Σοκ και στην Πιερία

και στο Δίον-Όλυμπος

από τον αναπάντεχο χαμό του υποστράτηγου Ι. Τζανιδάκη, πρώην διοικητή της 24ης ΤΘΤ

Ιδιαίτερη θλίψη προκάλεσε και στην Πιερία η είδηση της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Κοζάνης, της απώλειας των τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων και του τραυματισμού ενός πέμπτου.

Πέραν όλων των άλλων, ένα από τα θύματα της τραγωδίας αυτής, ο υποστράτηγος-υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, Ιωάννης Τζανιδάκης, είχε υπηρετήσει στην Πιερία και στην 24η ΤΘΤ, στο Λιτόχωρο, ως διοικητής της. Ήδη, συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν οι βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος και Χαράλαμπος Τζαμακλής, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, και ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Νίκος Λάππας και η ΝΕ ΛΑ.Ε. Πιερίας (δημοσιεύονται με τη σειρά άφιξης των συλλυπητηρίων στην ΕτΟ).

Παρά το σύντομο πέρασμά του από τη διοίκησης της 24ης Τεθωρακισμένης, ο ταξίαρχος -τότε- Ιωάννης Τζανιδάκης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του και τους αιρετούς της Πιερίας και του Δίου-Ολύμπου. Η εξέλιξή του ως στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξε ραγδαία και σ’ αυτό οφείλεται το σύντομο -ενός έτους- πέρασμά του από τη διοίκησης της 24ης ΤΘΤ. Στο Δήμο Δίου-Ολύμπου μια αναμνηστική πλακέτα μένει να θυμίζει τον ιδιαίτερα ικανό αξιωματικό που δεν πρόλαβε καν να τιμηθεί, όπως όλοι οι προκάτοχοί του. Τραγική λεπτομέρεια: ο εκλιπών θα επισκεπτόταν το Λιτόχωρο πριν λίγες μέρες, προκειμένου -έστω και σε ανεπίσημη τελετή- να παραλάβει το αναμνηστικό. Και πάλι όμως οι υποχρεώσεις του τον ανάγκασαν να αναβάλλει το ραντεβού. Η τελευταία αναβολή για σήμερα (Πέμπτη της Διακαινησίμου) έγινε εξ αιτίας της αποστολής που δεν άφηνε περιθώρια για καμία αναβολή και θα εκτελούνταν με ελικόπτερο: η πτήση-επιθεώρηση των βορείων συνόρων μας. Κι έτσι το ραντεβού στο Λιτόχωρο “χάθηκε” για πάντα… Μένει η αναμνηστική πλακέτα και οι αναμνήσεις όσων γνώρισαν τον στρατηγό Τζανιδάκη.

 

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).

Ως ταξίαρχος, ο Ιωάννης Τζανιδάκης είχε υπηρετήσει ως διοικητής στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον κλάδο Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ.
Το Μάρτιο του 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

Ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης ήταν 55 ετών και είχε δύο παιδιά.

 

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής της διοίκησης της 24ης ΤΘΤ από τον εκλιπόντα,
σε ρεπορτάζ της ΔΙΟΝ-TV, τον Μάρτιο του 2014

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΟΚΗΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ

Σαν κεραυνός εν αιθρία έφτασε πριν από λίγες ώρες η θλιβερή είδηση της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου και ο θάνατος 4 εκλεκτών στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων. Σαν δεύτερος κεραυνός ήρθε το όνομα ενός εκ των θανόντων.
Ο Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης δεν είναι πια ανάμεσά μας!
Όταν έναν άνθρωπο τον έχεις ζήσει κι έχεις συνεργαστεί μαζί του τόσο καλά, τότε η αρχική θλίψη μετατρέπεται σε σοκ!Πόσο μάλλον όταν λίγες μέρες πριν έχεις συνομιλήσει μαζί του και τον περιμένεις αύριο στο Λιτόχωρο για να τον ξαναδείς και να τον συγχαρείς κι από κοντά για την πρόσφατη προαγωγή του. Και του ετοιμάζεις και μία μικρή έκπληξη για να τον τιμήσει ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, επειδή δεν προλάβαμε να το κάνουμε όταν έφυγε από διοικητής της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας( πιο σύντομα από ό,τι κι εκείνος κι εμείς περιμέναμε) για να αναλάβει υψηλότερα πόστα. Το πρώτο “ραντεβού” για τις 15 Μαρτίου ματαιώθηκε τελευταία στιγμή λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του και μετατοπίστηκε χρονικά για “…κάπου εκεί λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, Νίκο!”, όπως μου υποσχέθηκε. Στην τελευταία μας τηλεφωνική συνομιλία “κλείσαμε” για Τετάρτη ή Πέμπτη της Διακαινησίμου, “…κι αυτή την φορά δεν το χάνω με τίποτα!” μου δήλωσε. Δυστυχώς λόγοι… ανωτέρας βίας τον ανάγκασαν να είναι …δικαιολογημένως απών!

Στο μικρό σχετικά χρονικό διάστημα που ήταν στο Λιτόχωρο έκανε ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία του και είχε παντού μόνο φίλους!

Στις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη και των άλλων 3 αδικοχαμένων αξιωματικών εκφράζουμε τα βαθύτατά μας συλλυπητήρια!Στην επιζήσασα του τραγικού δυστυχήματος Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού, ευχόμαστε όλοι καλή και ταχεία ανάρρωση!

Στρατηγέ, φίλε Γιάννη!
Καλό σας ταξίδι και…Καλή Ανάσταση!

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
   Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

 


 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr
facebook: www.facebook.com/perifereiakienotitapierias
τηλ. επικοινωνίας: 2351351208

Κατερίνη,  19 Απριλίου 2017

 

Συλλυπητήριο μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

 

Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη  για  τον αναπάντεχο  και άδικο  χαμό  του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα και πρώην Διοικητή της ΧΧΙV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου και των άλλων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, ενώ εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην τραυματία Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.

Το θλιβερό αυτό γεγονός αποτελεί απώλεια για τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που με  αυταπάρνηση υπηρετούσαν την ασφάλεια της πατρίδας μας.

Οι σκέψεις  μου  αυτές τις δύσκολες ώρες είναι  στις οικογένειές  τους, στις  οποίες  εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά  μου συλλυπητήρια. Ο  Θεός να τους δίνει κουράγιο και παρηγοριά ψυχής.

Καλό Παράδεισο, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

 

Σοφία Μαυρίδου


 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ

Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Συλλυπητήριο μήνυμα της βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πιερίας, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον απροσδόκητο και άδικο θάνατο του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα και πρώην Διοικητή της ΧΧΙV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου και των άλλων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Του Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Τις θερμότατες ευχές μου για γρήγορη ανάρρωση στην τραυματία Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.

 

Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειές τους, στις οποίες απευθύνω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια.

 

Είναι μια δύσκολη ημέρα για τη χώρα μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.



KΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
Βουλευτής Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΚΩΣΤΑ

 

Εκφράζω την οδύνη μου για τον άδικο θάνατο εξαίρετων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βύθισε στο πένθος τη χώρα.

Σκόρπισε θλίψη στην Πιερία ο χαμός  του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη Υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα και πρώην Διοικητή της 24ης ΤΘ Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, αλλά και των αξιωματικών του Στρατού Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες  τους αλλά και στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην τραυματία Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.

Έπεσαν στο καθήκον. Θα μείνουν αθάνατοι στις καρδιές μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ελληνικής γης που θα τους δεχθεί.

 


 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Γραφείο τύπου
19-04-2017

Συλλυπητήριο μήνυμα

 

Η Ελλάδα πενθεί για τις ζωές που χάθηκαν, στην τραγωδία από την συντριβή του ελικοπτέρου της Πολεμικής μας αεροπορίας.  Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου στους οικείους τους και τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου,  στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων,  για την απώλεια του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα και πρώην Διοικητή της 24ης ΤΘ Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, καθώς και των αξιωματικών του Στρατού, Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή.

 

Επίσης, εύχομαι ολόψυχα ταχεία και πλήρη ανάρρωση στην αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.

 

Υποκλινόμαστε στην εν ώρα καθήκοντος θυσία τους.

 

Σάββας Χιονίδης

Δήμαρχος Κατερίνης


 

 

Συλλυπητήρια στις Ε.Δ. και στις οικογένειες των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους με την πτώση του ελικοπτέρου

Δελτίο Τύπου

Συλλυπητήρια της ΛΑ.Ε. στις Ε.Δ. και στις οικογένειες των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα μετά την πτώση του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας

Ευχές για ταχεία ανάρρωση στην υπαξιωματικό η οποία τραυματίστηκε

Το τραγικό δυστύχημα στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου, με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου η οποία προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων αξιωματικών και τον τραυματισμό μιας υπαξιωματικού, συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες, στους οικείους και στις Ένοπλες Δυνάμεις για την τραγική απώλεια του υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης, η ΛΑ.Ε. εύχεται ταχεία ανάρρωση στη μοναδική διασωθείσα, την αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.

Η Λαϊκή Ενότητα ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα, για να μη θρηνήσουμε στο μέλλον και άλλες ανθρώπινες ζωές.

Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.

19/4/2017

Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας
Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211
—————————————————————————————————————————————–

ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ
Βουλευτής Πιερίας – ΣΥΡΙΖΑ

20 Απριλίου 2017

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΡΗ ΤΖΑΜΑΚΛΗ

Είναι βαθιά η θλίψη μου για την απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, που επέβαιναν στο ελικόπτερο που κατέπεσε.

Η Πιερία πενθεί για το χαμό εν ώρα καθήκοντος της ζωής του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη Υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα και πρώην Διοικητή της 24ης ΤΘ Ταξιαρχίας Λιτοχώρου αλλά και των αξιωματικών του Στρατού Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων για την απώλεια των στελεχών της.

Τέλος, εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση στην Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.