“Έφυγε” για ψηλότερα…

ο Κώστας Τζιβελέκας

“κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να τρέξει τον κλασσικό μαραθώνιο και να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα”

Το πρωινό της 21ης.2.2017 «έφυγε» ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Κώστας Τζιβελέκας, μετά πολύμηνη αναμέτρηση με τον καρκίνο, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα από τα 67 του χρόνια στην λατρεία του βουνού και

της ορειβασίας.

Ο έρωτας του –όπως τον ονόμαζε- για το βουνό τον οδήγησε στο να γίνει συνώνυμο του ορειβάτη στην Ελλάδα, μαζί με τους πρώτους που πέρασαν τα σύνορα για μεγαλύτερες κατακτήσεις, για «ακόμη ψηλότερα». Κοινό τους χαρακτηριστικό: η λατρεία του Ολύμπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζιβελέκας άφησε πίσω του εντολή η στάχτη του να σκορπιστεί από το Μύτικα. Η πολιτική του κηδεία γίνεται αυτή την ώρα στο Περιστέρι της Αθήνας και η ορειβατική οικογένεια έχει προσέλθει για να αποτίσει τον ανάλογο φόρο τιμής, στον πρωτοπόρο «που δεν έχασε μέλος αποστολής» σε καμία από τις δεκάδες που οργάνωσε και ηγήθηκε. Δεν έλειπε από την ιστορική πρώτη ελληνική αποστολή στο Έβερεστ, το 2004, την Hellas Everest 2004, και εγκατέλειψε την τελική προσπάθεια λίγο πριν τα 8.000 μέτρα, λόγω αδιαθεσίας. «Είναι τρέλα το βουνό, είναι έρωτας διαρκής», δήλωσε τότε και επανήλθε αργότερα, 13 φορές, ως ειδικός «βόρειος» του Έβερεστ.

Γνώριζα τον Κώστα, τον έζησα 30 χρόνια, μας είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Δημήτρης Γεωργούλης, και ήταν πράγματι πρωτοπόρος και υπόδειγμα. «Ναι, είναι πολύ φυσιολογικό να θέλει να γίνει ένα με τον Όλυμπο…»

—————————————————————————————————————————————–

Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης

Κώστας Τσιβελέκας

δημοσιεύθηκε στις 21-02-2017

Έφυγε σήμερα τα χαράματα από κοντά μας ο μεγάλος Έλληνας ορειβάτης Κώστας Τσιβελέκας.

Θα τον θυμόμαστε για την αγάπη του για την ορειβασία.

Η Ε.Ο.Ο.Α εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά της, στους οικείους του και στο σύλλογό του τον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Διατέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο.Α την τετραετία 2004-2008.

Καλό ταξίδι φίλε…

—————————————————————————————————————————————–

Παλιός του σύντροφος «στο σχοινί» -και των Ιμαλαίων- και συντοπίτης του (ο Τζιβελέκας καταγόταν από το Μαύρο Λιθάρι Φθιώτιδας), ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Αποστολόπουλος, αποχαιρέτησε στο facebook τον «αρχηγό του» και επίτιμο πρόεδρο του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου:

 

 

«Θα τον θυμόμαστε πάντα, όταν σκέφτεσαι «βουνό» δεν γίνεται να μην τον θυμάσαι …», μας είπε από το Παρίσι ο Μιχάλης Στύλλας, μέλος κι αυτός της ιστορικής Hellas Everest 2004.