτηρίων  των Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών , Επιχειρήσεων και Τραπεζών από ώρα 08:00’ μέχρι τη δύση του ηλίου.

Β. Φωταγώγηση των Δημόσιων  και Δημοτικών κτιρίων κατά τις βραδινές ώρες.

Γ. Ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία σχετικές με τους ηρωικούς αγώνες του Ελληνισμού της Μακεδονίας για την Ελευθερία και τη διατήρηση της εθνικής του ταυτότητας, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, τις ώρες που θα καθοριστούν από τις  Δ/νσεις  Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ