Ισοψηφίες, απουσίες

και χαμένη πλειοψηφία

και η επίσημη καταγραφή του ορόσημου για να ξέρουμε πότε μπήκαμε στην περίοδο της “κόψης του ξυραφιού”

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας της 20ης.12.2016 ήταν μια συνεδρίαση-ορόσημο, για πολλούς λόγους.

 

Και λόγω του «Θέματος των 11 της ΔΕΑΔΟ».

 

Γι’ αυτό και υπήρξε πλήρης απαρτία και συμμετοχή όλων των δημοτικών μας συμβούλων.

Πλήρης απαρτία υπήρξε και γιατί η ισορροπία δυνάμεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου είναι μια ισορροπία «στην κόψη του ξυραφιού», μετά την ανεξαρτητοποίηση των Γουλάρα-Βακουφτσή. Δεν υπήρχε περιθώριο απουσίας κανενός, ένθεν κακείθεν. Και δεν υπήρξε καμία απουσία. Στην αρχή της συνεδρίασης. Αργότερα, υπήρξαν απουσίες που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα πολλών ψηφοφοριών.

Το τελικό αποτέλεσμα για το –τότε- 2ο θέμα της συνεδρίασης, τον προϋπολογισμό της ΔΕΑΔΟ για το 2017, αποτυπώθηκε προχθές (16.1.2017) με τον επισημότερο τρόπο και δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Και όσα περιέχει το έγγραφο είναι η μια και μόνη εκδοχή των γεγονότων. Και καμία άλλη.

Και υπήρξε ισοψηφία στην ψηφοφορία.

Και το θέμα «πέρασε» με τη διπλή ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αστέριου Γαλάνη.

Και από τη συζήτηση του θέματος –και την ψηφοφορία- απουσίαζαν οι Γιάννακα και Γρεβενίτης από τη συμπολίτευση και η Νούλα από την αντιπολίτευση. Με τη διαφορά ότι η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση μετά την συζήτηση του πρώτου θέματος –«των 11»- και δεν επέστρεψε, ενώ οι δύο της συμπολίτευσης, απουσίασαν στη συζήτηση και την ψηφοφορία του 2ου θέματος και επέστρεψαν για τα υπόλοιπα. Ανάλογες απουσίες, στιγμιαίες ή ολικές, σημειώνονται πάμπολλες και αποτελούν λεπτομέρεια που δεν απασχολεί, συνήθως.

 

Και η συγκεκριμένη δεν θα απασχολούσε.

Αν τα πράματα ήταν αλλιώς.

Αλλά δεν είναι πια, όπως η ΕτΟ έχει επισημάνει από την 20η.12.2016 ήδη.

 

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης εκείνης («των 11 της ΔΕΑΔΟ»), μεταβλήθηκε σε θέμα που συζητήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΑΔΟ-Δημοτικό Συμβούλιο και η απόφαση ήταν το θέμα να αποσυρθεί. Οπότε και δεν υπάρχει καμία περαιτέρω αναφορά και μάλιστα επίσημη στο θέμα, για το συγκεκριμένο θέμα. Και πιθανώς δεν θα υπάρξει και καμία άλλη επίσημη αναφορά στο θέμα που ήταν τελικά «θέμα».

Μένει και υπάρχει το θέμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΑΔΟ και το δισυπόστατό της, δηλαδή με την μονοπρόσωπη μετά συμβολαιογράφου έκδοσή της ή την πολυπρόσωπη Γενική Συνέλευση-Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκτίμηση της ΕτΟ είναι ότι και αυτό το «θέμα» θα εμφανίζεται ως θέμα, αφού κάποιοι που διαφωνούν, επιλέγουν να αντιπαρατεθούν με την μονοπρόσωπη Γενική Συνέλευση στη νομική κονίστρα και όχι στον πολιτικό στίβο. Να πελαγοδρομούν σε πελάγη που τους είναι άγνωστα, πιθανώς για να μην αναγκαστούν να πούνε ξεκάθαρες κουβέντες στο στενό κόλπο της πραγματικής Πολιτικής, για να μην παγιδεύσουν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα.

Με αποτέλεσμα το «θέμα» να εξακολουθεί να είναι θέμα.

 

 

7%ce%b729%cf%899%ce%b4-%cf%847%ce%b4