Ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες

σήμερα, στο Λιτόχωρο

ενώ τα προβλήματα που δημιουργεί η διαδικασία διασταύρωσης που επιλέχθηκε δημιουργεί πολλαπλές αδικίες και αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση

Μετά την πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση στη Βροντού, η ενημέρωση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τα προβλήματα που δημιουργεί συνεχίζεται σήμερα στο Λιτόχωρο, στις 10πμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Η σημερινή ενημερωτική εκδήλωση θα είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας. Στην προηγούμενη της Βροντούς συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αγροτοσυνδικαλιστές και πρόεδροι αγροτικών ενώσεων, αντιδήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών της Πιερίας –από τους πρώτους που αναρτήθηκαν πανελλαδικά και για 33 περιοχές ήδη- και η υποχρέωση όσων κατέχουν ιδιοκτησίες εντός των περιοχών που ήταν παλιότερα δάση να αποδείξουν ότι τις κατέχουν νόμιμα, με κατάθεσης ένστασης και τέλους για την εξέτασή της, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα όχι μόνο στους αγρότες, αλλά σε όσους έχουν την ατυχία να κατέχουν γη σε περιοχή που εμφανίζεται ως δασική στις αεροφωτογραφίες του 1945 που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την χαρτογράφηση των δασών της χώρας. Οι πρώτοι που αντιμετώπισαν το πρόβλημα και κινητοποιήθηκαν στην Πιερία είναι οι ιδιοκτήτες γης της «Επέκτασης 458», του 458 τεμαχίου αναδιανομής, που πρώτη ανάδειξε η ΕτΟ.

Στην ενημερωτική συζήτηση της Βροντούς κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση των παραδοξοτήτων που περιέχει η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επιβάλλει –εκτός των άλλων- σε νόμιμους ιδιοκτήτες την υποχρέωση να αποδείξουν ότι κατέχουν γη μετά παλιότερη απόφαση της ίδια της πολιτείας. Επίκαιρες ερωτήσεις προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσαν ήδη 38 βουλευτές της ΝΔ και η βουλευτής  Διαμάντω Μανωλάκου για λογαριασμό του ΚΚΕ.

 

δασ38

 

PERIB_DASIKOI_XARTES