Μόνη της στον ανακριτή

ενώ μαζί το ψήφισαν

όταν ο συγκατηγορούμενός σου είναι δικηγόρος, όλα να τα περιμένεις – ο καθένας με την τέχνη του…

 

Ένα πολύ “κρύο πιάτο” κατανάλωσε πρόσφατα η -ανεξάρτητη πια- δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Βακουφτσή, με τη μορφή μιας κλήσης για απολογία κατηγορουμένου και της συμπεριφοράς των συγκατηγορουμένων της αιρετών.

 

Η κα Βακουφτσή κλήθηκε στην Εισαγγελία Κατερίνης να απολογηθεί για αδίκημα σχετικό με την πρόσφατη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δίου-Ολύμπου, της οποίας υπήρξε μέλος μέχρι την ανεξαρτητοποίησή της, τον Σεπτέμβριο του 2016. Η υπόθεση αφορά απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και συγκατηγορούμενοί της είναι όλα τα μέλη που ψήφισαν θετικά συγκεκριμένη εισήγηση του πρόεδρου της και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου. Δηλαδή οι Κ. Δημόπουλος, Γ. Ζτάνης, Ν. Μπαμπανίκας και Ε. Βακουφτσή. Αρνητικά είχαν ψηφίσει τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από την αντιπολίτευση, αλλά και ο της πλειοψηφίας, Ε. Γρεβενίτης, ενώ η Ε. Σαλιώρα απουσίαζε. Κι ενώ η νεαρή σύμβουλος προσήλθε στην Εισαγγελία γνωρίζοντας ότι το ίδιο θα πράξουν οι συγκατηγορούμενοί της, ενημερώθηκε –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- ότι οι υπόλοιποι δεν θα εμφανίζονταν, αλλά επέλεξαν τελικά να απολογηθούν με υπόμνημα, χωρίς νωρίτερα να την ενημερώσουν σχετικά.

 

Μαζί με τα στοιχεία της υπόθεσης, κατέθεσε και την έκπληξή της για το «στήσιμο» από τους πρώην συναδέλφους της, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για κατάθεση, αλλά για απολογία. Και επιφυλάχτηκε να επανέλθει, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για το τι απολογήθηκαν οι συγκατηγορούμενοί της με γραπτό υπόμνημα.

Η εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαία, με δεδομένο ότι ο συγκατηγορούμενός της δήμαρχος και νομικός, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, γνώριζε πολύ καλά ότι με το συγκεκριμένο «κρύο πιάτο» η Βακουφτσή θα κατέθετε μόνη της, πιθανώς στερημένη από την υπερασπιστική γραμμή των συγκατηγορουμένων της. Το πιάτο γίνεται ακόμη πιο «κρύο», αν αναλογισθεί κανείς τις εξαιρετικά φιλικές σχέσεις που διατηρεί(;) με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Λιτοχώρου, υπόθεση του οποίου ήταν αυτή που έστειλε την Οικονομική Επιτροπή στον ανακριτή. Τόσο “κρύο” που θυμίζει τη ρήση περί “κρύου πιάτου” και εκδίκησης…

 

Η υπόθεση Μήλιου

 

Στις 8.7.2015, λίγο πριν αναλάβει την προεδρία του τοπικού συμβουλίου –μετά την παραίτηση Μαρνέλα-, ο Γιώργος Μήλιος καταθέτει αγωγή σε βάρος του Δήμου Δίου-Ολύμπου, διεκδικώντας την πληρωμή έργου που εκτέλεσε για το Δήμο Λιτοχώρου, ως εργολάβος, το 2009. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 και ενώ είναι ήδη πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, στέλνει εξώδικο στο Δήμο, προτείνοντας εξώδικο διακανονισμό και την καταβολή της οφειλής που διεκδικεί, ειδάλλως θα … επιμείνει στην αγωγή του. Η νομική σύμβουλος του Δήμου γνωμοδοτεί να μην γίνει δεκτό το αίτημά του και γιατί δεν είχε τηρηθεί καμία προβλεπόμενη διαδικασία, ούτε υπήρχε κάποιο σχετικό έγγραφο. Τελικά, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα εξώδικου συμβιβασμού, τέσσερις μήνες αργότερα, όταν υπήρξε έγγραφη βεβαίωση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας ότι η Υπηρεσία γνωρίζει την εκτέλεση των εργασιών που έγιναν χωρίς κανένα σχετικό έγγραφο και με τη διαβεβαίωση στην Επιτροπή του τότε αντιδημάρχου Αθανάσιου Κάκκαλου ότι ο ίδιος είχε δώσει την προφορική εντολή και ότι το έργο έγινε.

Η υπόθεση Μήλιου ήταν στοιχείο που συμπεριέλαβε στην καταγγελία της κατά του δημάρχου η νομική σύμβουλος του Δήμου, Αθηνά Χατζή, τον περασμένο Ιούλιο, καταγγέλοντάς την ως μια από τις υποθέσεις για τις οποίες δέχτηκε πιέσεις και άσχημη συμπεριφορά από το δήμαρχο. Η πολύσέλιδη καταγγελία της νομικής συμβούλου του Δήμου κατά του δημάρχου είχε αποδέκτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κοινοποιήθηκε απο την ίδια και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης. Η προκαταρκτική έρευνα της υπόθεσης Μήλιου είναι η πρώτη αποδειξη ότι η Εισαγγελία ασχολείται με τις καταγγελίες Χατζή. Άγνωστο παραμένει αν η καταβολή του ποσού της οφειλής εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη, ενώ ταυτόχρονα η επεξεργασία των καταγγελιών χατζή απο την Αποκεντρωμένη συνεχίζεται, οκτώ μήνες μετά. Η εκδίκαση της αγωγής του κου Μήλιου έχει ορισθεί να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017. Η ΕτΟ ζήτησε από το Δήμο Δίου-Ολύμπου (γραφείο Τύπου και γραφείο δημάρχου) ενημέρωση για το θέμα, αλλά -μέχρι στιγμής- δεν υπήρξε καμία ενημέρωση.

 

67ΑΟΩ9Δ-ΣΞΙ mhlios