Όχι σε επενδύσεις που βλάπτουν τους πολλούς

προς όφελος των λίγων

ανακοίνωση-παρέμβαση το τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για την υπεραγορά στο Βαρικό

Στο θέμα της υπό δημιουργία υπεραγοράς στο Βαρικό παρεμβαίνει με ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ Δίου-Ολύμπου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την αδειοδότηση της δημιουργίας εισόδου-εξόδου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όχι σε επενδύσεις που βλάπτουν τους πολλούς, προς όφελος των λίγων.

   Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις σχετικά με την Υπεραγορά – Εμπορικό Κέντρο, που βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης, στα όρια του Δήμου Δίου – Ολύμπου και Κατερίνης δίπλα στην εθνική οδό. Για το θέμα αυτό, πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου Ολύμπου ψήφισε θετικά με ισοψηφία των μελών (13 ΝΑΙ, 11 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ ) για την έγκριση του αιτήματος που αφορά την είσοδο-έξοδο της Υπεραγοράς διότι η θετική ψήφος του προέδρου προσμετρείται διπλή σε τέτοια περίπτωση. Η ψηφοφορία αυτή, παρότι επισημάνθηκε από τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις αλλά και από παρευρισκόμενους φορείς του εμπορικού κόσμου της Πιερίας, έγινε τρείς ημέρες πριν κλείσει η διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου  «ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΒΙΟΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Ακατανόητος για την κοινή λογική ο αγώνας δρόμου από την πλευρά της δημοτικής αρχής να «προλάβει» να εγκρίνει κάτι το οποίο σε λίγες ημέρες και αφού ψηφιστεί ο νέος νόμος ίσως είναι  εκτός νομοθετικού πλαισίου, είναι κατανοητός όμως  αν λάβουμε υπόψη την εξαργύρωση του πολιτικού γραμματίου  στήριξης του επιχειρηματία προς τον δήμαρχο.

Η δική μας θέση απέναντι σε τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πάγια αντίθετη γιατί δημιουργούνται αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, με απρόβλεπτες συνέπειες στο τοπικό εμπόριο αλλά και στους καταναλωτές. Ο μαρασμός και το κλείσιμο πολλών μικρών και μεσαίων τοπικών επιχειρήσεων , που ήδη δοκιμάζονται με την οικονομική κρίση, θα είναι αναπόφευκτος. Και επειδή πολλοί θα βιαστούν να μας κατηγορήσουν πως δεν θέλουμε την ανάπτυξη τους λέμε πως η Υπεραγορά δεν θα αποτελέσει επένδυση ανάπτυξης για την Πιερία αλλά μηχανισμό συσσώρευσης του τοπικού πλούτου που θα καταλήγει στα ταμεία κάποιων πολυεθνικών. Οι συνέπειες επεκτείνονται  και στον αγροτικό κόσμο , τον παρακείμενο της Υπεραγοράς, μιας και αυτή θα δομηθεί σε ζώνη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας τη στιγμή που η παραγωγική ανασυγκρότηση με βασικό άξονα την αγροτική παραγωγή είναι το μέσο για την ώθηση στην ανάπτυξη.  Όχι λοιπόν σε επενδύσεις που βλάπτουν τους πολλούς προς όφελος των λίγων!

 

Οι Συντονιστικές Επιτροπές των Ο.Μ.  του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του δήμου Δίου Ολύμπου.