Άνευ σημασίας και ειδικού βάρους

"άλλαξε ο Κωνσταντής κι έβαλε τους συμβούλους του, αλλιώς..."

αφού και έτσι και αλλιώς, 30 συνεδριάσεις έμειναν… μπορεί και λιγότερες απο 30

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τον Σεπτέμβριο του 2016 είχαμε πέντε (5) αντιδημάρχους, εκ των οποίων τρεις με αντιμισθία (Γουλάρας, Ζτάνης, Φόλιος).

Με την εκπαραθύρωση Γουλάρα (Σεπτέμβριος 2016) προέκυψε η «συνταγή» του εντεταλμένου συμβούλου. Τη θέση αντιδημάρχου κάλυψε η Λέλα Γιάννακα και τα καθήκοντα που ως εκείνη τη στιγμή είχε ο Δ. Γουλάρας, μοιράστηκε με τον εντεταλμένο για την Καθαριότητα σύμβουλο, Σταύρο Χαρέλα. Έτσι αποκτήσαμε πέντε (5) αντιδημάρχους και έναν εντεταλμένο σύμβουλο.

 

Με το σημερινό ανασχηματισμό, η διοίκηση Δημόπουλου αποτελείται από πέντε (5) αντιδημάρχους και τρεις (3) εντεταλμένους συμβούλους. Την αντιμισθία λαμβάνουν οι Γιάννακα, Σαλιώρα, Χαρέλας. Ο Νίκος Λάππας παραμένει αναπληρωτής του δημάρχου. Την προηγούμενη πεντάδα αποτελούσαν οι Λάππας, Ζτάνης, Φόλιος, Καλαϊτζής και Γουλάρας.

 

Οι αντιδήμαρχοι είναι οι Λάππας, Σαλιώρα, Πούλιος, Χαρέλας, Γιάννακα και εντεταλμένοι σύμβουλοι οι Μπαμπανίκας, Γαλάνης και Καλαϊτζής. Η κα Σαλιώρα ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και ο κος Πούλιος της Οικονομικής Επιτροπής.

Το να διακρίνει κάποιος το σκεπτικό του ανασχηματισμού σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το ποιοι θα αναλάβουν τα υπόλοιπα καθήκοντα (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων). Για αυτά, μόνο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν, όπως ότι ο Θανάσης Παπαμιχαήλ έχει συμφωνήσει να διαδεχτεί τον Αστέριο Γαλάνη στην προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι πιθανώς ο Θόδωρος Σιώκας δεν θα χρησιμοποιηθεί σε κανένα πρόσθετο καθήκον, ενώ στη ΔΕΥΑΑΝΟ «πάει» ο Λάκης Γρεβενίτης. Η εικόνα του ως τώρα αποτελέσματος είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας σε μπλέντερ δεδομένων θέσεων-καθηκόντων και δεδομένων προσώπων, μέχρι του σημείου να καλυφθεί η κάλυψη των καθηκόντων από τα μόνα πρόσφορα πρόσωπα. Αν υπήρχε κάποια φιλοσοφία, κάποιες στρατηγικές προτεραιότητες ως μπούσουλας αυτού του ανασχηματισμού, θα είχε εκφραστεί πριν τον ανασχηματισμό.

 

Σε ότι αφορά το χρόνο της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, είναι δεδομένο ότι παρά την επιφανειακή ηρεμία, στην διοικούσα παράταξη η συζήτηση για τα καθήκοντα στο δεύτερο μισό της θητείας Δημόπουλου είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες και όσο τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η διατήρηση στο «τιμόνι» του Δήμου εξασφαλίζεται πια με ανάλογες αντιπαροχές. Η θητεία των πρώτων «τυχερών» ισχύει ως το τέλος Φεβρουαρίου και η ανακοίνωση μια βδομάδα νωρίτερα αποδεικνύει (αφού αναμενόταν η ανακοίνωση την προηγούμενη βδομάδα) ότι

Α. οι συζητήσεις και το αλισβερίσι ήταν σχεδόν ατέρμονα και «αιματηρά»

και Β. το σημαντικό τμήμα των αποφάσεων για τον ανασχηματισμό μένουν να φανούν στις 5 Μαρτίου 2017, γιατί η συζήτηση –και το «πάρε-δώσε»- για τα καθήκοντα αυτά, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και η ισορροπία δυνάμεων «στην κόψη του ξυραφιού» δεν αφήνουν περιθώρια για δημόσια ήττα, αφού δημόσια είναι η ψηφοφορία που θα κατακυρώσει τις επιλογές Δημόπουλου. Και όπως είπε στην ΕτΟ έμπειρος αιρετός, «δεν προτείνει μόνο ο δήμαρχος υποψηφίους, μπορούν να υπάρξουν προτάσεις, ως και αυτοπροτάσεις…».

Σίγουρα, οι αλλαγές στα οφίτσια της «Ολύμπιας Συμμαχίας» επιβεβαιώνουν -το γνωστό από την αυγή της Ιστορίας- ότι οι πιστοί, ανταμείβονται. Και οι μόνοι που δεν είναι πιστοί είναι οι Γουλάρας και Βακουφτσή που δεν ανήκουν πια στην παράταξη.

 

Τέλος, οι αναγκαστικοί ελιγμοί των πρώτων 30 μηνών διοίκησης έχουν αφήσει στο δήμαρχο χώρο τηλεφωνικού θαλάμου, για τρίπλες που απαιτούν τρία τουλάχιστον γήπεδα. Αν υπήρχε και ελάχιστη αντιπολίτευση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και πραγματική πολιτική ζωή, αντί μιας διακομματικής αλληλοανοχής και συγκάλυψης, η περίοδος που αρχίζει την 1η.3.2017 θα ήταν μια ατέλειωτη Εβδομάδα των Παθών και όχι το δεύτερο μισό μιας βιώσιμης διοίκησης.

 

Δείτε την επίσημη απόφαση για τα καθήκοντα των νέων αντιδημάρχων, με όλες τις λεπτομέρειες.

 

7ΦΛ9Ω9Δ-ΡΚΟ anasxhmatismos