Τις εγκαινίασε ο πρωθυπουργός

απών ο δήμαρχος

αυτή τη φορά απέσπασε την προσοχή, απουσιάζοντας… ατέλεια τριών ετών για το Δήμο Τεμπών, “και σ’ ανώτερα” για την άλλη άκρη των σηράγγων

 

Μηνύματα με αποδέκτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό έστειλε, εγκαινιάζοντας την μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση ολοκληρώνεται και τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν, όπως -μέσα στον Απρίλιο- τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

 

Παραδίδοντας σε χρήση την σήραγγα των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να λύσει ένα γόρδιο δεσμό μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους και τους άλλους εμπλεκόμενους και ευχαρίστησε την παρούσα Ρουμάνα Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού, για την συμβολή της στο επίτευγμα αυτό, δείγμα του τι μπορεί να καταφέρει η Ελλάδα. Η κα Κρετσού στην ομιλία της έκανε αναφορά στο “μαζί μπορούμε” του Μπαράκ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι νωρίτερα το είχε πει ο Καζαντζάκης, επισήμανση στην οποία επανήλθε ο πρωθυπουργός για να την ευχαριστήσει, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελεί δεύτερή της πατρίδα. “Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, “και είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και κανείς δεν θα μπορέσει μέχρι το τέλος να μας εμποδίσει. Παρά τις Κασσάνδρες, η Ελλάδα επιτέλους κατακτά μια συνολική συμφωνία που της ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής επιτροπείας”.

Μεταξύ άλλων, παρόντες στην τελετή ήταν ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης (έκανε λόγο για μικροψυχία του πρωθυπουργού [βίντεο]), ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, βουλευτές Λάρισας και Πιερίας, αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος και πλήθος αυτοδιοικητικοί.

Τον Δήμο Δίου-Ολύμπου εκπροσώπησαν ο αναπληρωτής δήμαρχος, Νίκος Λάππας, η αντιδήμαρχος, Ελένη Σαλιώρα, και ο πρόεδρος του ΤΚ Σκοτίνας, Αθανάσιος Στύλος, παραβρέθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κ. Δημητριάδης και Ά. Ρεμπατσιός και αρκετοί δημότες. Δια της απουσίας του έλαμψε κυριολεκτικά ο δήμαρχός μας, επιλογή που δυσαρέστησε ακόμη και στενούς του συνεργάτες. Απών επίσης ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Κ. Κουκοδήμος. Στην σύντομη τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κίτρους,Κατερίνης και Πλαταμώνος, κος Γεώργιος.

 

Πριν την τελετή των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που υπάρχει στην κοιλάδα των Τεμπών προς τιμήν του διοικητή Αντώνη Αγγελούλη-Βρατσάνου και των αγωνιστών του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ που -το 1944- ανατίναξαν την υπ΄αριθμόν 53 αμαξοστοιχία, προκαλώντας 450 ανθρώπινες απώλειες στις επίλεκτες δυνάμεις των ναζί που μετακινούνταν προς το μέτωπο της Ουκρανίας, αχρηστεύοντας ταυτόχρονα την γραμμή.

 

 

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην τελετη των εγκαινίων

 

tsiprastemph

 

 

Ανακοίνωση για τους νέους οδικούς άξονες και τα διόδια εξέδωσε πρόσφατα η ΝΕ Πιερίας της “Λαϊκής Ενότητας”

 

Αυταπάτες και ρεαλισμός

Το επόμενο διάστημα θα παραδοθούν οι νέοι οδικοί άξονες της χώρας προς χρήση. Μαζί με αυτούς όμως θα παραδοθούν και νέοι σταθμοί διοδίων μαζί με νέες αυξήσεις. Για το πρώτο η κυβέρνηση και ο Υπουργός λένε και θα λένε μεγάλα λόγια στον λαό. Για το δεύτερο όμως ούτε κουβέντα.

 

Να θυμίσουμε μόνο, πως όλα αυτά τα έργα έγιναν χωρίς να ακολουθούνται ακόμη και οι αυστηρές οδηγίες της Κομισιόν:

* Τόσα χρόνια προπληρώναμε διόδια για τα έργα αυτά, προτού μάλιστα ολοκληρωθούν.

* Κοινωνίες και οικονομίες αποκλείστηκαν από τους σταθμούς διοδίων, με ασήμαντες ελαφρύνσεις στην καταβολή του τιμήματος για τις τοπικές τους μετακινήσεις.

* Το αναλογικό αντίτιμο χρήσης των εθνικών οδών δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει.

* Οι παραχωρησιούχοι συνέβαλαν ελάχιστα στο κόστος κατασκευής των εθνικών οδών, η οποία ολοκληρώθηκε με κρατικά χρήματα. Τα δικά μας χρήματα. Αλλά θα εκμεταλλεύονται, πέρα από τα τμήματα που οι ίδιοι υποτίθεται ότι κατασκεύασαν και εκείνα στα οποία δεν συνέβαλαν καθόλου.

* Αυξάνουν, κατά πως τους βολεύει, το αντίτιμο των διοδίων προκειμένου δήθεν να ολοκληρωθούν τα έργα.

Βεβαίως δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από την αύξηση της τιμής των διοδίων και την αντίστοιχη μείωση της κίνησης και των διελεύσεων που θα προκύψει, αφού από τον Σουφλιά μέχρι τον Χατζηγάκη και έως τον Σπίρτζη σήμερα εξυπηρετούνται με θρησκευτική ευλάβεια τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων.

Γιατί ακόμη και αν οι διελεύσεις είναι μηδενικές λόγω του κόστους των διοδίων, το αυτί τους δεν πρόκειται να ιδρώσει. Μιας και στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται πως «οι ελλειμματικές συμβάσεις, δηλαδή οι συμβάσεις που το κόστος των έργων δεν καλύπτεται από τα διόδια των χρηστών διέπονται από άλλο χρηματοοικονομικό μοντέλο. Σε αυτές, το Δημόσιο οφείλει να συμπληρώσει με επιδότηση τα έσοδα των ιδιωτών, ανάλογα με το ύψος του κυκλοφοριακού κινδύνου που έχει αναλάβει ο καθένας, στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης».

Όλα καλά δηλαδή. Κανένα ρίσκο. Δεν έχω έσοδα από το αντικείμενό μου; Πληρώνει το κράτος. Εμείς, τα μόνιμα υποζύγια.

Μπορεί η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί τους, να ψηφίζει μνημόνια, να φτωχοποιεί τον λαό, να αγνοεί το σύνταγμα, να καταργεί εργασιακούς νόμους, να ψηφίζει νέους με αναδρομική ισχύ, την σύμβαση παράδοσης των εθνικών οδών όμως δεν μπορεί να την ακυρώσει. Γιατί είναι ψηφισμένη όπως μας λένε!

Νόμοι ακυρώθηκαν σε βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων. Σε βάρος των εργολάβων όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Παρ΄ όλο που σύμβαση είναι διάτρητη και αντίθετη ακόμη και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις κοινοτικές οδηγίες.

Τι κι αν είχαν ανέβει στα κάγκελα οι κυβερνητικοί βουλευτές όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Και συμπαραστέκονταν στο κίνημα «δεν πληρώνω»; Και εξέδιδαν καυστικές ανακοινώσεις; Ή αφοριστικούς λόγους;

Όλα αυτά ήταν οι «αυταπάτες». Πριν τις εκλογές. Μετά τις εκλογές έγιναν «πραγματιστές».

Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας
Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211