Και εις ανώτερα, πρόεδρε… (update)

(αυτή τη φορά) με αφορμή τα του ΓΝΚ

διακρίση σε βάρος του Τύπου και συγκεκριμένου Μέσου, εν έτει 2017, από στελέχη κόμματος που ονομάζεται “ΝΕΑ… Δημοκρατία”

 

 

 

Πολιτική εκδήλωση της ΔΗΜΤΟ Κατερίνης της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πιερική Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ ασχολήθηκε πρόσφατα και με τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τις ανά θέμα συζητήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ΓΝΚ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Σήμερα, το Τμήμα Υγείας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα όσα διαπίστωσαν οι επιστήμονες της ΝΔ, με δικό της δελτίο Τύπου.

Δυστυχώς, αλλά χωρίς καμία ευθύνη της ΕτΟ, ΔΕΝ είναι δυνατό να δημοσιεύσουμε τίποτα από τα όσα αφορούν την επιστημονική εκδήλωση και τα αποτελέσματά της, αφού η ΝΔ της Πιερίας έχει επιλέξει -πολύ καιρό τώρα- να μην ενημερώνει την ΕτΟ, να μην της στέλνει το υλικό που στέλνει σε όλα τα άλλα Μέσα και “Μέσα”, ούτε τις προσκλήσεις για συνεντεύξεις Τύπου ή την όποια άλλη εκδήλωση. Την επιλογή αυτή του προέδρου της νομαρχιακής της ΝΔ, Γιάννη Κουρινιώτη, ακολουθεί όλη η κομματική διάρθρωση της ΝΔ, αποδεικνύοντας ότι πολλά στελέχη της στην Πιερία, μπορούν χωρίς κανέναν προβληματισμό να καταστρατηγούν δικαιώματα των πολιτών και του Τύπου, κατοχυρωμένα -με αιματηρούς αγώνες, ειδικά στην Ελλάδα-, εγγυημένα και αναφαίρετα. Η επιλογή αυτή αποδεικνύει και κατά πόσο έχουν σύνδεση με την πραγματικότητα οι λόγοι περί φιλελεύθερης παράταξης και αδέσμευτων υπερασπιστών της ελευθερίας, της πληροφόρησης, της ανταλλαγής ιδεών, κάποιων -επικεφαλής, σήμερα- στελεχών της ΝΔ στην Πιερία.

Εξαίρεση στον οργανωμένο και συνειδητό αποκλεισμό της ΕτΟ από την πιερική ΝΔ, αποτελεί ο εν ενεργεία βουλευτής Πιερίας του κόμματος, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, πιθανώς γιατί κατανοεί -περισσότερο από άλλους στο κόμμα του- ότι επιλογές όπως η συγκεκριμένη έχει ευθεία σύνδεση με προηγούμενους αιώνες, ολοκληρωτικά καθεστώτα και μυαλά με επικίνδυνα κατάλοιπα φασισμού.

Τέλος, όπως και σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, ο αποκλεισμός της ΕτΟ από την πιερική ΝΔ αφορά και σημαντικά θέματα, όπως πχ η επίσκεψη ενός κορυφαίου στελέχους της ΝΔ που μετέφερε την άποψη της ηγεσίας του κόμματος στην τοπική κοινωνία –και τα τοπικά στελέχη- ή –όπως σήμερα- η λειτουργία του νοσοκομείου της Πιερίας και την δυνατότητά του να εξυπηρετεί τους πολίτες ή όχι.

 

Το δελτίο Τύπου του Τομέα Υγείας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ

 

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας προς «ανησυχούντες» επιστήμονες Ν.Δ:

Δεν ξέρατε, δε ρωτάγατε;

Είχαν πολύ διάβασμα, φαίνεται, οι επιστήμονες της Ν.Δ όταν το κόμμα τους χαντάκωνε επί χρόνια κι αποτέλειωνε επί εποχής μνημονίων τη δημόσια υγεία και δεν το ‘χαν πάρει χαμπάρι. Τώρα που σήκωσαν κεφάλι από τα βιβλία, είδαν ότι κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και είπαν να τα ρίξουν όλα πάνω του.

Αλλά, καθώς μπήκαν φουριόζοι, χωρίς να πάρουν πρώτα όλη την απαραίτητη πληροφόρηση και χωρίς να επεξεργαστούν τις όποιες πληροφορίες μάζεψαν, δεν κατάφεραν να αποφύγουν, οι έρμοι, το ρεζιλίκι.

Να ενημερώσουμε λοιπόν τη Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ, που σε πρόσφατη εκδήλωσή της στην Κατερίνη, ανακάλυψε την … Αμερική, ότι το Νοσοκομείο Κατερίνης, έχει -είναι αλήθεια- και σήμερα ελλείψεις σε γιατρούς, γιατί οι δικοί της ιδεολογικοί πάτρωνες και συνοδοιπόροι (Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) είχαν φροντίσει να βάλουν βαθειά το χεράκι τους για να βγάλουν τα ματάκια του δημόσιου συστήματος υγείας (85 δισ. φέσωσαν τον ελληνικό λαό με τα σκάνδαλά τους!), αποψιλώνοντάς το από γιατρούς και κλινικές, σφραγίζοντας μάλιστα το έγκλημα και με μνημόνια που απαγόρευαν την επαναστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό.

Να πληροφορήσουμε την, ανενημέρωτη ίσως,  Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ, ότι το «φιάσκο» με τη ΜΕΘ των 12 κλινών του Νοσοκομείου ήταν γνωστό απ’ όταν άνοιξε, μετά από τρεις δεκαετίες και βάλε, το πολυδιαφημισμένο και πλήρως εξοπλισμένο νέο Νοσοκομείο, με κλειστή-θεόκλειστη όμως τη ΜΕΘ, χρόνια τώρα. Κι όταν η νέα κυβέρνηση κατάφερε επιτέλους να την ανοίξει, έστω τις 5 κλίνες, έστω με αποσπασμένους και επικουρικούς γιατρούς, δεν κοκορεύτηκε ποτέ για λειτουργία της σε πλήρη ανάπτυξη.

Να καθησυχάσουμε πάντως τη Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ, διαβεβαιώνοντάς την ότι κανένας απολύτως κίνδυνος δεν υπάρχει να κλείσει η ΜΕΘ, γιατί η νέα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να στείλει «πελάτες» (τουλάχιστον «μη έχοντες») στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, το οποίο διαφημίζει και πατρονάρει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο το κόμμα τους και η νεοφιλελεύθερη λογική του.


Τμήμα Υγείας
ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

 

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η διοίκηση του ΓΝ Κατερίνης και ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας

 

Η απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου Κατερίνης στα δημοσιεύματα «περί υπολειτουργίας»

 

Σε απάντηση των παραπλανητικών δημοσιευμάτων που προήλθαν από  την εκδήλωση της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. στην Κατερίνη και τις δηλώσεις που έγιναν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης  ενημερώνει:

Σε ότι  που αφορά τις δήθεν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης έχουμε να αναφέρουμε ότι το Ιατρικό προσωπικό που αφορά σε ιατρούς ΕΣΥ και Επικουρικούς από 54 (ΓΝΚ – ΨΤ) που ήταν στα τέλη του 2014 έχουν αυξηθεί σε 68. Υπάρχει μείωση στους ειδικευόμενους, από 60 στα τέλη του 2014 σήμερα 49, όχι μόνο του ΓΝΚ αλλά  και στα νοσοκομεία όλης της ελληνικής επικράτειας.

Από το 2010 που έγινε η τελευταία προκήρυξη γιατρών στο ΓΝΚ και το 2011 που οι προκηρύξεις ανεστάλησαν, προκηρύξεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ έγιναν μόλις τον Ιούνιο του 2016 (13 θέσεις) και τον Μάρτιο του 2017 (3 θέσεις). Οι νόμοι που αφορούν τις προκηρύξεις είναι εξαιρετικά χρονοβόροι και το Υπουργείο επεξεργάζεται αλλαγές οι οποίες θα μειώνουν δραστικά τη διαδικασία προσλήψεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την αύξηση των ειδικών ιατρών η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΓΝΚ έχει αναβαθμιστεί αισθητά και αυτό αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στον Οργανισμό.

Από τα ανωτέρω στοιχεία διαφαίνεται ότι μεγάλη μείωση ιατρικής στελέχωσης συνετελέσθη από το 2009 έως το 2014.

Όσον αφορά την Νοσηλευτική Υπηρεσία σήμερα υπηρετούν 346 άτομα από 336 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.

 

 Η στελέχωση της ΜΕΘ

 Για την νεοσύστατη ΜΕΘ του ΓΝΚ, όπου αναφέρθηκε ότι είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί ενημερώνουμε:

Η ΜΕΘ  προβλέπετο να λειτουργεί με 12 κλίνες, οι οποίες υπήρχαν στο ΓΝΚ ήδη από την έναρξη λειτουργίας του το 2010. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2017 που έγιναν τα εγκαίνια της ΜΕΘ ο εξοπλισμός ήταν σφραγισμένος και η πτέρυγα δεν λειτουργούσε. Με εισήγηση της σημερινής Διοίκησης λειτουργούν σήμερα 4 κλίνες εντατικής και 1 κλίνη απομόνωσης (σύνολο 5 κλίνες).

 

 Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Στη  Μονάδα , υπηρετούν δυο (2) μετακινημένοι γιατροί από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης (ο ένας με Βαθμό Δ/ντή και ο άλλος με Βαθμό Επιμελητή Α΄) και δύο (2) επικουρικοί γιατροί με τριετή θητεία (όλοι εντατικολόγοι). Επικουρικός γιατρός με βασική ειδικότητα Γενικής Ιατρικής  εξειδικευμένος Εντατικολόγος που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Κατερίνης σύντομα  μετακινείται στη ΜΕΘ του ιδίου Νοσοκομείου. Μετά από έγκριση του Υπουργού Υγείας προκηρύχθηκε από το Νοσοκομείο θέση Εντατικολόγου Επιμελητή Β΄. Άρα, οι γιατροί πολύ σύντομα από τέσσερις (4) που υπηρετούν σήμερα γίνονται έξι (6), αριθμός γιατρών σε αναλογία κρεβατιών πάνω όχι μόνο από την απόφαση της ολομέλειας ΚΕΣΥ αλλά και πάνω από τα διεθνή standards.

Επίσης, σύμφωνα με τη στοχοθεσία της Διοίκησης του Νοσοκομείου και τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών εξετάζεται το « άνοιγμα» και άλλων κρεβατιών.

 Τα στοιχεία λειτουργίας της ΜΕΘ

Πριν από τη λειτουργία της  ΜΕΘ του ΓΝΚ ο μέσος όρος διακομιδών σε αντίστοιχες μονάδες ήταν 20, και μειώθηκε στη μία, απαλλάσσοντας τους ιατρούς που ήταν υποχρεωμένοι να συνοδεύουν τους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες περιοχές.

Από την ημέρα λειτουργίας της ΜΕΘ  στις αρχές   Φεβρουαρίου, έχουν γίνει διακομιδές μιας περίπτωσης παιδιατρικής – παιδοχειρουργικής και τριών νευροχειρουργικών περιστατικών. Έχουν εισαχθεί 74 ασθενείς  μέχρι σήμερα, ενώ δέκα  (10) μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΘ έγινε η πρώτη δωρεά οργάνων!

Η ΜΕΘ  έχει εξυπηρετήσει  περιστατικά από γειτονικές (δυο από Θεσσαλονίκη νοσοκομεία Ιπποκράτειο, και από ένα περιστατικό,  από το νοσοκομεία  Καστόριας, Βέροιας,  Πτολεμαΐδας).

Η αποδοχή της λειτουργίας της από κόσμο της Πιερίας,  φαίνεται και από την πληθώρα ευχαριστηρίων επιστολών προς την διοίκηση του νοσοκομείου δυο εκ των οποίων κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Υγείας τις οποίες σας επισυνάπτουμε.

 

Η ΜΕΘ είναι ανοικτή να δεχθεί και να ενημερώσει οποιοδήποτε συνάδελφο και τα στατιστικά της στοιχεία είναι συγκρίσιμα με άλλες από καιρό λειτουργούσες μονάδες και είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται.

 

Μετά από αυτά, η θλίψη αυτών που κυκλοφορούν  τις κακοήθειες μέσω των δημοσιευμάτων είναι κατανοητή αλλά οι  πολίτες της Πιερίας ζουν την πραγματικότητα της λειτουργίας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου τους.

 

 

                                                                                 Ο Διοικητής

                                                                            Ανέστης Μυστρίδης

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Δελτίο Τύπου για τη στελέχωση και τη λειτουργία του Γ.Ν.Κατερίνης.

 

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ μακριά από πολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, μετά από πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα αποσαφηνίζει τα εξής:
1. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι διαχρονικό (με επίταση κατά τα μνημονιακά χρόνια) πρόβλημα και επομένως δεν αφορά αποκλειστικά την τρέχουσα Διοίκηση χωρίς αυτό να αποτελεί άλλοθι για την παρούσα περίοδο. Η αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου του ιατρικού προσωπικού, με τις εξουθενωτικές συνθήκες και ωράρια εργασίας καταδεικνύει την ανάγκη πρόσληψης ιατρών στην βαθμίδα του Επιμελητή  Β’. και όχι στην πρόσληψη επικουρικών ιατρών.
2. Η έλλειψη βασικών Ειδικοτήτων δημιουργεί πρόβλημα και αναγκάζει σχεδόν καθημερινά την μετακίνηση ασθενών σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία της Θεσ/κης για την διεκπεραίωση περιστατικών που δεν χρήζουν Γ/βάθμιας φροντίδας.
3) Γίνονται προσπάθειες για βελτίωση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών και «εκμετάλλευσης» των εξειδικευμένων στελεχών, όπως η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας » Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού»
4) Αναφορικά με τη λειτουργία της Μ.Ε.Θ. την οποία αυτονόητα ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας χαιρέτησε κατά την τελετή εγκαινίων της, κρίνουμε ότι το ίδιο αυτονόητο είναι μακριά από πανηγυρισμούς ή καταγγελίες να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο λειτουργίας της για να αξιολογήσουμε την προσφορά της σε σχέση  το κόστος λειτουργίας με συγκρίσιμους δείκτες με άλλες παρόμοιες δομές.