Ιδού η Ρόδος

και για τις αποζημιώσεις των βουλευτών

εισήγηση Κουκοδήμου για τον προϋπολογισμό της Βουλής

parlplus
KΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ

Βουλευτής Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Εισηγητής της Ν.Δ. ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος

Μείωση δαπανών κατά 3.031.000 ευρώ

υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός της Βουλής

 

Κ.Κουκοδήμος: Ας τελειώνουμε με τις λαϊκίστικες απόψεις περί δαπανών της βουλής που σκοπό έχουν μόνο να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων

 

Υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία, ο Προϋπολογισμός Δαπανών της Βουλής για το έτος 2017 και ο Απολογισμός Δαπανών της για το έτος 2015.  Εισηγητής από τη Ν.Δ. είχε οριστεί ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος, κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων.

Στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια ο κ. Κουκοδήμος αναφέρθηκε στην περιστολή δαπανών που έγινε στον προϋπολογισμό της Βουλής από το 2009 που ξέσπασε η κρίση.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Ο κ. Κουκοδήμος είπε μεταξύ άλλων: Αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρούμε όλοι σ’αυτή την αίθουσα ότι ο προϋπολογισμός της βουλής θα πρέπει να διακρίνεται από δυο στοιχεία: Πρώτον, την ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες της Βουλής, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια συγκράτησης των εθνικών δαπανών. Δεύτερον, στην βελτίωση της λειτουργίας και της υποδομής της Βουλής και του Βουλευτή, που πρέπει και οφείλει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος του λαού.

Τα τελευταία χρόνια, και φυσικά με αφορμή την οικονομική κρίση και τις αυξημένες ανάγκες για περιστολή των δαπανών, η βουλή έχει εγκρίνει ουκ ολίγες μειώσεις.

Και θεωρώ αναγκαίο να το σημειώσω γιατί δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που έχουμε δει στη δημοσιότητα ρεπορτάζ και άρθρα που κρίνουν με ιδιαίτερη αυστηρότητα τις δαπάνες λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Και πολύ ορθά το πράττουν αλλά θεωρώ ότι οφείλουμε κι εμείς να δώσουμε βαρύτητα στις όποιες αναφορές μας σ πραγματικά στοιχεία και αριθμούς.

Γιατί αυτή η διαδικασία μας έχει φέρει πολλές φορές αντιμέτωπους όλους με την κοινωνία που πρέπει να γνωρίζει ότι όλοι οι Προϋπολογισμοί της Βουλής,  από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, βαίνουν μειούμενοι.

Ο δε προϋπολογισμός του 2015 παρουσίασε  ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το έτος 2009 της τάξης του -37,01%, από τα 222.140.00 € του 2009 στα139.922.000 € του 2015.

Επίσης να αναφέρω ότι και  ο Προϋπολογισμός για το 2014 ήταν ήδη μειωμένος κατά το ποσό των 6.853.000 € – ποσοστό μείωσης 4,61% – σε σχέση με το 2013.

Με δεδομένες τις συνεχείς μειώσεις των δαπανών από το 2009 έως σήμερα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40,13% συνολικά.

Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο και σ’αυτή την κατεύθυνση είναι και ο Προϋπολογισμός για το 2017 που καταγράφει μείωση της τάξης του 2,23% σε σχέση με αυτόν του 2016.

Με τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό του 2017 επέρχονται νέες περικοπές που αφορούν κυρίως περιστολή δαπανών λειτουργίας και καλύπτει τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που έχει τεθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα αναφέρω όλα αυτά γιατί στη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ακούστηκαν και πάλι ανέξοδες προτάσεις, που στόχο έχουν να ευχαριστήσουν ενδεχομένως «τα αυτιά» των ψηφοφόρων αλλά αγγίζουν τα όρια του λαϊκισμού.  Και εξηγώ αμέσως.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κέντρου στην Επιτροπή πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής αποζημίωσης καθώς ο βουλευτής οφείλει να δώσει πρώτος το παράδειγμα στον πολίτη.

Έχω κι εγώ μια πρόταση στον κ. συνάδελφο και σε όσους υποστηρίζουν την ίδια άποψη. Άμεσα να επισκεφθείτε το λογιστήριο της βουλής, και να ζητήσετε  η αποζημίωσή σας να πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Ας τελειώνουμε λοιπόν. Έχει γίνει μείωση της αποζημίωσης του βουλευτή κατά 40% από το ξέσπασμα της κρίσης και ορθώς έγινε. Έγιναν περικοπές στα λεγόμενα προνόμια, έγινε περικοπή δαπανών στα λειτουργικά έξοδα της βουλής.

Ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει η βουλή και οι βουλευτές με ακόμη λιγότερα. Ας το συζητήσουμε.

Ας επιχειρήσουμε επίσης να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα περίφημα προνόμια και τις διαφορές ανάμεσα στους βουλευτές της περιφέρειας και αυτούς της Αθήνας. Αν το επιθυμείτε να το κάνουμε.

Όμως φτάνει με τις προτάσεις αυτές που επαναλαμβάνω ότι στόχο μοναδικό έχουν να ικανοποιήσουν τα αυτιά των ψηφοφόρων και μόνο.

Αλλιώς…ιδού η Ρόδος αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν είστε υποχρεωμένοι να εισπράξετε την αποζημίωσή σας. Μπορείτε κύριοι συνάδελφοι να ζητήσετε να μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό».

Τον Απολογισμό και τον Προϋπολογισμό της Βουλής υπερψήφισαν οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού, καταψήφισε η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η Ένωση Κεντρώων.

 

Από το Γραφείο Τύπου