Όταν η δουλειά γίνεται εργασιακή σχέση

η απόλυση, διαπιστωτική απόφαση

και η ανευθυνότητα και ο παραλογισμός, υπεύθυνη διοίκηση. Τι ακολουθεί;

Η σημερινή –διευρυμένη- συνεδρίαση της ΔΕΑΔΟ για την «Έκδοση διαπιστωτικής απόφασης για εργασιακή σχέση υπαλλήλων ΔΕΑΔΟ Α.Ε. (Εισηγητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος , Χαράλαμπος Μπρουσκέλης) δεν κατέληξε παρά σε αναβολή της λήψης απόφασης και περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης.

 

Όπως δήλωσε στην ΕτΟ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Διονύσης Γραμματόσης, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό που ένα τέτοιο θέμα εμφανίζεται με τον τρόπο που εμφανίστηκε και αναστατώνει την ζωή πολλών οικογενειών, στη σημερινή συγκυρία. Το ίδιο κατέθεσε και απευθυνόμενος στο ΔΣ της δημοτικής μας επιχείρησης, προτείνοντας παράλληλα –την καίρια στιγμή πριν το αδιέξοδο- να δοθεί χρόνος για πληρέστερο έλεγχο.

Τα όσα κατατέθηκαν στην τετράωρη συνεδρίαση αποδεικνύουν ότι υπήρξε χρόνος πολύς  για να διερευνηθούν όσα εδώ και –περίπου- ένα μήνα επικαλείται ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου/πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ και παρ’ όλα αυτά φτάσαμε στη σημερινή συνεδρίαση για να αποφασίσει το ΔΣ χωρίς να έχουν αυτά ουσιαστικά διερευνηθεί. Δεν γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα αν πράγματι η ΔΕΑΔΟ υπόκειται στον έλεγχο/καταγραφή των εργαζόμενων το Δημόσιο τομέα. Και στο άμεσο μέλλον …με τη συνδρομή του εργατολόγου-συμβούλου των υπό απόλυση εργαζομένων θα διευκρινιστεί και αυτό.

Προσωπική επιλογή του δημάρχου/προέδρου ήταν να εκκινηθεί όλη αυτή η διαδικασία με το γραπτό τελεσίγραφο προς τους εργαζομένους, πριν καν ενημερωθεί το ΔΣ, πριν καν διευκρινιστούν όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα. Για ποιο λόγο, παραμένει άγνωστο.

Υπάρχει και κάτι ακόμα, εξαιρετικά τρομακτικό: παρά την αρχική ηρεμία και διάθεση συνεργασίας, ο δήμαρχος/πρόεδρος κατέληξε να επιμένει λυσσαλέα να λάβει σήμερα απόφαση το ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, να … διαπιστώσει δηλαδή -σε κάποιες ώρες συνεδρίασης- ότι πράγματι οι εργασιακές σχέσεις κάποιων εργαζομένων έχουν πρόβλημα. Δηλαδή να αποφασίσει το ΔΣ την απόλυση αυτών των εργαζομένων. Και η λυσσαλέα αυτή επιμονή τον οδήγησε να απειλεί ότι αν δεν συμφωνήσει το ΔΣ μαζί του, θα …παραιτηθεί και να βεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η σημερινή απόφαση δεν είναι αυτόματα και απόλυση. Για να καταλήξει η λυσσαλέα αυτή επιμονή στο να εξηγεί ο κος Μπρουσκέλης ότι έχουν σοβαρή ευθύνη και συνέπειες τα μέλη του ΔΣ αν δεν διαπιστώσουν τα προβλήματα που έχουν οι … εργασιακές σχέσεις εργαζομένων-επιχείρησης, αλλά οι συνέπειες αυτές είναι μεγαλύτερες από τις ευθύνες που θα έχουν τα μέλη του ΔΣ αν απολυθούν οι εργαζόμενοι, δικαιωθούν από δικαστήρια και επανέλθουν, ζητήσουν τις ευθύνες για την παράνομη –αν αποδειχθεί- απόλυση, γιατί αυτή η απόλυση θα είναι για μικρό χρονικο διάστημα, μεγαλύτερο από το διάστημα που αντιμετωπίζουν προβλήματα οι συμβάσεις των υπό απόλυση εργαζομένων!!!

 

Τα όσα κατατέθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ είναι πάρα πολλά και πολύ σημαντικά. Και θα αποτελέσουν αντικείμενο ρεπορτάζ που θα συνεχιστεί. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν –και έχουν- και τα όσα κατέθεσε ο εργατολόγος Σπύρος Μπαλατσούκας. Γιατί και η σημερινή συνεδρίαση είναι ένα ακόμη κρούσμα απίστευτης αυθαιρεσίας, απαρράμιλης προχειρότητας, ανεπίτρεπτων μεθοδεύσεων, απαράδεκτης «φιλοσοφίας» διοίκησης που εφαρμόζεται σκόπιμα και μόνιμα από την 1η .9.2014 και στόχο έχει να «χάνεται η μπάλα», να παραδέρνει η αντιπολίτευση σε συνεχόμενα κρούσματα αυθαιρεσιών και ερευνών που απαιτούν χρόνο και ειδίκευση, κυρίως για να εμφανίζεται η διοίκηση και ο δήμαρχος ως φύλακες του Νόμου και της νομιμότητας, ενώ μόνο αυτό δεν συμβαίνει.

Οι ευθύνες για όλα τα παραπάνω δεν αφορούν -σε καμία περίπτωση- μόνο τον Κ. Δημόπουλο. Ο χρόνος για δικαιολογίες και «συσκότιση» έφτασε στο τέλος του.

Η ΕτΟ έχει πια μία μόνο απορία: μπορεί για το θέμα να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΑΔΟ, με τη μορφή του δημάρχου/Γενική Συνέλευση των μετόχων που συνεδριάζει υπό την προεδρία του ιδίου μετά από πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων/δημάρχου, με την παρουσία συμβολαιογράφου και γραμματέα που ορίζει ο όλα τα παραπάνω;