e-διοίκηση

e-περβολές

και σπατάλες, ασυνεννοησία, επικαλύψεις, αναποτελεσματικότητα, προβλήματα, και …. “Τρίτη/Πέμπτη, μακαρόνια”. Παρασκευή-Δευτέρα… “από δω πάνε και οι άλλοι…”

 

sterstel

 

* Hamamatsu είναι η πόλη-έδρα της ιαπωνικής Suzuki


Η αγωνία των στελεχών της «Ολύμπιας Συμμαχίας» να εξασφαλίσουν μια ελάχιστη αξιοπρεπή παρουσία στη διοίκηση του τόπου μας έχει ως μεγαλύτερο αντίπαλο την ίδια την έλλειψη οργάνωσης, την συνοχή και την ανάλογη ηγεσία. Δηλαδή, τον ίδιο της τον εαυτό…

Ο πρώτος που προτίμησε να «πάρει τα πράματα στα χέρια του» ήταν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Πλαταμώνα, Στέλιος Μπόζας. Έχουμε ξαναγράψει ότι επέλεξε –και ως ένα σημείο είναι μια λογική και αναμενόμενη επιλογή- να είναι ο «κυματοθραύστης» της παράταξης και του δημάρχου προσωπικά.  Τα πραγματικά προβλήματα όμως και κάποιες συμπεριφορές του δημάρχου στένεψαν τόσο τον ορίζοντα που ο πρόεδρος πλέον «τα πήρε όλα πάνω του». Και τα της κοινότητας που είναι όμως αποφάσεις του δημαρχιακού ιερατείου, και τα του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων και όλα.

Και φυσικά, και τα επικοινωνιακά, αφού στις μέρες μας ο τομέας αυτός τείνει να γίνει εντελώς σημαντικότερος από την πραγματικότητα. Ειδικά στην Πιερία, όπου το άσχετο με την πραγματικότητα δελτίο Τύπου είναι –χρόνια τώρα- η μόνη δημοσιογραφική αρετή πολλών «δημοσιογράφων». Κι έτσι, ο Στέλιος Μπόζας ποστάρει, ενημερώνει, σχολιάζει, φωτογραφίζει, διευκρινίζει, συμπληρώνει, απονέμει συγχαρητήρια και κριτική. Και τελευταίος στη σειρά, αποφάσισε –όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του πρόεδροι ΤΚ- να «ανοίξει» σελίδα της κοινότητας στο Fb.

Έτσι, αν κάποιος επιζητεί ενημέρωση, θα πρέπει να έχει σχέση με το Ίντερνετ και το Fb, να εντοπίσει τις σχετικές σελίδες και πιθανώς να βρει την πληροφορία που τον ενδιαφέρει. Χρόνος ενασχόλησης με όλα αυτά υπάρχει άπλετος, αφού τα τοπικά συμβούλια δεν καλούνται ποτέ να συναποφασίσουν για θέματα που τους αφορούν, οπότε κι οι πρόεδροι χρόνο έχουν για το Fb.

Χρόνο άπλετο έχει και το Γραφείο Τύπου του Δήμου και καθήκοντα χαλαρά και προϋπολογισμό διόλου ευκαταφρόνητο. Και συνεργάτες. Και sites και τεχνογνωσία(;). Κι αφού υπάρχει, αυτό θα έπρεπε να είναι υπεύθυνο και αρμόδιο γι’ όλα αυτά, για να υπάρχει και η αναγκαία ευθύνη και εγκυρότητα της ενημέρωσης. Γιατί το τι γράφει ο πρόεδρος σε μια σελίδα που δημιούργησε και διαχειρίζεται μόνος τους, πιθανώς αφήνει «απ΄έξω» τα δυσάρεστα ή και την άποψη όσων από το τοπικό συμβούλιο και δεν κλήθηκαν να αποφασίσουν ή/και διαφωνούν με τις αναρτήσεις.

 

Πρόσφατο παράδειγμα: με δελτίο Τύπου, ο Δήμος ενημερώνει ότι λόγω της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα γίνει -από Παρασκευή ως Τετάρτη- μόνο ένα έκτακτο δρομολόγιο αποκομιδής στο Λιτόχωρο, την Κυριακή. Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων ποστάρουν στο Fb τα έκτακτα δρομολόγια που θα γίνουν στις κοινότητές τους. Τελικά, τι συνέβη; Και αν έγιναν όλα τα έκτακτα δρομολόγια, γιατί δεν ανακοινώθηκαν με το ίδιο δελτίο από τον Δήμο επίσημα και συνολικά;

 

Άσε που εκτός από Στέλιους… υπάρχουν και Στέργιοι. Οι οποίοι και εντοπίζουν και προβληματίζονται.

Κι όλα αυτά, ενώ σήμερα το δημοτικό μας συμβούλιο θα εξετάσει αν είναι αναγκαίο το τάδε και το δείνα…

Όχι, δεν είναι αναγκαίο, κε Λάππα.

Να αναλάβουν οι τοπικοί πρόεδροι και οι τοπικοί σύμβουλοι να «πλημμυρίζουν» κάθε μέρα το Fb με ό,τι επιλέξουν οι ίδιοι, αφού και η ηγεσία του Γραφείου Τύπου μας –χρόνια τώρα- μιλάει για εκμετάλλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της ανάπτυξης. Της ανάπτυξης, βεβαίως-βεβαίως…

Η εισήγηση περί αναγκαιότητας

 

 

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ

 

 

 

 

 

Τίτλος:

Λήψη Απόφασης για την «Διατύπωση αναγκαιότητας για την ανάθεση σε ιδιώτη

α) παροχής υπηρεσιών Δημοσίων σχέσεων & οργάνωσης εκδηλώσεων & επικοινωνίας και β) Διαχείριση, συντήρηση και βελτίωση τουριστικού Portal».

 

 

 

Εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της 25ηςΜαΐου 2017

 

Διατύπωση αναγκαιότητας για την ανάθεση σε ιδιώτη α) παροχής υπηρεσιών Δημοσίων σχέσεων & οργάνωσης εκδηλώσεων & επικοινωνίας και β) Διαχείριση, συντήρηση και βελτίωση τουριστικού Portal

 

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ

 

 

 

 

 

Τίτλος:

Λήψη Απόφασης για την «Διατύπωση αναγκαιότητας για την ανάθεση σε ιδιώτη

α) παροχής υπηρεσιών Δημοσίων σχέσεων & οργάνωσης εκδηλώσεων & επικοινωνίας και β) Διαχείριση, συντήρηση και βελτίωση τουριστικού Portal».

 

Ο Δήμος μας αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς του Νομού και της χώρας εν γένει. Ήδη από το 1976 οι Κοινότητες Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς και Πλαταμώνος χαρακτηρίστηκαν ως «τουριστικοί τόποι» (άρ. 1 περ. λη’ του Π.Δ. 899/1976), το δε Δίον, χαρακτηρίστηκε το 1963 ως αρχαιολογικός χώρος (ΥΑ 17848/18-12-1963). Έκτοτε, η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων εντός των ορίων του Δήμου μας, κατέστη η παρακαταθήκη για περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος που πέρα από τα οικονομικά οφέλη συνεπάγεται και απαιτήσεις δημιουργίας υλικών και άυλων υποδομών προκειμένου η προστιθέμενη αξία του τόπου να διατηρείται και να βελτιώνεται διαρκώς αλλά κυρίως να προσαρμόζεται σε σύγχρονα δεδομένα ώστε να δύναται είναι ανταγωνιστικό, σύγχρονο, διαρκώς εμπλουτιζόμενο και εξωστρεφές.

Με δεδομένη τη διαχρονικά διαπιστωμένη κεντρική στρατηγική από πλευράς Δήμου για την αποτελεσματική προώθηση και προβολή του, την πρόσβαση σε νέες αγορές, την ανάγκη για ολοκληρωμένη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, η νέα Δημοτική αρχή αποτάθηκε αρμοδίως στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 7686/22-5-2017 προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ή μη κάλυψης των αναγκών υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων, οργάνωσης εκδηλώσεων και συγκρότησης επικοινωνιακής στρατηγικής και η συντήρηση και διαρκής υποστήριξη του εξειδικευμένου τουριστικού portal του Δήμου www.visitdionolympus.grαντίστοιχα σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις που καθορίζονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού από την υφιστάμενη στελεχιακή δυναμικότητά του, δοθέντος ότι πρώτιστο μέλημα είναι η βέλτιστη αξιοποίηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο.

Ακολούθως, η υπηρεσία, διερευνώντας και αξιολογώντας την υφιστάμενη στελέχωση του Δήμου, διαπίστωσε την αδυναμία υποστήριξης των ανωτέρω υπηρεσιών διατυπώνοντας με τα ταυτάριθμα με τα ανωτέρω έγγραφα της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών ότι για τη μεν κατασκευή και διαρκή υποστήριξη εξειδικευμένου τουριστικού portal λόγω άσκησης παράλληλων αρμοδιοτήτων από τον μοναδικό υπάλληλο με ειδικότητα Πληροφορικής (ΤΕ) αφού πέραν του σαφώς προσδιορισμένου αντικειμένου και όγκου εργασίας του καλύπτει τις ανάγκες του Γραφείου Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού ενώ για τις υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, οργάνωσης εκδηλώσεων και συγκρότησης επικοινωνιακής στρατηγικής διαπιστώνεται η αδυναμία καθότι τα καθορισμένα από τον Ο.Ε.Υ του Δήμου γραφεία αυτής της αρμοδιότητας δεν είναι στελεχωμένα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κατά συνέπεια, διαπιστώνεται ότι αφενός μεν οι ανωτέρω περιγραφόμενες απαιτούν εξειδίκευση και τεχνογνωσία αφετέρου δε, το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών αυτών καθώς αξιοποιείται δε σε άλλους τομείς όπως η καθαριότητα, η ύδρευση, τα διοικητικά, τα οικονομικά κ.α. προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες

Για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών και για την υιοθέτηση μιας σύγχρονης επικοινωνιακής στρατηγικής που έλειπε από το Δήμο μας από τη σύστασή του, κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού έτους 2017 προβλέφθηκαν σχετικές πιστώσεις ετσι ώστε να δύνανται να αξιοποιηθούν άμεσα και πριν τη νέα τουριστική περίοδο.

Μεταξύ των υπηρεσιών αυτών που είναι όλες αναγκαίες στο Δήμο μας και δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για να τις παράσχει είναι  α) παροχής υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων & οργάνωση εκδηλώσεων & επικοινωνίας β) διαχείρισης – ενημέρωσης και συντήρησης του τουριστικού portalwww.visitdionolympus.gr. Τα ανωτέρω, έχουν ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου μας όπως αυτό εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 15089/11-1-2017 παροχή σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Έρευνας Αγοράς & Προβολής του Υπουργείου Τουρισμού.

Οι ανωτέρω υπηρεσίες κρίνονται όλως αναγκαίες και απαραίτητες να παρασχεθούν στο Δήμο μας γιατί αφορούν σημαντικούς και κρίσιμους τομείς της τοπικής οικονομίας και αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ποιοτική και αποτελεσματική προβολή του τουριστικού ενδιαφέροντος τόπων και αξιοθέατων, των αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων,  στην μείωση της ανεργίας, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση της επισκεψημότητας.