Δυο διαδικασίες για το ίδιο θέμα;

(τη δημιουργία υπεραγοράς)

το Επιμελητήριο είπε “ΟΧΙ” σε όλες τις υπεραγορές, η μια διάλεξε να πάει μόνο στην Περιφέρεια, η άλλη τίμησε Δήμο και Επιμελητήριο. Σε μας έλαχε η πρώτη

 

 

 

 

Όχι ένα, αλλά δύο εμπορικά κέντρα-υπεραγορές σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην Πιερία, αφού μετά την υπεραγορά του Βαρικού, και δεύτερος επενδυτής ζήτησε την άδεια να δημιουργήσει παρόμοιο σε περιοχή του Δήμου Κατερίνης.

«ΟΧΙ» είπε χθες -στην δημιουργία υπεραγοράς-εμπορικού κέντρου- το ΔΣ του Επιμελητηρίου Πιερίας, δια του προέδρου του σε συνέντευξη Τύπου, μετά την εορταστική (21.12.2016) και επεισοδιακή έγκριση της επένδυσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης. Επεισοδιακή γιατί η αίτηση του επενδυτή για τη σύμφωνη γνώμη του, δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοφανή τρόπο, ήτοι ο αντιδήμαρχος και κορυφαίο στέλεχος της παράταξης του δημάρχου, Τάκης Λεμονόπουλος, τάχθηκε κατά της επένδυσης και αποχώρησε όταν την πρότασή του αποδέχτηκε και ψήφισε η αντιπολίτευση και καταψήφισε η παράταξή του!!!

Ο πρόεδρος του πιερικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, επικαλέστηκε χθες τις καταστροφικές για το τοπικό εμπόριο και τους μικρομεσαίους συνέπειες από την παρουσία υπεραγορών-εμπορικών κέντρων και διευκρίνισε ότι το Επιμελητήριο τάσσεται κατά όλων των παρόμοιων επενδύσεων, αφού τώρα πια υπάρχουν δύο σχετικές προτάσεις, για εγκατάσταση στα όρια των Δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου. Επικαλέστηκε τα στοιχεία του Επιμελητηρίου των τελευταίων ετών σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν ξεπερνούν μονίμως όσες νέες δημιουργούνται κάθε χρόνο. Με την άποψη του Επιμελητηρίου φαίνεται να συμφωνούν και οι Πιεριείς καταναλωτές, η άποψη των οποίων καταγράφηκε πρόσφατα σε γκάλοπ. Μεταξύ άλλων, απαντήσεις στο γκάλοπ αυτό καταρρίπτουν και το επιχείρημα περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αφού αυτές που δημιουργούνται είναι λιγότερες και κατώτερων χαρακτηριστικών απ’ αυτές που χάνονται, ενώ ταυτόχρονα δεν προωθούνται ντόπια και ελληνικά προϊόντα.

Η δεύτερη όμως αίτηση για δημιουργία υπεραγοράς στην Πιερία ανέδειξε και ένα άλλο, σοβαρότατο θέμα: η δεύτερη αίτηση που έγινε από γνωστό αθηναϊκό δικηγορικό γραφείο, ακολούθησε το «δρόμο» παλιότερου νόμου που έχει καταργηθεί, αφού ο επικεφαλής νομικός έκρινε ότι επένδυση αυτού του μεγέθους και βεληνεκούς πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, οπότε ζήτησε και την γνωμοδότηση του Δήμου Κατερίνης και του Επιμελητηρίου, ενώ η ευθύνη για την αδειοδότηση είναι πια μόνο στην Περιφέρεια. Στην περίπτωση της πρώτης υπεραγοράς (στο Βαρικό), η αδειοδότηση ζητήθηκε από την Περιφέρεια, δεν ζητήθηκε η γνώμη του Επιμελητηρίου και του Δήμου Δίου-Ολύμπου, παρά μόνο η έγκριση της κατασκευής εισόδου-εξόδου από τον δεύτερο. Πάντως χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας τάχθηκε κατά όλων των υπεραγορών… απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Και έτσι μπορούμε να μιλάμε για δυο Πιερίες.
Δυο επενδύσεις.
Δύο διαφορετικές ευαισθησίες.
Δύο πολιτικές πρακτικές.
Δύο μέτρα και σταθμά.
Δύο φιλοσοφίες.
Μία αδειοδοτούσα Περιφέρεια.
Ένα Δήμο που ρωτήθηκε μόνο για την είσοδο-έξοδο και έναν δήμο που δεν ρωτήθηκε για τίποτα.