98 χρόνια μετά

την μεγάλη γενοκτονία του Πόντου

εκδηλώσεις μνήμης στην Κατερίνη

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ 2016

 


Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
18-05-2017
Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη,
για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μία ουσιαστική ευκαιρία να στρέψουμε με ευλάβεια και σεβασμό την σκέψη μας, μπροστά στην υπόμνηση της θυσίας των 353.000 Ποντίων αδελφών μας.

 

Ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής και σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι στερήθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς. Τιμούμε την ιερή μνήμη του μαρτυρικού ποντιακού Ελληνισμού και του πολιτισμού που διαχρονικά ενσαρκώνει και μας παραπέμπει σε ένα λαό με δύναμη ψυχής, σε μία ζώσα κοινότητα της οικουμενικής δυναμικής του Ελληνισμού, που μεταλαμπάδευσε στα νέα της χώματα κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες.

Επειδή είναι σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές, προκειμένου να παραμείνουν προσηλωμένες στα ιδανικά της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των λαών οφείλουμε να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για τη διεθνή αναγνώρισή της γενοκτονίας.

 

Άλλωστε η διεθνοποίηση του ζητήματος, η μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας, θυμάτων της τουρκικής αγριότητας, διδάσκει επαρκώς, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, το πώς θα αποτραπούν στο μέλλον, εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.

 

Σάββας Χιονίδης

Δήμαρχος Κατερίνης

 



ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ

Βουλευτής Πιερίας – ΣΥΡΙΖΑ

18 Μαΐου 2017

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΡΗ ΤΖΑΜΑΚΛΗ

για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

……………….

      Η φετινή επέτειος των 98 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων συμπίπτει με την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων έναντι της χώρας μας, που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών επιδιώξεών τους στην ευρύτερη ασταθή περιοχή.

Στην προκλητικότητα των γειτόνων μας στεκόμαστε ενωμένοι και ψύχραιμοι, διατηρώντας την ιστορική μνήμη και διεκδικώντας την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την αποδοχή του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων όχι μόνον από την Τουρκική πολιτική και πνευματική ηγεσία, αλλά και από όλες τις χώρες.

Η Γενοκτονία (353.000 Έλληνες Πόντιοι νεκροί και χιλιάδες άλλοι εκδιωγμένοι) συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αποτελεί το προοίμιο και τη δοκιμή των μετέπειτα ναζιστικών θηριωδιών, αφού συντελέσθηκε με γερμανική βοήθεια.

Η Γενοκτονία ως ιστορικό και πραγματικό γεγονός δεν επιδέχεται διφορούμενες προσεγγίσεις. Αντιθέτως, η αναγνώρισή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση όλων των Ελλήνων. Περαιτέρω, η αναγνώριση αυτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη το Ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.

 



ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Μήνυμα της Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, για την 19η  Μαϊου.  Ημέρα μνήμης  για τον ποντιακό ελληνισμό

19η  Μαϊου.  Ημέρα μνήμης  για τον ποντιακό ελληνισμό. Βαθύς ο πόνος  και η οδύνη στις ψυχές όλων μας. Χιλιάδες ;Eλληνες κάτοικοι του Πόντου θύματα της γενοκτονίας από τους  Tούρκους  κατά την περίοδο 1916-1923.Ξεριζωμένοι με βία  από τα χώματα της πατρικής τους γης  εκδιώχθηκαν με βαρβαρότητα, σφαγιάστηκαν , δολοφονήθηκαν. Και όσοι απέμειναν ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς για να επαναπροσδιορίσουν  την ζωή τους σε άλλες πατρίδες. Ας μη λησμονούμε αυτή την ηρωική θυσία και ας διατηρούμε άσβεστη τη θύμησή  μας σε αυτή τη γενοκτονία που στιγμάτισε τις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

 

 


 

Μήνυμα του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη
για την ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Οδηγός μας η ιστορική μνήμη

 

 

Η 19η Μαϊου δεν είναι απλά ένα μνημόσυνο για τις εκατοντάδες χιλιάδες των δολοφονημένων από τον τουρκικό εθνικισμό Ποντίων. Δεν είναι απλά μέρα μνήμης για τον διωγμό 1,5 εκατομμυρίου Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες.

 

Είναι μέρα υπενθύμισης της ανάγκης να αναδειχθεί  η έκταση αυτής της Γενοκτονίας, η έκταση των εγκλημάτων και της καταστροφής που συντελέστηκε τότε και ταυτόχρονα της ανάγκης να εξαλειφθούν οι αιτίες, οι εθνικιστικοί επεκτατισμοί και τα γεωπολιτικά συμφέροντα, που γεννούν και σήμερα τέτοια εγκλήματα και τέτοιες τραγωδίες.

 

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να μη χαθεί η ιστορική μνήμη για την τραγωδία αυτή. Για να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, να μην επιτρέπουμε πολέμους και  γενοκτονίες, να μην επιτρέπουμε διωγμούς και προσφυγιές όπως αυτές που βιώνουμε και σήμερα.

 

Μια τέτοια στάση από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά, η συμβολή μας στην αποτροπή επανάληψης μιας τέτοιας τραγωδίας και η προσήλωσή μας στις παγκόσμιες αξίες για ειρήνη, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συμφιλίωση των λαών, είναι ο μεγαλύτερος φόρος τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

 


 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr
facebook: www.facebook.com/perifereiakienotitapierias
τηλ. επικοινωνίας: 2351351208

Κατερίνη,  19 Μαΐου 2017

Μήνυμα  Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

για την Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Ημέρα πένθους, μνήμης και περισυλλογής για τον απανταχού Ελληνισμό αλλά και για την ανθρωπότητα. Η  Γενοκτονία  του Ποντιακού Ελληνισμού, μας θλίβει και μας θυμίζει τον πόνο που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου.

Με τον πρέποντα σεβασμό τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προσευχόμαστε στη μνήμη των αθώων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, εκπληρώνοντας ένα εθνικό και ιστορικό καθήκον. Η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ημέρα οδύνης, τιμής και όχι λήθης.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, άξιος και αξιοπρεπής, παρά την προσφυγιά του κατάφερε και έμεινε ενωμένος, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και διατήρησε άσβεστη την παράδοση, τη γλώσσα, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, την προσήλωσή του στις αξίες της οικογένειας και της πατρίδας και το σπουδαίο πολιτισμό του στις νέες ΄΄πατρίδες΄΄ που εγκαταστάθηκε, προσφέροντας, δημιουργώντας και αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ποντιακής ψυχής.

Περισσότερο από ποτέ, σήμερα, αυτή η επέτειος μας δίνει δυνατά μηνύματα αντίστασης και αλληλεγγύης. Η ιστορία δεν παραγράφεται, η  ιστορική μας γνώση, πρέπει να αποτελέσει το φάρο που θα καθοδηγήσει τις επόμενες γενιές.

Χρέος και ιερό καθήκον όλων μας, στις ψυχές που περιμένουν δικαίωση, να διατηρήσουμε ζωντανά τα διδάγματα του παρελθόντος.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

 

 


Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού

Δελτίο Τύπου

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τους χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους.

Η Λαϊκή Ενότητα αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας απαιτώντας από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών στον Ποντιακό Ελληνισμό. Η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς αποτελεί ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται λόγω πολέμων να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να γίνουν πρόσφυγες, όπως επίσης, λόγω των μνημονίων χιλιάδες Έλληνες μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες και φεύγουν από τον τόπο τους αναζητώντας σε άλλες χώρες μια καλύτερη τύχη. Ο ελληνικός λαός διαχρονικά γνωρίζει τι σημαίνει προσφυγιά και τιμώντας την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, αξιώνει την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Ένα μήνυμα βγαίνει από τα χείλη όλων:

«ΟΧΙ στον πόλεμο

ΟΧΙ στην προσφυγιά

ΝΑΙ στην Ειρήνη

ΝΑΙ στην Αλληλεγγύη των λαών»

Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας
Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211