Στον αστερισμό ενός σκανδάλου

έξι μήνες και συνεχίζουμε

μέρα με τη μέρα, η αποκάλυψη της όλης πολύ καυτής πατάτας (και “πατάτας”) πλησιάζει και τότε θα διαπιστώσουμε τι αποτέλεσε τον άξονα της δημόσιας ζωής μας απο τις 21.4.2016

Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την δήλωση-εξαγγελία του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Κ. Δημόπουλου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης.4.2016, ότι θα παρουσιαστεί το πόρισμα που τότε απέδιδε στη ΜΑΖΑΡΣ, για την τριετία 2011-14 της ΔΕΑΔΟ. Και μάλιστα σε κλειστή συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Η εξαγγελία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Δύο μέρες μετά, στις 21.4.2016, η ΕτΟ αποκάλυπτε ότι το πόρισμα ΔΕΝ ανήκει στην γνωστή εταιρεία ΜΑΖΑΡΣ, αλλά σε κάποια συνεργάτιδά της που θα μετείχε και στην τετράδα των στελεχών που θα έκανε την έρευνα που τελικά -η ΜΑΖΑΡΣ- δεν έκανε ποτέ.

Για δύο σχεδόν μήνες, ο δήμαρχος κατάφερε να μην υπάρξει καμία δημόσια συζήτηση για το θέμα-σκάνδαλο, χάρις και σε μια ξαφνική όξυνση της αντιπαλότητας της αντιπολίτευσης (με αφορμή την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου) και την αποχή από συνεδρίαση. Στο διάστημα αυτό, η ΔΕΑΔΟ χάνει την πρόεδρο του ΔΣ της Λέλα Γιάννακα, με μια παραίτηση για προσωπικούς λόγους που -μέχρι στιγμής- έχει δει μόνο ο δήμαρχος. Χάνει και συμβούλους το ΔΣ και με κόπους αναπληρώνονται, αφού πλέον η ΔΕΑΔΟ «μυρίζει μπαρούτι». Τελικό αποτέλεσμα των διαδικασιών αυτών που κρατήθηκαν «με νύχια και με δόντια» μακριά από συζητήσεις, να αναλάβει πρόεδρος της ΔΕΑΔΟ ο ίδιος ο δήμαρχος.

 

Στις 8.6.2016 συνέρχεται τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια συνεδρίαση μοναδική στην ιστορία όλων των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας, από το 1826 ως σήμερα. Το δήθεν μυστικό και εμπιστευτικό πόρισμα, περιφέρεται μέσα στην αίθουσα, από τον ίδιο τον δήμαρχο, ως σκιάχτρο και μοχλός πίεσης προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά και τα στελέχη της και -στην ουσία- και για πολλούς που δεν βρίσκονται πια στην αίθουσα. Ο δήμαρχος απειλεί να το πάει στον εισαγγελέα, το παραδίδει στον κο Φαρμάκη για να το πάει αυτός -στον εισαγγελέα-, τελικά ΚΑΝΕΙΣ δεν το πάει στον εισαγγελέα. Όταν ο Γιώργος Φαρμάκης εστιάζει την κριτική του στους λόγους ακυρότητας του πορίσματος και ζητεί εξηγήσεις, ο (νομικός) δήμαρχος διαλέγει να διαρρεύσει -μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο- ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του αντιπάλου τους και προκατόχου του στη ΔΕΑΔΟ. Ο εκβιασμός είναι φανερός και δημόσιος. Αλλά δεν τον βλέπει κανείς και -ως σήμερα- δεν τον έχουν δει ούτε οι εισαγγελείς…

Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται, το κλίμα είναι εκρηκτικό. Κι όμως οι πρωταγωνιστές έχουν διάθεση για συνεργασία, όσο ποτέ άλλοτε. Μέσα στο καλοκαίρι και σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο -κατά πλειοψηφία- εγκρίνει τις συντριπτικές αλλαγές του καθεστώτος λειτουργίας της ΔΕΑΔΟ, με τις ευλογίες Φαρμάκη. Κάποιοι και της συμπολίτευσης που ψήφισαν αρνητικά στην πρώτη συνεδρίαση, υπερψηφίζουν στην επόμενη, χωρίς κάτι να έχει αλλάξει στο ενδιάμεσο.

Μοναδικό εμπόδιο στα όσα επιβάλλει από την αρχή της θητείας του στη ΔΕΑΔΟ στέκονται -όσο μπορούν- οι της αντιπολίτευσης- Δημητριάδης και Κουρίτα. Ενστάσεις επί ενστάσεων, διαμαρτυρίες, πολεμική στο Δημοτικό Συμβούλιο και αντίσταση στο ΔΣ της ΔΕΑΔΟ. Αλλά, το μέτωπο της συμπολίτευσης παραμένει αρραγές. Το δίλλημα «αν υποχωρήσουμε έστω και λίγο, θα διαλυθούμε» φέρνει αποτελέσματα. Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει συνεργασία και συμπόρευση με την ελάσσονα μόνο σε υποδεέστερα θέματα. Και προς Θεού… καμία κουβέντα για το πόρισμα. Ακόμη και σήμερα, η ΜΑΖΑΡΣ δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα. Ακόμη και σήμερα οι Δημητριάδης-Κουρίτα περιμένουν γραπτή απάντηση από τη διοίκηση της εταιρείας για μερικά βασικά ερωτήματα. Όπως για το αν πράγματι υπήρξε η τριμερής συμφωνία ΔΕΑΔΟ(αντιπρόεδρος Μπατζικώστας)-ΜΑΖΑΡΣ(Κουτούπης, επικεφαλής ομάδας ερευνητών)-Τζαχάνη( συντάξασα το πόρισμα) που υπογράφηκε μεν τον Μάρτιο του 2015, αλλά παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2016 και για την οποία το ΔΣ της ΔΕΑΔΟ δεν είχε καμία ενημέρωση για ένα χρόνο.

Ακόμη και ακολουθώντας το ημερολόγιο των εξελίξεων που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, το πόρισμα είχε παραδοθεί, είχε πληρωθεί και για ένα χρόνο παρέμενε κλειδωμένο στο συρτάρι του. ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΤΑΝ στη διοίκηση της ΔΕΑΔΟ, αλλά ούτε αυτό συνέβη ποτέ. Και η διοίκηση αυτή καλούνταν και καλείται να διοικήσει ΜΗΝ γνωρίζοντας τι έχει συμβεί στη ΔΕΑΔΟ από το 2011 ως το 2014 και από ποιους και με τι συνέπειες.

Το πόρισμα έξι μήνες μετά την αποκάλυψη της ΕτΟ ότι ΔΕΝ έγινε από τη ΜΑΖΑΡΣ, δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά. Χρησιμοποιήθηκε όμως. Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείτε όπου χρειαστεί για την αντιμετώπιση ή καλύτερα την πρόληψη της όποιας κριτικής και επιμερισμού ευθυνών. Ήταν και παραμένει ο μοχλός ενός σκαιότατου εκβιασμού που ακόμη συνεχίζεται. Αυτός που είχε και το κυριότερο συμφέρον και την ευκαιρία να το ακυρώσει -γιατί πράγματι είναι άκυρο και καθ’ υπαγόρευση γραμμένο- δεν τόλμησε καν να απαιτήσει (σοβαρά) την απόρριψή του. Μια φορά μόνο ζήτησε να πεταχτεί στα σκουπίδια και να επιστραφούν όσα καταβάλλαμε για να το αποκτήσουμε. Και μετά σιωπή.

Ως λίγες μέρες πριν, το πόρισμα χρησιμοποιούνταν κατ’ ιδίαν και στο σκοτάδι. Οι επιλογές Δημόπουλου ως δημάρχου και προέδρου της ΔΕΑΔΟ (πολλές από τις οποίες είναι νομικής μορφής, ως νομικός) του επέβαλλαν τελικά ο ίδιος να το χρησιμοποιήσει σε διαδικασία ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Γιατί ταυτόχρονα με το πολιτικό σκάνδαλο που αφορά όλους μας -ως δημότες-, εξελίσσεται και η «Υπόθεση Φελώνη», μια ιστορία που προσβάλλει όλους μας και ως δημότες και ως πολίτες και ως εργαζόμενους. Αλλά πολύ γρήγορα θα ολοκληρωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε κάποια συμπεράσματα να είναι αναπόδραστα. Κι αναγκάστηκε ο δήμαρχος και πρόεδρος να πάει ο ίδιος το πόρισμα στη Δικαιοσύνη γιατί προηγουμένως είχε στείλει τον τότε εντεταλμένο της ΔΕΑΔΟ να υποστηρίξει σε αίθουσα δικαστηρίου, όσα ένα άγνωστο και αγνοούμενο ως χθες πόρισμα περιέχει. Και μόνο γιατί δεν βρέθηκε κανείς άλλος διάδοχος του εντεταλμένου να διεκπεραιώσει όσα ο Δ. Γουλάρας προσπάθησε να διεκπεραιώσει…

Κι άλλα πολλά συνέβησαν από την 21η.4.2016 ως σήμερα και πολλά αφορούν τον γράφοντα προσωπικά και ως δημοσιογράφο και ως άνθρωπο-πολίτη της μικρής μας κοινότητας. Αλλά και άλλους. Πρόσφατα, στον απολογισμό της φθοράς της παράταξης Δημόπουλου, μετά την πρώτη διετία, καταγράφηκαν και δυο ανεξαρτητοποιήσεις που συνοδεύτηκαν από σοβαρότατες καταγγελίες. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε και δεν έθεσε κανένα ερώτημα, αν και ο πρώην αντιδήμαρχος Δ. Γουλάρας πρώτα έκανε λόγο για τη ΔΕΑΔΟ και τις υπερεξουσίες του δημάρχου και μετά για -το άλλο μεγάλο θέμα- τα σκουπίδια…

 

Όλα σχεδόν τα ερωτήματα για το «σκάνδαλο της ΜΑΖΑΡΣ» είναι αναπάντητα και ο δημόσιος βίος μας συνεχίζεται, σαν να μην είχαν όλα αυτά επιπτώσεις ή σαν να μην υπάρχει εκβιασμός με μοχλό το πόρισμα. Ο καιρός εγγύς. Και η πρώτη αξιολόγηση για έναν πιθανολογούμενο εκβιασμό είναι πάντα αν ο εκβιαστής είχε ικανό μοχλό πίεσης. Αν είχε λόγους να εκβιάσει και το θύμα λόγους να αποδεχθεί τον εκβιασμό.

 

Και κύριοι, και στις δήθεν δυο όχθες…. Θυμηθείτε: Γιατί απ΄ όλα όσα το πόρισμα περιλαμβάνει ο μόνος που υφίσταται δίωξη και διωγμό, απόλυση και διασυρμό, ταλαιπωρία άδικη και απάνθρωπη, είναι ο Φελώνης; Γιατί δούλευε ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ με την έστω λαθεμένη απόφαση δυο δημάρχων; Γιατί πήρε δάνειο που δεν δικαιούτο αλλά αποπλήρωνε; Γιατί ανέχτηκε την μετατροπή μεταλλικών σκουπιδιών σε οβελία, όπως όλοι από καταβολής κόσμου; Παραποίησε πρακτικά και κανείς δεν πήρε χαμπάρι; Ήταν ο μόνος που παραποίησε-πλαστογράφησε έγγραφα (αν το έκανε); Άλλες αμαρτίες και κατάφωρες προσβολές της νομοθεσίας και της λογικής δεν εντοπίστηκαν στη ΔΕΑΔΟ, παρά μόνο του Φελώνη; Και έγιναν αυτές (του Φελώνη) ενώ πρόεδροι και ΔΣ ήταν υπνωτισμένα στο υπόγειο που τους κρατούσε ομήρους; Αν είναι λάθος και παράνομο μια επιχείρηση να ‘χει δυο διευθυντές… ποιος απομακρύνεται; Ο πρώτος ή ο δεύτερος;

Και τέλος, αν στην περίπτωση Φελώνη αρμόζει η ισχύς και η κατάχρηση βίας που εφαρμόσατε, στις άλλες περιπτώσεις που το πόρισμα εντοπίζει ως αμαρτήματα, τι αρμόζει;

Και κε Λάππα, ΑΝ -λέμε ΑΝ- ενημερωθείτε για το τι περιείχε η τελευταία ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης στη ΔΕΑΔΟ, ενημερώστε και τους δημότες, όπως κάνατε παλιά. Όχι και πολύ παλιά. Το 2012, όταν παλεύαμε για τα απόβλητα. Αν ήταν πολλά τα θέματα, ενημερώστε μας για ένα. Όχι το πρώτο στη σειρά, το δεύτερο. Και πείτε μας και την άποψή σας για το αν αυτό το θέμα είναι άξιο φυσικής απαρτίας και πλήρως αιτιολογημένων απόψεων ή του ότι συνέβη. Και αν σ’ αυτό που έγινε συμφωνούν οι επιστολοψηφίσαντες και αν πράγματι υπήρχαν επιστολικές ψήφοι.

Χρόνια σας πολλά.
και με το καλό να γιορτάσουμε και τον ένα χρόνο μετά την εξαγγελία-μαϊμού.

Και καλή κάθαρση.-